CRADLE OF FILTH – Cryptoriana – The Seductiveness of Decay

Stálica CRADLE OF FILTH je po kratšej štúdiovej prestávke naspäť s novým kotúčom „Cryptoriana – The Seductiveness of Decay“ a zdá sa, že výborný predchodca nebol iba dielom obyčajnej náhody. Kapela je totiž evidentne v obrovskej pohode.

A vo forme ako hrom! Sextet vedený charizmatickým, aktuálne 44-ročným frontmanom Danim Filthom (vlastným menom Daniel Lloyd Davey), je v poslednom čase v perfektnej kondícii, za čo môže aj pomerne ustálená zostava, v ktorej svoje umenie prezentuje i dvojica muzikantov od našich západných susedov z Čiech, konkrétne bicmen Martin Škaroupka (INNER FEAR, TITANIC) a gitarista Marek Šmerda (ex-ROOT). Zatiaľ čo prvý menovaný dopomohol k návratu tvrdosti už na comebackovej „Godspeed on the Devil´s Thunder“, príchod strunobíjca zasa ukončil trochu hluché obdobie vďaka spomínanej minulej doske „Hammer of the Witches“ (recenzia TU).

CRADLE OF FILTH – Cryptoriana – The Seductiveness of Decay

Novinka sa nesie vo veľmi podobnom duchu a je logickým pokračovaním dosky z 2015, takže všetci asi dobre tušíte, ako je na tom z pohľadu hudobnej kvality. CRADLE OF FILTH jednoducho chytili druhý dych a opäť prinášajú množstvo zaujímavých vecí na ploche 53-minút, kde sa to len hemží strhujúcimi motívmi, silnými melodickými vyhrávkami, bezchybnými výkonmi i výbušnou energiou.

Piesne v priemere dosahujú dĺžku 7. až 8. minút, teda máme čo dočinenia s extrémne prepracovaným materiálom, ktorý ani náhodou nejde spracovať na jeden hlt, ba naopak (ja osobne som do nahrávky prenikal s prestávkami snáď mesiac). S každým ďalším objavovaním skrytých krás hreje pri srdci o to viac.

CRADLE OF FILTH

Zo skromnej osmičky skladieb sa preto vyberajú favoriti iba s veľkou námahou. Zabudnite totiž na hitové pecky ala „Nymphetamine“, „Tonight in Flames“, „Her Ghost in A Fog“, „From the Cradle to Enslave“, túto stranu na novinke s prižmúrením obidvoch očí zastupuje snáď len singlovka „Heartbreak and Seanse“ a náladová „Vengeful Spirit“ s hosťujúcou Liv Kristine (ex-LEAVES‘ EYES, ex-THEATRE OF TRAGEDY). Tá je doslova prešpikovaná chytľavými nápadmi, akúsi lacnú prvoplánovosť či schému „sloha-refrén-sloha“ však rozhodne nehľadajte. To sa týka aj ostatných položiek, keďže CRADLE OF FILTH idú na vec presne z opačnej strany.

Motívy sa striedajú ako na bežiacom páse a vďaka viacerým vrstvám sú piesne skutočne komplikované, čo robí počúvanie novinky mierne náročnejším orieškom. Ale ono to tam je! Kontrast medzi extrémnymi/nárezovými a melodickými/gotickými časťami skladačkami je nádherný a obidvaja gitaristi sa so svojimi domácimi úlohami pohrali do sýtosti. Množstvo podarených riffov, vyhrávok a sólových výmen je totiž priam dychberúce.

Nemá preto zmysel vypichovať konkrétne skladby (hoci tvrdý buldozér menom „Death and the Maiden“ jednoducho spomenúť musím!!!), prakticky všetky spĺňajú vysoké kritériá a môžu sa stať pevnou súčasťou koncertného programu. O tom sa naživo môžete presvedčiť už 20. januára 2018, kedy chalani spolu s MOONSPELL isto podmania bratislavský Majestic.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: atmospheric black metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 22.09.2017
Web: www.cradleoffilth.com
Zostava:
Dani Filth – vokál
Ashok – gitara
Rick Shaw – gitara
Daniel Firth– basgitara
Lindsay Schoolcraft – klávesy, vokál
Marthus – bicie
Tracklist:
Exquisite Torments Await (02:15)
Heartbreak and Seance (06:24)
Achingly Beautiful (07:02)
Wester Vespertine (07:29)
The Seductiveness of Decay (07:38)
Vengeful Spirit (06:00)
You Will Know the Lion By His Claw (07:22)
Death and the Maiden (08:48)
Diskografia:
Principle of Evil Made Flesh – 1994
Dusk … and Her Embrace – 1996
Cruelty and the Beast – 1998
Midian – 2000
Damnation and A Day – 2003
Nymphetamine – 2004
Thornography – 2006
Godspeed on the Devil’s Thunder – 2008
Darkly, Darkly, Venus Aversa – 2010
The Manticore and Other Horrors – 2012
Hammer of the Witches – 2015
Cryptoriana – The Seductiveness of Decay – 2017
Definitíva:
Legendárny „Midian“, dlho predlho nič … a až „Cryptoriana – The Seductiveness of Decay“. Chápete správne, CRADLE OF FILTH totiž práve vydali svoj najlepší materiál za poriadne dlhú dobu. Len tak ďalej!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla