WITCHERY – I Am Legion

Rok sa s rokom zišiel a opäť tu máme ďalšiu dávku poriadne zčernalého thrashu od nezlomných Švédov z WITCHERY. Jedenástka čerstvých kúskov počúva na meno „I Am Legion“ a my si dnes rozpovieme, či má vôbec zmysel investovať čas a financie do tejto aktuálnej novinky.

Nie, nebudem vás rozhodne napínať a vyklopím to radšej ihneď. Aj chabých dvanásť mesiacov totiž stačilo chalanom na to, aby priniesli neuveriteľne nabúšenú a energickú kolekciu plnú tých najvyberanejších pochutín!

WITCHERY – I Am Legion

Už klasicky sa na ploche štyridsiatich minút priamo stretáva nespútaný thrash metalový diktát s blackovým infernom (najmä čo sa týka spevu majstra Angusa Nordera), čo má za následok ohromný veľký tresk za vzniku diela, akým je vskutku výborná a kvalitnými nápadmi natrieskaná doska „I Am Legion“.

Dvojica gitár reže rovno do živého, bicie ženú celý stroj spoľahlivo vpred a vokál, to je kapitola sama o sebe. Spomínaný frontman predvádza plne suverénny výkon, ktorý musí zaručene potešiť každého vyznávača hnilobou extrémne poznačeného hrdla. Stranou neostáva ani výrazná basgitara Sharlee D´Angela, asi najznámejšieho člena kapely, zároveň pevnej súčasti čoraz populárnejšej pätice ARCH ENEMY.

WITCHERY

K už tak pozitívnemu výsledku si pripočítajte viacero uchu lahodiacich peciek, kde sa to len hemží ultrarýchlymi náklepmi (slayerovská „Legion“, punkovica „Amun-Ra“, vskutku šialený nátlak „Seraphic Terror“, záverečná jedovka „The Alchemist“ či snáď najlepší kúsok dosky „Of Blackened Wing“) alebo viac umiernenými a temnou atmosférou nasiaknutými číslami („True North“, „Welcome, Night“, „Dry Bones“, „A Faustial Dead“, „An Unexpected Guest“ ) o viacerých vrstvách. Až do teraz všetko v najväčšom poriadku, všakže?!

Naozaj nečakaný problém ale nastáva okamžite po vložení kotúčika do vášho prehrávača. Amatérska chyba! Prvá polovica disku a jej dramaturgia je totiž na dve päste do zubov a k tomu po štyri facky z každej strany. Skutočne netuším, kto stojí za rozhodnutím postaviť za svižné intro „Legion“ pochodovú a pomaly sa rozbiehajúcu singlovku „True North“, no to samozrejme nie je koniec! Ako tretia v poradí sa vyníma ďalší „fail“ „Welcome, Night“ s postupným naberaním na sile, kde sa v závere dostávame do vzrušujúcich miest so svižným nárezom. Práve táto šikovne vygradovaná pecka mohla ukážkovo zahájiť štart placky „I Am Legion“, takto tu máme iba nelogický a veľmi divný vpád do albumu, ktorý sa hneď na úvod nie a nie rozbehnúť do vysokých otáčok. Chýba potrebná iskra i odpich.

Obrovská škoda a zbytočné body dole, pretože ináč je novinka od WITCHERY po všetkých stránkach perfektne ukuchtená a dochutená delikatesa, hodná maximálneho odporúčania!

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: thrash/black metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 10.11.2017
Web: https://www.facebook.com/officialwitchery
Zostava:
Angus Norder – vokál
Rickard Rimfält – gitara
Jensen – gitara
Sharlee D´Angelo – basgitara
Chris Barkensjo – bicie
Tracklist:
Legion (01:14)
True North (04:08)
Welcome, Night (03:55)
Of Blackened Wing (04:15)
Dry Bones (03:59)
Amun-Ra (03:29)
Seraphic Terror (03:34)
A Faustian Deal (03:41)
An Unexpected Guest (04:05)
Great Northern Plague (01:49)
The Alchemist (05:34)
Diskografia:
Restless and Dead – 1998
Dead, Hot and Ready  – 1999
Symphony for the Devil – 2001
Don´t Fear the Reaper – 2006
Witchkrieg – 2010
In His Infernal Majesty´s Service – 2016
I Am Legion – 2017
Definitíva:
Nebyť nešikovne zvolenej dramaturgie, vďaka ktorej kolekcia mierne stráca dych hneď na štarte, rozmýšľal by som nad maximálnymi známkami. WITCHERY totiž na albume prichádzajú s ukážkovým mixom thrashu a o niečo extrémnejších žánrov. Tieto skladby budú na vystúpeniach zabíjať!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články