Pôsobivá scéna, bezchybný zvuk, divoká atmosféra: SEPULTURA v Bratislave opäť dokázala svoju veľkú silu

Kým sme si my, šťastní východniari, užili legendu SEPULTURA minulé leto v Prešove (Dobrý festival) a ešte skôr v Košiciach (oslava 30. výročia), o niečo západnejšie chalani konečne dorazili až v prvý marcový piatok, konkrétne do bratislavského Majesticu.

BRATISLAVA. V rámci mamutieho turné „Machine Messiah Europe 2018“ k stále aktuálnemu eponymnému albumu, si k sebe SEPULTURA prizvala vskutku zaujímavý a rôznorodý balíček v podobe supportu OBSCURA, GOATWHORE a FIT FOR AND AUTOPSY. Aj vďaka tomu sa podarilo klub veľmi pekne zaplniť, hoci spočiatku to vyzeralo ozaj všelijako…

FIT FOR AN AUTOPSY

Práve na otvárajúcich coristoch je v sále totiž ešte pomerne ľudoprázdno, čo z pohľadu vyvýšenej tribúny nevyzerá bohvieako, no to päticu vôbec nezaujíma a prezentuje sa najlepším možným spôsobom – strhujúcou brutalitou.

Aj napriek vlažnej atmosfére hrnie do riedkeho publika približne tridsať minútový program, ktorému hrá prím posledná doska „The Great Collapse“, na čele s údernou hitovkou „Heads Will Hang“. Síce obdobnú muziku vo voľnom čase veľmi nevyhľadám, ale za spomínaný hrací čas stihli FIT FOR AN AUTOPSY mierne okliešteným setom zaujať a pripraviť tak slušnú východiskovú pozíciu pre ďalšieho účinkujúceho.

GOATWHORE

U nás po tretíkrát vystupujúci GOATWHORE (Trenčín 2008, Košice 2014) vtrhli na pódium ako víchrica a ich zmes rezkého black/deathového nárezu má tú tendenciu, že dokáže poľahky strhnúť a v rozumných dávkach i parádne baviť. Navzdory menšiemu hendikepu v podobe zlomenej nohy frontmana Louisa Falgousta (v Budapešti, iba pár dní pred bratislavskou zastávkou, bol OK) máme tu česť znovu s podareným koncertom, kde dominuje obrovská energia a solídny sound.

Ten nakoniec vydrží po celučičký večer, no ten je v miestnom MMC v drvivej väčšine už tradičnou záležitosťou. Aj v prípade tejto americkej brúsky, sa čerpá najmä z posledného kotúčika „Vengeful Ascension“, lenže ja by som rád vypichol neuveriteľný námrd „Alchemy of the Black Sun Cult“ –vypaľovačka z dosky „A Hauting Curse“ dostane každého!

OBSCURA

Úplný protipól žánru zastupuje Nemecká OBSCURA. Kým predchodcovia stavili na jednoduchý vzorec a priamočiarosť, rodáci z bavorského Mníchova obaľujú svoju hudbu do zjavne nepreniknuteľných plôch s množstvom ťažkých riffov, technických parádičiek a bohatých aranžmánov. Ako v prípade štúdiovej tvorby, aj naživo táto komplikovaná hradba progresívneho death metalu funguje na jednotku, ba však o to viac, ak k výslednému dojmu pripočítate nádherne nasvietenú scénu, opäť kvalitný zvuk a sympatického speváka/gitaristu Steffena Kummerera.

Vysmiaty frontman pôsobil nesmierne uvoľneným dojmom, kde dokonca došlo i na zmienku ohľadom košickej zastávky s DEATH TO ALL, čo úprimne zahrialo u srdca. A highlighty? Určite extra tvrdá „The Monist“, ultramelodická klipovka „Akróasis“ či neuveriteľne vygradovaná bodka v podobe „CentricFlow“.

SEPULTURA v Majesticu na čele s Derrickom Greenom

Písať o kapele, ktorú ste po deviatykrát videli „live“, je predsa len máličko náročné a nájsť tie správne slová si občas vyžaduje obrovskú trpezlivosť v boji s klávesnicou. SEPULTURA proste zaplnila klub, za deväťdesiat minút prevalcovala svojich verných fanúšikov a spokojne odkráčala do zákulisia. Keď v spomínanom Prešove (reportáž TU) išlo iba o akýsi časovo limitovaný predkrm, tu už legendárni Brazílčania na čele s afroamerickým krikľúňom Derrickom Greenom neponechali nič na náhodu a všetko svedomito pripravili do najmenšieho detailu.

Pôsobivá scéna, bezchybný zvuk, perfektne namiešaný setlist, divoká atmosféra a profesionálne výkony – i tak by sa dal jednoducho charakterizovať večer v spoločnosti tejto štvorice, ktorá si pevne stojí za svojou tvorbou na čele s fantastickým aktuálnymalbumom. Práve z neho zaznela až šestica pôsobivých ukážok – rezký výstrel s kombom „I Am the Enemy“/„Phantom Self“, epická „Sworn Oath“, groove nárez „Resistant Parasites“ alebo skvelé inštrumentálne intermezzo „Iceberg Dances“. Konečne sme si taktiež mali možnosť vychutnať aj podmanivú titulnú suitu „Machine Messiah“, no zaujímavý blok obstarala aj spomienka na prelomový disk „Against“, ktorý momentálne oslavuje svoje okrúhle 20. výročie. Ten čas ale letí…

Zvyšok je už dobre známa klasika – písať ako sa skákalo, lietalo a skandovalo pri šlágroch typu „Desperate Cry“, „Inner Self“, „Arise“, „Refuse/Resist“ by bolo asi zbytočné nosenie dreva do lesa, veď tieto pecky snáď ani nestarnú. Vie si azda niekto predstaviť vhodnejší záver, než obligátne „un, dos, tres…“, nasledované hitovkou „Roots Bloody Roots“? Možno predvídateľné, avšak vždy nesmierne efektívne, kde fanúšik zo seba dostane aj tú poslednú štipku energie. Derrick, Andreas, Paulo a Eloy, vďaka za ďalšiu vzrušujúcu jazdu, plnú striekajúceho potu, strateného hlasu a najmä skvelého hudobného zážitku!

Setlist SEPULTURA: „I Am The Enemy“, „Phantom Self“, „Kairos“, „Territorry“, „Desperate Cry“, „Sworn Oath“, „Resistant Parasites“, „Against“, „Choke“, „Boycott“, „Machine Messiah“, „Iceberg Dances“, „Inner Self“, „Refuse/Resist“, „Arise“, „Slave New World“, „Ratamahatta“, „Roots Bloody Roots“

PLUSY:
Výborné skupiny na čele so SEPULTURA, zvuk, zaplnené MMC, bohatý merch, šatňa, časová presnosť, atmosféra

MÍNUSY:
Nič, čo by stálo za reč

Za udelenie akreditácie ďakujeme organizátorom z Obscure Promotion.