Panychida – Woodland Journey (EP)

Aby som našiel správnu cestu k objektívnej recenzii, musel som si CD pustiť niekoľkokrát s odstupom nie hodín, ale dní. Nedokázal by som férovo hodnotiť miničko v rozsahu štipku nad päťdesiat minút. Nejedná sa o nahrávku uceleného formátu, pretože obsah tvoria nielen nové, prearanžované či znova nahrané skladby, ale aj dve „livká“. Niečo podobné si dnes doprajú väčšinou zabehnuté formácie so zástupom verných fanúšikov, ktorí sú ochotní zaplatiť za každú ponúkanú zvrhlosť (IRON MAIDEN, METALLICA). Čo si, dovolím tvrdiť, PANYCHIDA nemá. Na druhú stranu – doprajem im to. Ruku na srdce, koľkí z vás by si Woodland Journey kúpili, keby sa jednalo o bežne predávané CD?
V nasledujúcich riadkoch prejdeme spolu lesnú cestu. Zistíme, aké tajné zákutia ukrýva vo svojich útrobách. Nedá mi nezačať obalom, ten je vážne podarený a aj keď väčšinou tie pagaňácke sa pohybujú na hranici nevkusu, tento je trefne štýlový. Zapadá do konceptu a dopomáha dotvárať obsah od samého začiatku.

Úvodná skladba Three Pillars je jednou z najlepších. Keby si tento spolok postrážil lepší zvuk, doprial kvalitnejšie zborové vokály a ponechal rodnú reč, bola by to úplná paráda. Ten zvuk samotný ma až tak nemáta, je priamo úmerný žánru, v ktorom sa PANYCHIDA pohybuje, ale angličtina mi tu vôbec nepasuje. Dôkazom je druhá Rod havrana. Rodný jazyk pesničku posúva do lepšieho svetla a spevák samotný sa evidentne dobre cíti, keď ho používa. Pagan ako taký je práve o rodných koreňoch a pocte vlastným tradíciám. Preto vo svete žnú úspechy východné zoskupenia, nesúce tento punc svojráznej originality. Zúfalo mi tu vadí sólujúca gitara alá ALKEHOL. Veselá, ako roj medovinou ožratých divých včiel. Musím spomenúť aj hosťa, účinkujúceho v druhom tracku, je ním sám Hoest z TAAKE. Áno je tam, ale je to tak zanedbateľné, že to bežný poslucháč prepočuje.

Return From The Woodland Journey – to, čo som uvádzal pri prvej skladbe tu platí niekoľkonásobne. O poznanie viac je cítiť neistotu v prejave speváka. Fakt, ktorý ma zo všetkého najviac poburuje pri počúvaní českých skupín a obzvlášť ma to serie pri ROOT. Porovnajte si silu ich skladieb v rodnej reči. Porovnanie berte, ale v úvodzovkách, nakoľko spomenutý ROOT to oproti PANYCHIDE valí v inej lige.
 
Remake vlastných skladieb si chalani mohli odpustiť a popasovať sa s novými výzvami, pri skladaní sa snažiť nájsť vlastnú tvár. Všetko, čo je na Woodland Journey počuť, sa tu už nespočetne krát objavilo. Na humpa spolkoch od západných susedov ma prevažne odrádza ten feeling, ktorý po prvý krát priniesli ALKEHOL a dodnes sa z ich tvorby nevytratil. Spomenuté cítiť aj v Black Wings of Death, pôvodne patriacej kapele RUNNING WILD. Jasné, poviete si, čo je zlé na ALKEHOLE… nič, zhola nič, pokiaľ sa jedná o originál. Živé skladby sú úplnou zbytočnosťou, vatou. Záznam sa podaril, no k čomu je to dobré? Pýtam sa, a zároveň si odpovedám, k ničomu. Tri krát som sa pokúsil vypočuť celú nahrávku, no ani raz ma neudržala do konca.

Chcem ešte dodať, že vydať CD v časopise, v ktorom vyšlo, nie je lacná záležitosť. O to viac pre kapelu, ktorá si naň musí zarobiť inou ako hudobnou cestou. Preto nechápem pohnútky ľudí z PANYCHIDA vydať sa bezpohlavnou cestou, ani best of ani miničko. Škoda, potenciál by na to bol.

Album na recenziu poskytol magazín Pařát.

Žáner: pagan black metal
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: Pařát
Dátum vydania: 20.12.2011
Web: www.panychida.com
Zostava:
Vlčák – spev
Talič – basgitara
Honza V. – gitara
Sinneral – gitara
Honza K. – bicie
Diskografia:
Paganized  – 2006
Měsíc, les, bílý sníh (Moon, Forest, Blinding Snow) – 2010
Woodland Journey (EP) – 2011
Tracklist:
Three Pillars (5:15)
Rod havrana (feat. Hoest from TAAKE) (4:06)
Return From The Woodland Journey (5:35)
The Place Hesa Comming From (2:52)
Podu světomi dzvězdu (5:03)
Kracunu (1:16)
Moon, Forest, Blinding Snow (5:18)
Báchorka (3:53)
Black Wings Of Death (5:15)
Posedlá (TӦRR cover) (4:36)
Running Out Of Rules (live) (2:39)
Beneath The Gate of Sempiternall Bliss (live) (4:50)
Definitíva:
Čas od času pripúšťam, že hudobný biznis
 je v totálnej pi**. Každý si dnes môže urobiť vlastné CD,
 ba dokonca vinyl. Hudba prestala mať vážny rozmer,
 taký, aký si zaslúži. Na strane druhej je dobre, že máme
 z čoho vyberať. V prípade recenzovaného minička
 som na strane, kde si stojím za názorom prvým.
 Nič by sa nestalo, keby nevyšlo na svetlo božie.
 Pagan metal, alebo skôr humpa metal,
akého sú na svete tisíce. Výrazná škoda absencie domáceho jazyka. Možno by som bol zhovievavejší.

Autor: Ruun

Hodnotenie autora: 3 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla