Top albumy Andreja Barteka z kapiel HUMAN HUMUS a DISTAX

Andrej Bartek, hudobník, organizátor aj vydavateľ. Známy je najmä medzi fanúšikmi crustu a grindcoru. Tu sú jeho Top albumy.

V našej ešte stále relatívne novej rubrike Top albumy, pokračujeme tentokrát zástupcom mladšej generácie – Andrejom Bartekom, ktorý sa na hudobnej scéne angažuje hlavne ako gitarista v grindcorovej brúske HUMAN HUMUS, v crustovom zoskupení DISTAX, a aj v post hardcorovej kapele RANA.

Andrej Bartek pri svojej zbierke.

Andrej je známy aj organizovaním koncertov a v neposledom rade, vydáva muziku prostredníctvom svojho mini vydavateľstva Ingot – Andrejco Records. Prinášame vám jeho rebríček nahrávok, ktoré utvárali jeho hudobný vkus a predurčovali smerovanie vlastných hudobných projektov.

„Ťažko zoradiť albumy do poradia v top 10. Každý sa trochu líši tým, čím je dôležitý a vynikajúci, no skúsim aspoň približne podľa dôležitosti,” povedal na úvod Andrej Bartek.

Top albumy:

01. MARTYRDÖD – In Extremis (2005)

MARTYRDÖD – In Extremis

Album, ktorý jednoznačne ovplyvnil moju tvorbu v úplnom začiatku DISTAXU a zadal smerovanie do melancholického a temného crustu. V roku 2011 sme hrávali ako koncertný cover „Odlar oss” z albumu MARTYRDÖD a donedávna aj „Hör Varningen!”, práve z tohto albumu. Srdcovka.

02. HYPOCRISY – Abducted (1996)

HYPOCRISY – Abducted

O toto miesto sa bili aj „The Final Chapter“, „Hypocrisy“, „Into the Abyss“ alebo „Virus“. Vynikajúca kapela s vynikajúcimi albumami počas celej histórie. Skladby, ktoré ma sprevádzali (a tematicky aj pasovali) aj v období vášnivého sledovania Stargate SG1. HYPOCRISY sú jednou z mála mojich naozaj obľúbených metalových kapiel. Fungujú u nich aj pomalé atmosferické a melancholické skladby, no aj rýchle rezanice, a to už vyše 20 rokov.

03. DOWNFALL OF GAIA – Suffocating in the Swarm of Cranes (2012)

DOWNFALL OF GAIA – Suffocating in the Swarm of Cranes

Po Deme a „Epose“ vyvrcholenie do epického, pomalého post hardcoru. Tieto ich albumy mali veľký vplyv na moju tvorbu v kapele RANA.

04. SHALLOV – Concrete & Glass (2017)

SHALLOV – Concrete & Glass

Zasnené screamo nabité emóciami. Ak by som hodnotil iba hudobný a emočný zážitok, je to TOP 1 album zo všetkého, čo som v živote počul. Toto dielo má pre mňa veľmi veľký osobný význam. Každé počutie ma vracia do spoločných zážitkov s kapelou, na koncerty, na cesty s chalanmi, ktoré som absolvoval. Každý ich ďalší koncert, čo zažijem, nabíja tento album silou, ktorá sa mi potom vracia pri počúvaní doma. Jediný album, pri ktorom sa bežne dokážem rozplakať a zimomriavky mám aj keď si naň len spomeniem (vrátane tohto momentu, keď o ňom píšem). Držia u mňa aj rekord v počte videní naživo, k dnešnému dňu 30 krát.

05. DEFTONES – White Pony (2000)

DEFTONES – White Pony

O toto miesto súperila väčšina albumov od DEFTONES, snáď okrem „Adrenaline“ a „Gore“. Kapela, ktorú som registroval už v mojich metalových počiatkoch, mal som asi asi 15 rokov. Staršia sestra to vkuse počúvala a ja som to neznášal, lebo to bola „teplošina“ (smiech). Pár rokov som to nepočul, no keď som si to potom pustil, „dosral“ som sa z toho. Milujem DEFTONES!

06. DISFEAR – A Brutal Sight of War (1993)

DISFEAR – A Brutal Sight of War

Jeden z prvých disbeatových albumov, ktoré som počúval a začal som pri ňom chápať vášeň repetitívnosti, prísnosti a primitívnosti disbeatu. Refrén zatváračky „Sista kriget!“ si so mnou šiel na intráku aj môj kresťansky založený spolubývajúci, ktorý sa predtým ledva obtrel o tvrdú muziku.

07. AMEBIX – Sonic Mass (2011)

AMEBIX – Sonic Mass

Keď som tento album prvýkrát započul úplnou náhodou, úplne ma pohltil. Niektoré skladby môžu vyznieť nevýrazne, ak sú vytrhnuté z kontextu albumu, ale album vcelku je obrovská pevnosť.

08. ICTUS – Hambrientos De Un Sol Distinto (2005)

ICTUS – Hambrientos De Un Sol Distinto

Španielsky neocrust, pochmúrna atmosféra, melancholické riffy. Asi ich jediný album, kde mi nevadí metalcorový závan alebo je ho tam najmenej cítiť. Výborná vec!

09. THE WILDERNESS – III (2013)

THE WILDERNESS – III

Čierna mačka. Unikátna kapela a unikátny album, minimálne v slovenských zemepisných šírkach. Uveriteľné a autentické. Zas album, ktorý dáva zmysel hlavne vcelku. THE WILDERNESS je popri SHALLOV vo dvojici kapiel, ktoré moje oko nenechali suché, na rozdiel od SHALLOV, ale iba na koncerte. Uvidíme, čo so mnou spraví pripravovaná doska. Síce mám radšej ich novšie, rýchlejšie a tvrdšie skladby, no tento album funguje úžasne.

10. AJUNA – Prisoners of the Sun (2013)

AJUNA – Prisoners of the Sun

Dalo by sa povedať temný post black. Nenápadná dánska kapela, ktorej CD a platňu som dostal v Kodani od ich speváka. Vtedy mi ani nenapadlo, že sa album stane jedným z mojich top.

Top slovenský album:

HIPPIE KILLER – Demo (2003)

HIPPIE KILLER – Demo

Toto som chcel zaradiť aj do top 10 vyššie, kde už sú aj ďalšie dva slovenské albumy. No rubrika top slovenský album pre tento počin pasuje viac. Kultová vec. Nahrávka, ktorú som na prvé počutie nepochopil a zdala sa mi nevýrazná a nudná, no po nejakom tom rôčiku ma posadila na zadok. Toto demo by som zaradil do pomyselného povinného počúvania pre všetkých, čo chcú mať niečo spoločné s hc punkom/crustom/neocrustom. Tiež inšpirácia pre moju tvorbu. Výborné sú aj ich ďalšie, nikdy nevydané skladby, ktoré má doma málokto. Ak by som mal niečo na Slovensku nazvať legendou, tak to budú práve HIPPIE KILLER.

Neuverili by ste, že sa mi v zbierke nachádzajú albumy:

LANA DEL REY – Born to Die, Lust for Life
SODOMA GOMORA – Éra Déra
JEAN MICHELLE JARRE – Equinox
JEAN MICHELLE JARRE – Oxygen
JEAN MICHELLE JARRE – Oxygen 2