Top albumy Ladislava Majernyíka z RENAISSENSE

O nahrávky, na ktoré nedá dopustiť, sa s fanúšikmi v našej rubrike Top albumy podelil bubeník kapely RENAISSENSE.

ROŽŇAVA. Skupina RENAISSENSE senzačne vyhrala v roku 2015 súťaž Wacken Metal Battle Slovakia a vďaka nej vystúpila na 26. ročníku legendárneho festivalu Wacken Open Air. Navyše, ako Rožňavčania získali pre Slovensko prvé body v rámci súťaže Wacken Metal Battle od svetových porotcov (viac TU). Vtedy mali na konte len debut „…like My Pain Never Lived“ z roku 2013. Vlani vydali druhú štúdiovku „Past in Devotion“ (recenzia TU), ktorá sa teší pozitívnym ohlasom.

Bubeník RENAISSENSE Ladislav Majernyík. Foto: Martin Drienský

Počas živých vystúpení je hnacím motorom kapely sympatický bubeník Ladislav Majernyík, ktorý je v RENAISSENSE od začiatku, teda od roku 2011. Laci je priateľský človek, s ktorým sa dajú viesť dlhé debaty o hocičom, ale pochopiteľne, najviac o muzike.

Majernyík je učiteľom na druhom stupni základnej školy v Krásnohorskom Podhradí, kde učí slovenčinu a etickú výchovu. Je hrdým otcom dvojičiek Ninky a Tinky, ktoré už od útleho veku vedie k rockovej a metalovej muzike. Rožňavský muzikant ochotne súhlasil, aby sa s fanúšikmi podelil o jeho Top albumy, ktoré formovali jeho vkus, a na ktoré nedá dopustiť.

„V prvom rade sa chcem poďakovať, že ste ma oslovili, a dali mi túto výzvu. Až keď som sa do nej pustil, zistil som, aký je to tvrdý oriešok, nakoľko tých kľúčových albumov je určite viac. Vybral som svojich Top 10, nielen podľa hudobných kvalít, ale hlavne na základe spomienok a emócií, ktoré vo mne zanechali. A taktiež na základe určitých „hudobných“ brán, ktoré mi otvorili – a to zďaleka nie sú len dávne klasiky, ale vyskytnú sa aj kúsky z posledných rokov,“ prezradil v úvode bubeník kapely RENAISSENSE.

Top albumy:

01. METALLICA – Metallica (1991)

METALLICA – Metallica

Je mi jasné, že METALLICA má viac albumov na výber, no „čierny album“ bol asi prvý metalový, ktorý som počul. Môžem za to vďačiť spolužiakovi zo základky, ktorý ma vzal do hudobného oddelenia miestnej knižnice a pustili sme si ho. A prvá brána do sveta metalu, ťažkého kovu a silných tónov, sa otvorila a pohltila ma.

02. HELLOWEEN – Keeper of the Seven Keys Part II (1988)

HELLOWEEN – Keeper of the Seven Keys Part II

Pri prvom vypočutí tohto albumu na strednej škole ma osvietilo a vynorila sa spomienka, že to vlastne ani nebolo prvýkrát. Zistil som, že som ho počul už ako malý chlapec priamo v domácom rodičovskom prostredí. Po rokoch som si pamätal niektoré melódie a púšťal som si ich dookola na kazete. Vďaka tomuto albumu sa mi otvorila ďalšia brána, tentokrát speed a power metalu. A nasledovali ďalšie kapely … STRATOVARIUS, SONATA ARCTICA, NIGHTWISH…

03. PINK FLOYD – The Wall (1979)

PINK FLOYD – The Wall

Pri rozširovaní hudobných obzorov počas stredoškolského obdobia som narazil na tento skvost. Bolo to niečo úplne iné, no zároveň úplne skvelé, plné emócií. Zistil som, že nielen metal dokáže pohladiť dušu. K tomuto albumu sa veľmi rád vraciam aj po rokoch, otvoril mi bránu do pokojnejších hudobných vôd.

04. SYSTEM OF A DOWN – Toxicity (2001)

SYSTEM OF A DOWN – Toxicity

Presne si nepamätám, ktorý album mi otvoril bránu do moderného rocku a metalu, ale „Toxicity“ bol určite jedným z nich. Ťahal šnúru spolu s „Hybrid Theory“ od LINKIN PARK a „Mutter“ od RAMMSTEIN. V tom čase som už hral na bicích a tak mi spomedzi spomínaných prišiel najviac nápaditý. Dodnes si pamätám, ako som si k učeniu na skúšku pustil toto CD a namiesto učenia som začal hrať „air drums“ na všetky piesne.

05. DREAM THEATER – Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory (1999)

DREAM THEATER – Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory

Asi najdôležitejšia hudobná brána v mojom živote (rozmýšľal som, či ju dať na začiatok alebo koniec, a tak je v strede). Síce to nebol prvý album, ktorý som od nich počul („Awake“, A „Change of Seasons“ boli skôr), ale až postupom času a práve pri „Scenes…“ prišiel zlomový okamih, keď som prišiel na chuť progresívnemu metalu, ktorý ma sprevádza dodnes. Okrem toho sa mi s týmto albumom viažu spomienky na zážitky z vysokej školy a neskutočné emócie, ktoré pretrvávajú až doteraz.
PS: Nedá mi nespomenúť aj album „Octavarium“, pri ktorom platí to isté. Navyše, koncert vo Viedni v roku 2003 v rámci turné k tomuto albumu, bol mojím prvým veľkým koncertom. A samozrejme, Mike Portnoy je dodnes jedným z mojich NAJ bubeníkov a vzorov.

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

06. PAIN OF SALVATION – Scarsick (2007)

PAIN OF SALVATION – Scarsick

Viem, asi zvláštny výber z ich diskografie. Prvým kúskom pre mňa bol „The Perfect Element“ z roku 2000, ale na niektoré veci treba vyzrieť. „Scarsick“ bol tým, ktorý ma nakopol, aby som si prešiel ich diskografiu a pokračoval v bádaní progresívneho metalu. Až potom som si uvedomil, že tento album bol dosť iný. No, práve vďaka nemu, som spoznal neskôr skvost „In the Passing Light of Day“ – pre mňa jeden z najkrajších a najemotívnejších albumov za posledné roky.

07. MUSE – Black Holes and Revelations (2006)

MUSE – Black Holes and Revelations

Dodnes jedna z mojich popredných kapiel s prvenstvom v „mäkkosti“ žánru. Otvorila mi bránu do rockových, pop rockových a neskôr elektronických sfér. Zaujali ma hlavne svojimi témami, chytľavými refrénmi a energiou na živákoch. Som rád, že som to pred dvoma rokmi mohol zažiť na vlastnej koži.

08. MYRATH – Tales of the Sands (2011)

MYRATH – Tales of the Sands

Po rokoch putovania medzi bránami sa otvorila ďalšia – orientálna. Po albumoch „Tales of the Sands“ a „Legacy“ sa Tunisania MYRATH stali mojimi obľúbencami so svojimi orientálnymi námetmi odetými do metalových hábov. Emócie boli umocnené v roku 2018, keď sme mali tú česť zahrať si s nimi v Bratislave v rámci ich turné.

09. TRIVIUM – The Crusade (2006)

TRIVIUM – The Crusade

Tento album som spoznal na výške a odvtedy so mnou táto „brána“ funguje až dodnes. Pamätám, že pieseň „Tread the Floods“ bola posledná, na ktorú som „headbangoval“ predtým, ako som si dal ostrihať dlhé háro. Heavy metalové a thrashové pasáže sprevádzané melodickým aj „scream“ spevom boli pre mňa vítanou kombináciou. TRIVIUM sú pre mňa energická a flexibilná kapela, ktorá si drží krok s dobou. Ich najnovší počin „What the Dead Men Say“ z minulého roka to len dokazuje, je predstaviteľom súčasného moderného metalu.

10. AVENGED SEVENFOLD – Avenged Sevenfold (2007)

AVENGED SEVENFOLD – Avenged Sevenfold

Na záver opäť jeden z výrazných medzníkov v mojom bádaní. Objavil som ich náhodne v roku 2007. Tento album mi neskutočne zahral na moju nôtu. Spev M. Shadowsa a výkony bubeníka Jimmyho „The Rev“ Sullivana som si hneď obľúbil, o to viac ma zasiahla správa o jeho úmrtí. Náplasťou bol aspoň jeden album, v ktorom nahral bicie Mike Portnoy. AVENGED SEVENFOLD sú pre mňa dodnes srdcovkou a svietia tiež na zozname kapiel, ktorých live šou som zažil a radím ich medzi to naj, čo som videl.

Top slovenský album:

PERSONA GRATA – Reaching Places High Above (2013)

PERSONA GRATA – Reaching Places High Above

Táto kategória bola pre mňa najtvrdším orieškom. Zistil som, že veľa slovenského nemám napočúvaného (väčšinou to boli výberovky od TUBLATANKY, METALINDY, atď…). Pohrával som sa s myšlienkou, že sem hodím album „Fontána pre Zuzanu 2“, pretože sme ho mali na platni a bola to asi prvá, na ktorú som si ako malý chlapec začal pred zrkadlom hrať air drums. Takisto mám spomienky aj na našu rožňavskú formáciu SEXIT a ich metalový album zo začiatku 90. rokov, ktorý mám tiež na platni ako raritný kúsok, a niektorí známi ma už lámali, aby som ho predal. No, napokon zvíťazil album „Reaching Places High Above“ od vynikajúcej slovenskej kapely PERSONA GRATA. Spoznal som ich počas pôsobenia v našej kapele RENAISSENSE. Všetci sme boli uchvátení, že existuje na Slovensku takáto progresívna kapela s geniálnymi hudobníkmi. Album nás sprevádzal na nejednej ceste na koncerty, ale aj mimo nich. Vďaka nemu sme spoznali skvelého človeka a hudobníka Peťka Luhu. A môžeme sa len hrdiť, že prijal našu ponuku byť krstným otcom nášho posledného albumu „Past in Devotion“.

Neverili by ste, že sa mi v zbierke nachádzajú tieto albumy:

Vždy tvrdím, že byť bubeníkom má tú výhodu, že aj keď hráte metal a rock, môžete počúvať všetko možné od punku, cez pop, hip-hop, muzikály, až po rómske čardáše a funky, a stačí vám argument: „Veď čo, to všetko predsa má rytmus.“ (smiech)

LEANDER KILLS – Élet a halál elött (maďarská srdcovka, ktorá nevošla do Top 10)
HIM – Razorblade Romance
TTHE OFFSPRING – Americana
HORKÝŽE SLÍŽE – Vo štvorici po opici
DESMOD – Derylov svet
MANIC STREET PREACHERS – This Is My Truth Tell Me Yours
Dexter (soundtrack)
Step Up (soundtrack)
Notre Dame de Paris – muzikál
Noisettes – Wild Young Hearts
The best of Sting
Zaz – Zaz

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.