IHSAHN – Àmr

Multiinštrumentalista Vegard Sverre Tveitan, omnoho viac známy pod umeleckým menom Ihsahn, chrlí nové a nové sólovky jedna radosť. Stále horúca novinka s názvom „Àmr“ je jeho v poradí piata od roku 2010.

Tento sympatický pán a zároveň rodák z nórskeho Notoddenu, totiž už dlhé roky nie je „iba“ hlavným vodcom neprekonateľných „cisárov“ z EMPEROR, avšak i pozoruhodne schopným sólovým umelcom, čo stihol dokázať veľakrát. Veľakrát!

IHSAHN – Ámr

Nie, veru nie. Za jeho úspechy rozhodne nemôže iba slávne meno, ktoré si stihol spraviť v radoch spomínanej blackovej legendy, ale i mimoriadny talent, inštrumentálne nadanie (okrem bicích nástrojov si náš kapelník samozrejme všetky nástroje nahráva úplne sám), otvorená myseľ a najmä obrovská zarputilosť, čo robí z tohto muzikanta absolútnu stálicu na poli extrémneho progresívneho metalu.

Tvorba IHSAHNA je presne tým správne ochuteným gulášom, kde sa vynájdu hlavne tí praví znalci danej problematiky a taktiež nebojácni objavitelia, ktorí radi pristúpia na pravidla jeho neľahkej hry. To je samozrejme aj prípad čudesne nazvanej novinky „Àmr“. V rámci veľmi rýchlo plynúcej trištvrtehodiny a deviatky prítomných piesni, tu teda opäť máme množstvo všelijakých nálad, špecifickej atmosféry a rôznych rock/metalových odtieňov.

IHSAHN

IHSAHN vie byť hravý, nežný, ale i správne drzý, neprívetivý a občas až nepríjemne zlostný, čo robí z čerstvej porcie skladieb veľmi rôznorodý materiál, do ktorého treba prenikať pomaly a s istou dávkou trpezlivosti, no vytúžený úspech na seba následne nenechá pridlho čakať. Preto je skutočne nesmierne ťažké vypichnúť najžiarivejšie „highlighty“, či sa už bavíme o tvrdých nákladoch a spletencoch gitarových ríffov („Arcana Imperii“, „In Rites of Passage“, „Wake“), niekedy až nepekne chladných náladovkách („One Less Enemy“, „Where You Are Lost and I Belong“, „Lend Me the Eyes of Millennia“) alebo nejednej potenciálnej hitovke („Sámr“, „Twin Black Angel“) a zároveň jasnom dôkaze, ako rád IHSAHN pracuje so svojím jemným hlasom i rôznymi melodickými motívmi.

Doska síce (pre mňa osobne) nedosahuje výnimočných kvalít dokonalej zbierky „After“ z roku 2010, lenže v pomyselnej cieľovej rovinke prehráva iba o ten najmenší chlp. Preto je nakoniec obrovská škoda, že IHSAHN definitívne nevystúpi na tohtoročnej edícií festivalu Brutal Assault. Snáď nabudúce…

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: extreme progressive metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 04.05.2018
Web: www.ihsahn.com
Zostava:
Ihsahn – vokál, gitary, klávesy, basgitara
Tobias Andersen – bicie
Tracklist:
Lend Me the Eyes of Millenia (05:47)
Arcana Imperii (04:53)
Sámr (05:27)
One Less Enemy (05:19)
Where You Are Lost and I Belong (05:12)
In Rites of Passage (04:04)
Marble Soul (04:02)
Twin Black Angels (04:38)
Wake (04:27)
Diskografia:
The Adversary- 2006
angL – 2008
After – 2010
Eremita – 2012
Das Seelenbrechen – 2013
Arktis. – 2016
Àmr – 2018
Definitíva:
Ďalší vynikajúci zárez v bohatej diskografii pána IHSAHNA, ktorý len potvrdzuje skvelú formu tohto veľmi talentovaného hudobníka. Pre vyznávača progresívnych postupov hotová nutnosť!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články