IHSAHN – Arktis.

Po troch rokoch sa uznávaná veličina nórskych umelcov, ktorí nenechávajú black metal stáť na mieste a utápať sa v zaužívaných postupoch a predvídateľnosti, predkladá nové dielo s príznačným obalom a názvom pre miesto vzniku – „Arktis.“.

Ako sme zvyknutí u IHSAHNA, istý si môžeme byť tým, že všetky naše očakávania budú zbúrané niečím neočakávaným a to sa deje aj na najnovšom počine. Poďme sa teda pozrieť pod vrstvy nedotknutej avantgardy, ktorá na nás číha z tohto albumu.

Ihsahn_Arktis1

IHSAHN – Artis.

Hneď ako som uvidel a započul prvé ukážky skladieb, bol som presvedčený, že mám dočinenie s niečím výnimočným. Skladby „Mass Darkness“ a „Pressure“, predstavili malú časť z toho, čo môžeme vstrebávať prostredníctvom muziky výstredného umelca menom IHSAHN.

Tvrdosť a melodika sa nádherne snúbia v spleti nápadov. Občas black, sem-tam disco, k tomu kusisko inteligentných popových melódií. Ťažko sa mi vyberá nejaká skladba, pretože všetky sú naozaj výnimočné.

Zaujímavý šok však prichádza so skladbou „South Winds“. Myslím, že niečo takéto sa slovami ani opísať nedá. Elektronické vlnenie a vibrácie s prechodmi do pochodového a industriálneho riffovania. Ponorenie do skutočnej extázy a pokropenie, akoby živou vodou, prináša vzletný refrén. Presne takto by sa dalo nájsť spojenie medzi kompozíciami na albume „Arktis.“.

ihsahn-promo-2016

Veggard Svere Tveitan alias Ihsahn

Aj keď zacítime nejaké spojenie medzi piesňami, treba podotknúť, že skladby sú neskutočne rozmanité a nádherne kvetnaté, napriek minimalistickosti nápadov. Vskutku rozporuplné hodnotenie niečoho, čo do seba perfektne zapadá.

Vyzdvihujem každú jednu pieseň a nápad na IHSAHNOVOM šiestom štúdiovom albume. Podrobne sa pristavím ešte pri pár skladbých. „Until I Too Disolve“, otvára old school heavy metalový riff a znenazdania sa prehupne do power popu. Na definíciu tejto hudby sú žánrové škatuľky naozaj pritesné. Fantastická „Frail“ má všeobjímajúci refrén a tanečné rytmi, v „Crooked Red Line vyčnieva doslova erotický saxofón.

Skrátka a jednoducho. Album „Arktis.“je slovami len veľmi ťažko opísateľný, jednoducho zažijete neopísateľnú nadpozemskú krásu, ktorá je strhujúcim a nezabudnuteľným dielom.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: extreme progfressive avatgarde metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Candlelight Records
Dátum vydania: 8.4.2016
Web: www.facebook.com/ihsahnmusic, www.ihsahn.com
Zostava:
Ihsahn – spev, gitara, basgitara, bicie
Tracklist:
Disassembled (5:02)
Mass Darkness (3:52)
My Heart Is of the North (4:43)
South Winds (5:34)
In the Vaults (4:09)
Until I Too Dissolve (5:24)
Pressure (6:04)
Frail (3:39)
Crooked Red Line (4:16)
Celestial Violence (5:24)
Diskografia:
The Adversary – 2006
AngL – 2008
After – 2010
Eremita – 2012
Das Seelenbrechen – 2013
Arktis – 2016
Definitíva:
IHSAHN je skutočný umelec, hudobný prorok a nadčasový bádateľ. Nahrávka „Arktis.“ to len potvrdzuje a ukazuje smer, ktorým by sa mali uberať skladatelia s otvorenou mysľou a slobodnými myšlienkami. Mix rôznych žánrov a vzdušných melódií robí z tohto diela výnimočnú zmes progresívnej nadpozemskosti.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články