Black Light Discipline – Against Each Other

Prekvapení nie je nikdy dosť. Z krajiny, kde hrajú metal aj huby, pochádza zaujímavá pätica muzikantov, ktorým sú zjavne blízke disco rytmy a gitarové struny.  BLACK LIGHT DISCIPLINE, ako sami seba nazývajú, hodili do mixéra zaujímavú fúziu správnych severských ingrediencií a výsledný koktail je pripravený búrať zaužívané mantinely.
„Against Each Other“ je v poradí druhým radovým albumom týchto Fínov. Syntéza produkčnej stránky a kompozičnej vyspelosti hrá prvú ligu a nedáva priestor na nejaký začiatočnícky amaterizmus. Gitarovo industriálny základ dáva albumu výbornú proporciálnu údernosť. V tej vyniknú predovšetkým výrazné klávesové prvky, ktoré balansujú vo vodách klasickej elektroniky a moderných samplov. Tie sú mimoriadne pestré a na ploche citlivo dávkovanej stopáže  dokážu urobiť z každej skladby silnú samostatnú jednotku.

Už úvodná titulná skladba sa do vás zahryzne svojou agresivitou. Pravá gitarová diskotéka prichádza s nasledujúcou „Walls Inside Us“, ktorá miestami pripomenie francúzske zoskupenie KARELIA. Nedajú sa prehliadnuť vplyvy 80. rokov v úvode „Flies Over The Wreck“ a nostalgicky znie najmä dravý cover skladby „Self Control“, čo je pôvodne osemdesiatkový hit z pera Laury Branigan.

Zdá sa, že BLACK LIGHT DISCIPLINE sa raketovo vyšplhali na industriálny Olymp a popravde – je to jedna z najzaujímavejších dosiek v rámci žánru za posledné roky. Naozaj si nepamätám, kto z konkurencie dokázal napchať na album také množstvo kompozičnej vyspelosti, atmosféry a zdravej agresie. Rukavica je hodená.

Žáner: industrial/elektro/gothic metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Danse Macabre
Dátum vydania: 9.3.2012
Web: www.bld.fi
Zostava:
Toni Valha – vokály
Joonas Pulkkinen – gitara
Jani Rissanen – basgitara
Janne Kankkunen – syntetizátor
Veikka Jokela – bicie
Diskografia:
Empire – 2008
Against Each Other – 2012
Tracklist:
Against Each Other
Walls Inside Us
Red Rivers
Flies Over the Wreck
Waiting for the Rain
Serene
Being and Ending
Self Control
Aggressor
Closer to the Sun
Definitíva:
Milovníci ostrých gitár, elektroniky a gotiky – ruky hore!

Autor: Dodo

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla