SOULFLY – Ritual

To, že slávny Max Cavalera ani v pokročilom veku rozhodne nezaháľa, je už známy fakt. Kým však niektoré z jeho projektov momentálne oddychujú, prichádza konečne rad aj na SOULFLY a ich dlho očakávaný „Ritual“.

Na ňom spomínaný spevák, gitarista a frontman v rozhovoroch sľuboval návrat k domorodým prvkom a groovy rytmom, ktoré citeľne dopomáhali formovať celkový výraz legendárnych placiek 90. rokov, či už sa bavíme o „sepulturovskom“ monolite „Roots“, rovnomennom debute „Soulfly“, prípadne nasledujúcich kotúčikoch, kde to doslova smrdelo vtedy populárnym nu-metalom.

SOULFLY – Ritual

Viac než to, som však máličko dúfal v návrat ku zaujímavejšej hudobnej náplni, keďže posledné výplody Maxa, až na drobné výnimky, skutočne nestáli za veľa. Svetlé zajtrajšky trochu priblížil nečakane výživný nárez „Psychosis“ (2017) od CAVALERA COSPIRACY a do prijateľnej formy sa evidentne postupne dostávajú aj hlavní aktéri dnešnej recenzie.

Bohatá diskografia a najmä obrovský workoholizmus pána Cavaleru si však pomaly žiadajú svoju vysokú daň, čo s príchodom „Ritual“ nejde tak celkom prehliadnuť. V prvom rade je to mierne unavený vokál (biednejšia forma zo živých vystúpení zjavne nakukla i do Hybrid Studios v Kalifornii) a viacero prevarených gitarových riffov, vykazujúc známku vysokého dátumu spotreby. Chýba mi žiaľ aj akýsi nádych výnimočnosti a najmä povestné „haló“, ktoré v minulosti častokrát sprevádzalo vydanie novinky SOULFLY – dnes to proste nie je tá pamätná udalosť, čo je určite trochu škoda.

SOULFLY

Na otváranie šampanského to teda možno už asi nestačí, lenže štvorica sa i napriek všetkému konečne pochlapila a natočila najvýbušnejší materiál od čias „Enslaved“ (2012). Avizovaný návrat k spomínaným prvkom sa síce koná iba z časti (staré priamočiare hitovky ala „Seek ´n´ Strike“, „Bleed“, „Jump the Fuck Up“ či „Prophecy“ rozhodne nečakajte!), ale kombinácia surového thrashu, chytľavého groovu a občasných „tribal“ zvukov na albume zafungovala. S výraznou pomocou agilného producenta Josha Wilburna (GOJIRA, KILLER BE KILLED) tu preto máme vcelku výživný a mäsito nazvučený mix, kde si verný fanúšik musí nájsť to svoje.

Do diania nás parádne uvedie koncertná titulná bomba, čo je presne ten pralesný kopanec v štýle „Roots Bloody Roots“. Ďalší malý návrat do ďalekej minulosti počúva na meno „Dead Behind the Eyes“, a hľa máme tu zároveň i prvého hosťa, ktorým nie je nik iný než hulákajúci Randy Blythe z LAMB OF GOD.

Blast beatmi okorenená „The Summoning“ jasne dokazuje, ako mladý bicmen Zyon popri svojom strýkovi značne povyrástol. Nasledujúce trio „Evil Empowered“, „Under Rapture“ (dotyk smrtiaceho kovu zaobstaral Ross Dolan z IMMOLATION) a „Demonized“ predstavuje tvrdý projektil, takže preč z cesty! Obdobie slávnych „koreňov“ opäť zdarne pripomenie hutné duo „Blood on the Street“/„Bite the Bullet“ a punkom nasiaknutá „Feedback!“ pripraví živnú pôdu pre klasické pokračovanie ságy menom „Soulfly XI“. Mark Damon so saxofónom, Marc Rizzo s akustickou gitarou – viete si predstaviť znamenitejšie číslo na úplný záver?

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: thrash/groove metal
Krajina pôvodu: Brazília/USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 19.10.2018
Web: www.soulfly.com
Zostava:
Max Cavalera – vokál, gitara
Marc Rizzo – gitara
Mike Leon – basgitara
Zyon Cavalera – bicie
Tracklist:
Ritual (04:53)
Dead Behind the Eyes (05:17)
The Summoning (04:15)
Evil Empowered (03:33)
Under Rapture (05:42)
Demonized (04:42)
Blood on the Street (04:32)
Bite the Bullet (03:52)
Feedback! (03:00)
Soulfly XI (03:25)
Diskografia:
Soulfly – 1998
Primitive – 2000
3 – 2002
Prophecy – 2004
Dark Ages – 2005
Conquer – 2008
Omen – 2010
Enslaved – 2012
Savages – 2013
Archangel – 2015
Ritual – 2018
Definitíva:
Ak by sa každá doska SOULFLY niesla aspoň v podobnej kvalitatívnej rovine, svet by bol o niečo krajší. Dobrá doska!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články