Brute – Sophisticated Atrocity

Kvarteto hudobníkov z Vranova nad Topľou zoskupené v kapele BRUTE vydalo v marci tohto roka svoj debutový album nazvaný „Sophisticated Atrocity“, ktorý vydal label Nice to Eat You Records. Kapela síce vznikla ešte v roku 1998 a na svojom konte má tri demá z rokov 2000, 2008 a 2010.
BRUTE nám na plnohodnotnom debute ponúkajú osem skladieb rozprestierajúcich sa na ploche niečo cez 30 minút. Úvodná a  rovnomenná skladba „Sophisticated Atrocity“ sa rozbieha pomaly, no zároveň majestátne. Úvod kľudne označím ako intro priamo v skladbe, ktoré prejde po minúte do hrubozrnného death metalu. Hneď ako to chalani vybalia sa nestačím čudovať. Nielen v úvodnej skladbe, ale na celom albume počujeme kvalitný death metal, ktorý vás zmetie z povrchu zemského.



Pavol Fil má skutočne kvalitný growling, ktorého doplňuje Róbert Demeter. Celý album sa vyznačuje kvalitnou porciou death metalu. Nechýbajú klasické sypačky, kvalitné riffy, ale aj technickejšie pasáže. Pozastaviť sa chcem pri gitarových pasážach, ktoré sú maximálne prepracované a nesmierne kvalitné. Obaja gitaristi sú dobrými inštrumentalistami a vidieť, že na sebe tvrdo makali. Jedinou valivejšou skladbou je predposledná „Trust in Yourself or Burn“. Záverečná „Jail of Inner Self“ je skvelou bodkou za celým albumom. Polhodinka v spoločnosti BRUTE ubehne naozaj veľmi rýchlo.

Musím sa priznať, že o tejto kapele som sa dozvedel len vďaka tomu, že nás kontaktovala kvôli recenzii a som ozaj rád, že ich tvorbu som spoznal. Miestami cítim na nahrávke vplyv takých IMMOLATION, ale to berte skôr ako pozitívum. Album „Sophisticated Atrocity“ odporúčam najmä death metalovým fajnšmekrom, ktorí nech si k môjmu bodovému hodnoteniu pripočítajú ešte jeden bod navyše. Vypočuť tento album by si rozhodne mali aj fanúšikovia slovenskej tvorby. Na východnom Slovensku si tak k stáliciam death metalovej scény INFER zapamätajte ďalšiu kvalitnú smečku – BRUTE.

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Vranov nad Topľou)
Vydavateľstvo: Nice to Eat You Records
Dátum vydania: marec 2012
Web: bandzone.cz/brute
Zostava:
Pavol Fil – vokály
Štefan Tokár – gitara
Róbert Demeter – gitara a doprovodné vokály
Peter Heteš – bicie
Diskografia:
Sophisticated Atrocity – 2012
Tracklist:
Sophisticated Atrocity (5:00)
Cesspool of Lies (3:13)
Inhuman Seed of Terror (4:55)
Vain Benignity (3:57)
The Sins Will Get Us (3:53)
Repulsive Loss of Self-Respect (2:43)
Trust in Yourself or Burn (3:46)
Jail of Inner Self (3:08)
Definitíva:
BRUTE sa podarilo nahrať veľmi zaujímavú
 death metalovú nahrávku.
Prepracované gitary, dobrý growl,
rýchle tempo, sekačky a technickejšie pasáže
 svedčia o tom, že muzikanti z Vranova to vedia.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla