Hayleys Royal Whores – Back To the Zone

Začiatkom tohto roka vyšiel druhý album fínskej rockovo metalovej skupiny HAYLEYS ROYAL WHORES, ktorá je zložená z členov dnes už neexistujúcej kapely FOR SELENA AND SIN. HAYLEYS ROYAL WHORES sú momentálne na európskom turné na podporu tohto albumu. Kapela nevynechá ani Slovensko, keď sa začiatkom mája predstavia v Trnave a Bratislave.
Niektorí z vás si túto skupinu možno pamätajú pod názvom FOR SELENA AND SIN (zverejňovali sme s touto kapelou aj rozhovor), v ktorej dominoval ženský vokál a žánrovo by sa dala zaradiť ako gothic metal. Po odchode speváčky prebral mikrofón zakladateľ skupiny, Pasi Crash, a to prinieslo nielen zmenu názvu, ale aj štýlu. Nový album „Back To the Zone“ od HAYLEYS ROYAL WHORES sa celkovo dá zaradiť skôr do rockpunku. Samozrejme, že títo Fíni zostali verní metalu, no na tejto nahrávke cítiť vplyv skupín ako U2 alebo DEPECHE MODE a celkovo obdobie 80. rokov.

Hneď prvá skladba „Are You Ready?“ je skvelá heavy rock n rollová koncertovka. Nasledujúca skladba, „God Has No Style“, nadväzuje na úvodnú pieseň svižným tempom a rockovou dušou. Samotný názov vykresľuje hlavnú tému skladby. Fíni sú známi svojim zmyslom pre humor, provokáciou, ale aj básnickým nadaním. Kombinácia týchto vlastností a ich hudobný talent predstavuje poväčšine kvalitu fínskych kapiel.



Po prvých dvoch skladbách nasleduje pomalá, priam melancholická „Salvation“. V tejto skladbe som si spomenula na taliansku skupinu LACUNA COIL. „Salvation“ má jemný refrén, ktorý je okorenený hlasom speváka. Ďalšia „Off Road Shoes“ je mojim osobným favoritom. Je dynamická, veselá a navyše s veľmi vyzývavým textom. Moje srdce potešila aj balada „All the Best For You“, v ktorej dominujú klávesy. Má veľmi jednoduchý text, a tiež hudbu, no tieto dve veci dokopy tvoria nádhernú sentimentánu baladu. Mimochodom kapela si so sebou na turné neberie klávesy klávesy, takže pravdepodobne táto skladba nebude figurovať v ich setliste.

 „Another Low Flying Cunt“ má naozaj zvláštny text, ktorému nie a nie prísť na chuť. Po hudobnej stránke sa mi však páči. Spomínaný vplyv DEPECHE MODE asi najviac cítiť v „Live A Lie“. Text je o tom, ako veriaci žijú v klamstve, ale na druhej strane príkladne podľa pravidiel cirkvi. Pritom predstavy a túžby sú v ich vnútri naopak hriešne a špinavé. Ďalší spomínaný vplyv, tento krát U2 najviac zas cítiť v rovnomennej skladbe „Back To the Zone“.

Ak zoberiem do úvahy celkovú tvorbu týchto Fínov (aj pod hlavičkou FOR SELENA AND SIN a aj HAYLEYS ROYAL WHORES), tak si dovolím tvrdiť, že posledný album „Back To the Zone“ je zatiaľ to najlepšie, čo doteraz vydali. Aj keď najmä spevák má ešte na čom pracovať. Hudba sa však a to aj vďaka kombinácii štýlov hudby 80. rokov, rock and rollu a metalu. Táto nahrávka stojí za povšimnutie, oplatí sa jej dať šancu, aj keď na záver dodám, že na svoje si určite neprídu milovníci tvrdších a extrémnejších žánrov.
 

Žáner: rock/metal/alternative
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Noisehead Records
Dátum vydania: 25.1.2013
Web: www.hayleysroyalwhores.com/index.php
Zostava:
Pasi Crash– spev, gitara
Mike Terror – gitara
Alex North – basgitara
Teme Schnaps – klávesy
Kuha Spears – bicie
Diskografia:
Discoteque Tranny – 2012
Back To the Zone – 2013
Tracklist:
Are You Ready? (4:06)
God Has No Style (3:51)
Salvation (4:33)
Off Road Shoes (3:11)
All The Best For You (5:37)
Another Low Flying Cunt (3:56)
Live A Lie (5:09)
Back To The Zone (4:03)
Dirty Rodriguez (5:37)
Definitíva:
Po hudobnej stránke zaujímavý album, u nás zatiaľ nie veľmi známej kapely HAYLEYS ROYAL WHORES. Kapela vhodne skombinovala štýl 80. rokov, rock n roll a prvky metalu. Nahrávka je dobrá, kapela sa má kde vyvíjať, ale určite treba ešte tvrdo pracovať.

Autor: Darksinia

Hodnotenie autora: 6 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla