GOD DETHRONED – Illuminati

Nenapraviteľný neznaboh Henri Sattler a jeho GOD DETHRONED sa presúvajú z bahnom a krvou zmáčaných vojnových zákopov k svojej tradičnej tematike herézy a okultizmu. Novinka „Illuminati“ je ich snáď najrozmanitejším kúskom, pritom ale stále súdržným.

Kultový status získala táto holandská úderka nesvätou trojicou albumov „The Grand Grimoire“, „Bloody Blasphemy“ a „Ravenous“. Death metal v ich prevedení nemilosrdne šľahal black metalovými riffmi, vokál prskal oheň i síru, priniesol parádne refrény, ukážkové riffy, zvukovú surovosť, ktorá aj dnes znie súčasne a nie príliš archaicky.

GOD DETHRONED – Illuminati

Príklon k súčasnej melodike načala taktiež vydarená doska „Into the Lungs of Hell“ z roku 2003 a jej ďalší nasledovníci miesili jednoznačný black metalový odkaz s čoraz viac bujnejúcim vplyvom melo-death metalu.

Ohlásený rozpad kapely z roku 2012 nevydržal dlho a už o päť rokov uzrel svetlo materiál, ktorý koncepčne uzavrel sériu albumov venovaných Prvej svetovej vojne „The World Ablaze“. Ten dokonca posunul zvuk kapely k výrazne komplexnejšiemu charakteru, nebál sa rozvíjať košatejšie nápady, miestami bolo cítiť vplyv heavy metalu, ktorý len podporoval sýtejšie a rozpínavejšie štruktúry skladieb.

Aktuálny materiál je v podstate prienikom všetkého doteraz spomenutého, aj napriek tomu nepôsobí rozhárane a spája ho aj mohutne ošetrený zvuk. Ten aj vďaka použitiu kláves či príležitostne zborových chorálov, sa javí popínavo, vytvára riadne atmosférické pnutia a je životodarnou pôdou pre lyrické témy ako slobodomurárstvo či Egypt. Nie zriedkavo sú skladby vybavené aurou tajuplnosti, obostreté závojom mysterióznosti alebo len vyvolávajúci mrazivo mučivý pocit prenikajúci priamo pod kožu.

GOD DETHRONED

Základným stavebným kameňom stále ostávajú robustne sa valiace či trýznivo dobiedzajúce riffy, tak ako tomu je hneď v úvodnej skladbe „Illuminati“. Je ozvláštnená aj riadnou dávkou ťaživo doliehajúcej melodiky, sprevádzanej hrozitánskym refrénom.

S obdobne gniaviacou náladou je na tom aj „Book of Lie“, ktorá je zase presvetľovaná takmer epickými gitarovými vyhrávkami. „Eye of the Horus“ s námetom egyptského panteónu je definovaná pochodovým tempom, bohato využitými chorálmi, na veľkoleposti jej pridávajú gitary pripomínajúce zvuk trúb.

„Gabriel“ má najbližšie z prítomných piesní k tradíciám severskej melo-deathovej školy a svojím hymnickými črtami by zdobila setlist nejednej zo stálic tohto žánru. Naopak, „Broken Halo“, „Spirit of Beelzebub“ alebo i „Satan Spawn“ nás prinavrátia do čias kedy sa v GOD DETHRONED riadne plieskalo black metalovým bičom.

Skladbám dominujú zdrvujúce tempá, skazene lahodné i nenávistné riffy a chorobný Henriho vokál. Je až obdivuhodné ako kapela aj po tých rokoch na scéne a nahratých albumoch stále prichádza so sviežo sa javiacimi nápadmi, ktoré netrpia ani náznakom opotrebovania.

Záverečná skladba „Blood Moon Eclipse“ nielen svojou dĺžkou, ale aj prirodzeným oscilovaním medzi death, black alebo i melo-death, a rozsiahlymi gitarovými ornamentmi, je najkomplexnejším zážitkom albumu „Illuminati“ stavajúcim skôr do popredia atmosféru, ako len samoúčelnú agresiu. Doska tak získava osobitý pôvab organicky prepájajúci nosné artefakty hry Holanďanov v jeden intenzívny a zomknutý celok.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: blackened death metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 07.02.2020
Web: https://www.facebook.com/goddethronedofficial
Zostava:
Henri Sattler – vokál, gitara
Dave Meester – gitara
Jeroen Pomper – basgitara
Michiel van der Plicht – bicie
Tracklist:
Illuminati (04:49)
Broken Halo (03:35)
Book of Lies (04:13)
Spirit of Beelzebub (03:43)
Satan Spawn (03:15)
Gabriel (04:51)
Eye of Horus (05:25)
Dominus Muscarum (00:43)
Blood Moon Eclipse (06:03)
Diskografia:
The Christhunt – 1992
The Grand Grimoire – 1997
Bloody Blasphemy – 1999
Ravenous – 2001
Into the Lungs of Hell – 2003
The Lair of the White Worm – 2004
The Toxic Touch – 2006
Passiondale (Passchendaele) – 2009
Under the Sign of the Iron Cross – 2010
The World Ablaze – 2017
Illuminati – 2020
Definitíva:
Holanďania GOD DETHRONED aj na novinke „Illuminati“ s prehľadom dokazujú schopnosť prísť s priehrštím mrazivých a neľútostných „blackových“ riffov. Navyše dokážu vybaviť svoj osobitý death metal dávkou neošúchaných melódií, a to celé zaobaliť do riadne nepreniknuteľnej, ponurej a okultnej atmosféry.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články