RENAISSENSE – Past in Devotion

Slováci zbystrite sluch! Rožňavčania RENAISSENSE vydávajú druhý album po sedemročnej pauze.

Aktuálna novinka „Past in Devotion“ je prvým albumom, ktorý som od partie Rožňavčanov počul. Samozrejme, fanúšikovia domácej scény istotne vedia, že jedna dáma a chalani reprezentovali Slovensko na legendárnom Wackene, a ako prvá kapela spod Tatier získala aj nejaké body od svetových porotcov (viac informácií TU).

RENAISSENSE – Past in Devotion

RENAISSENSE sú kapela, ktorá hrá veľmi príjemný progresívny metal. Nechýba vysoká muzikantská kvalita, perfektné vokály a nádherné melódie. Takmer hodinový výlet do progresívnych vôd hovorí o tom, že ak niečo robíte s láskou, je jedno odkiaľ ste. Prečo to píšem? Pretože pri počúvaní tohto albumu budete mať pocit, že počúvate svetovú kapelu.

Na „Past in Devotion“ sa nám strieda čistý vokál Marka Hundžu s jeho growlingom, miestami sa k nemu pridá ženský vokál klávesáčky Petry Bangóovej. Výsledok vokálnych liniek je vskutku úžasný. Nie veľmi jednoduché „kotrmelce“ zvláda Marko absolútne s prehľadom. Navyše, veľmi ma baví pridávanie jeho growlingu do čistého spevu. Robí to s citom a umom. Pomer čistého vokálu a growlingu je vyvážený úplne napresno. Apropó, vyváženosť celej nahrávky je jej veľkým plusom.

Nástroje sa prelínajú a tvoria perfektnú koláž progresívneho celku, ktorý sa mi veľmi páči. Na rad okrem gitár a klávesov príde aj flauta. A sú to veľmi silné momenty. Premyslené a vycibrené zmeny tempa v piesňach sú ozdobou druhej radovky. Zbystriť pozornosť by pri tomto domácom albume mali aj fanúšikovia DREAM THEATER alebo PAIN OF SALVATION.

RENAISSENSE

Po úvodnom intre prichádza skoro sedem minútový náklad s názvom „Impatient“. Zdobia ho už spomínané nádherné zmeny tempa, výborný spev s perfektným frázovaním a v pozadí vydarené klávesy. Nádherný melodický základ skladbu postavil do úžasnej pozície. Čistý vokál prekladaný growlingom dáva tejto piesni fantastický punc. A ja sa nestačím čudovať, pre mňa príjemné prekvapenie hneď v úvode. A razom dodám, že ide o jeden z najlepších songov na albume.

RENAISSENSE znejú sebaisto vo všetkých pasážach. V piesňach dokážu spomaliť, ale aj poriadne pritlačiť na pílu. Silný melodický základ potvrdzuje kapela aj v druhej skladbe „Haze“. Veľmi sa mi páči vrstvenie nástrojov. Do toho sa pridá ešte flauta a dielo je
dokonané. Rožňavčania nám na novinke dokážu priniesť niekoľko polôh, v ktorých sa cítia ako ryby vo vode.

„Where Sleep Your Eyes Pt. 2“ je pokračovaním rovnomennej skladby z debutového albumu. V tejto piesni mám pocit, akoby sa zrazili RUSH s YES. Je to veľmi dobre kompozične vyskladaný song. Nechýba mu perfektná atmosféra, ktorá je zase obohatená o perfektný growling a dokresľuje ju aj flauta. V závere piesne opäť počujem PAIN OF SALVATION, to myslím ako pochvalu. Do pestrého hudobného koktejlu sa zmestil aj inštrumentálny song „Retrospective from Negative“.

Novinka „Past in Devotion“ je skutočnou lahôdkou pre všetkých milovníkov progresívnych spolkov. Inak, poznáte ten pocit pri prog kapelách, že niekedy sa vám toho zdá všetkého už veľa a skupina síce má v talóne šialené tony nôt a progresívnych dobrôt, ale akosi tomu chýba nápad? Tak RENAISSENSE vôbec nie sú tento príklad. Majú nádherne vyvážené melódie a nápadité aranžmány, že s pokorou môžem napísať, že ku mojim obľúbeným progresívnym kapelám DREAM THEATER, PAIN OF SALVATION a PORCUPINE TREE pribudla ďalšia. Volá sa RENAIISENSE.

Jedenásť piesní sa rozprestiera na ploche 55 minút. Po poslednom songu „The Void“ si máte chuť album znovu pustiť. A keď sa hudobníkom podarí toto, tak majú vyhraté. Vyšperkované a vygradované piesne skutočne rezonujú a zanechávajú silnú stopu. Čo k tomu viac dodať? Výborný album plný progresívnej muziky. Nebojím sa napísať, že RENAISSENSE by kvalitou tohto materiálu strčili do vrecka možno aj oveľa väčšie prog rock/metalové hviezdy.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na chod nášho webu.

Žáner: progressive metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Rožňava)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 05.02.2020
Web: https://www.facebook.com/renaissense.svk/ a https://www.renaissense.band/
Zostava:
Marko Hundža – spev, basgitara, flauta, akustická gitara
Ľubomír Sentpetery – gitara, sprievodný vokál
David Raškovský – gitara, sprievodný vokál
Petra Bangóová – klávesy, vokály
Ladislav Majernyík – bicie, sprievodný vokál
Tracklist:
Past in Devotion (01:30)
Impatient (06:49)
Haze (07:03)
The Ray of Shame (06:06)
Where Sleep Your Eyes Pt. 2 (07:02)
Icarus (01:47)
The Great Fall (05:18)
Atlas (04:35)
Retrospective from Negative (03:56)
How is My Honey? (05:16)
The Void (04:49)
Diskografia:
Like My Pain Never Lived – 2013
Past in Devotion – 2020
Definitíva:
Rožňavčania RENAISSENSE nás na albume „Past in Devotion“ zoberú na hodinový výlet do progresívnych vôd plných príjemných melódií, výborného vokálu okoreneného growlingom a umnými aranžmánmi. Mimochodom, ak niečo robíte s láskou, je jedno odkiaľ ste. Pri tomto albume budete mať pocit, že počúvate svetovú kapelu.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články