SIGNUM REGIS – The Seal of a New World

Domáci SIGNUM REGIS najnovším albumovým prírastkom opäť raz prekonávajú samých seba. „The Seal of a New World“ je synonymom húževnatosti, odhodlania a nepopierateľného talentu.

Už prvá desaťročnica fungovania Slovákov priniesla skutočne lahôdkové power metalové kusy. Dvojicou diskov „Signum Regis“ a „The Eyes of Power“ prezentovali schopnosť napísať nielen parádne koncertné tutovky, ale i pôsobivú inštrumentálnu výbavu vtedy ešte s vokálom Švéda Görana Edmana. Ani jeho odchod nezhatal ambície, ktoré dali vzniknúť biblickému koncepčnému dielu „Exodus“, ktorý sa aj doteraz môže pýšiť príťažlivou plejádov vokalistov.

SIGNUM REGIS – The Seal of a New World

Príchod pevca Mariána Petranina bol akýmsi ďalším impulzom, ktorý naštartoval o čosi sýtejšiu koncertnú aktivitu a počas jeho pôsobenia vznikli ďalšie dve vydarené dosky „Chapter IV: The Reckoning“ a „Decennium Primum“, ktorá aj tematicky uzatvárala prvé desaťročie kapely.

Aktuálny kotúč „The Seal of a New World“ predstavuje v mnohom ďalší míľnik diskografie. Za mikrofónom sa objavuje nová posila Jota Fortinho. Pôvodom Brazílčan momentálne žijúci v Európe sa postaral aj o vskutku poetický obal albumu. Spomedzi všetkých doterajších nahrávok ide o najkomplexnejší, najprepracovanejší a najmodernejšie znejúci materiál. Významnú rolu v tomto hrá už spomenutý Jotov vokál, ktorý má v porovnaní s predchodcom v mnohom univerzálnejší ráz, dodáva skladbám na farbitosti a kapela s ním nadobúda okamžite iného výrazu, či zvukového alebo emočného.

Vyspelý inštrumentálny um všetkých prítomných nástrojov je umocnený finálnym masteringom Jacoba Hansena, ktorý sa zvukovo staral i o PRETTY MAIDS či PRIMAL FEAR. Tohtoročný power metal od SIGNUM REGIS je plný vrtkých gitarových figúr, nápaditých sviežich riffov, miestami dramaticky popínavých, ale i uvoľnených a bezprostredných sól. Skladbám nechýba progresívny nádych, ktorý dodávajú nie zriedkavo sa meniace nálady, množstvo prelínajúcich sa melódií a hravých inštrumentálnych medzihier so sólovou akustickou či basovou gitarou alebo klávesmi. Práve zmienená basa nielen kopíruje rytmus bicích, ale neojedinele lahodnou hrou dopĺňa vrstevnatosť a hutnosť skladieb.

SIGNUM REGIS

Album je mixom ušľachtilých a honosne sa nesúcich momentov, dravých a energických kúskov či provokujúceho iskrenia. Spoločným menovateľom jednotlivých piesní sú sýte a výstavne refrény. Tie najpríťažlivejšie sa skrývajú aj v úvodnom rýchliku „King of the Underground“ so suverénnym frázovaním a vysokým vokálom. Podobne je tomu tak aj v „A Memory“ s exkluzívnou medzihrou, koncertne šitej „Never Surender“ a nadmieru melodickej „Fly Away“ s nespútaným gitarovým tobogánom.

Atraktívnosťou nie sú pozadu ani o niečo náladovejšie kúsky „Prisoner’s Elegy“ s „groovy“ kolísavým rytmom, „I Always Go All-In“ s obratnými riffmi a atmosférickými klávesmi, „The Seal of a New World“ s jemným refrénom, ale zase útočnou gitarou či najprogresívnejšia položka dosky „The City of God“. Puncom neoklasiky sú obdarené „Phantasmagoria“ s bublajúcou basou aj „queenovským“ zborom a „Let Freedom Ring“ s hosťujúcim Magnusom Karlssonom (PRIMAL FEAR) za gitarou.

„Shalom“ záverom dosky pripomenie „helloweenovske“ balady a s clivým vokálom smeruje do pomaly gradujúceho inštrumentálneho finále. Materiál, ktorého rozsah číta niečo málo cez hodinu, nedáva šancu vate a skladbám do počtu. Piesne nepôsobia prvoplánovo, nie všetky fungujú na prvú signálnu aj vďaka celkovej vrstevnatosti materiálu, ktorá následne odmeňuje väčšou trvanlivosťou.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: progressive/power metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Senec)
Vydavateľstvo: Beyond the Storm Productions
Dátum vydania: 22.11.2019
Web: https://www.signum-regis.com
Zostava:
Jota Fortinho – vokál
Filip Koluš– gitary
Ronnie König – basgitara
Ján Tupý – klávesy
Jaro Jančula – bicie
Tracklist:
Kings of the Underground (05:07)
Prisoner’s Elegy (04:39)
I Always Go All-In (04:59)
The City of God (05:16)
The Seal of a New World (04:04)
A Memory (03:54)
Phantasmagoria (05:28)
Let Freedom Ring (06:19)
Never Surrender (04:15)
Fly Away (05:36)
Shalom (05:34)
Scheme of Lies (05:21)
Diskografia:
Signum Regis – 2008
The Eyes of Power – 2010
Exodus – 2013
Chapter IV: The Reckoning – 2015
Decennium Primum – 2017
The Seal of a New World – 2019
Definitíva:
Každým albumom SIGNUM REGIS badať rastúce ambície, zrelosť a nemalú pracovitosť. Novinku „The Seal of a New World“ ošetrili parádnym zvukom, pôsobivými inštrumentálnymi a vokálnymi výkonmi. Slováci si zachovali refrénovú príťažlivosť a bohatou vrstevnatosťou jej dodali na trvácnosti.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla