Place Vendome – Thunder in the Distance

Projekt PLACE VENDOME začal vznikať ešte v roku 2004. Nápad sa zrodil v hlave producenta Serafina Perugina (Frontiers Records), ktorý oslovil Michaela Kiskeho (UNISONIC, ex-HELLOWEEN) s tým, či by nemal záujem urobiť nejakú AOR nahrávku. Michi práve ukončil pôsobenie nie veľmi úspešnej kapely SUPARED a tak po vzájomnej dohode nakoniec súhlasil. Serafino prizval najskôr len ako producenta ešte Dennisa Warda (PINK CREAM 69, UNISONIC), no ten sa napokon stal aj basgitaristom tohto projektu a autorom väčšiny skladieb (na prvých dvoch albumoch). Dennis sa rozhodol spolupracovať s niekoľkými priateľmi, ako klávesistom Gunterom Werno (VANDEN PLAS) a spoluhráčmi z kapely PINK CREAM 69 – bubeníkom Kostom Zafiriou (UNISONIC, teraz už ex-PINK CREAM 69) a Uwem Reitenauerom (PINK CREAM 69).
A tak v roku 2005 uzrel svetlo sveta rovnomenný album „Place Vendome“ a o štyri roky neskôr druhý album „Streets Of Fire“. Spolupracovali na nich aj takí hudobníci ako Alfred Koffler (PINK CREAM 69), David Readman (PINK CREAM 69), Magnus Karlsson (PRIMAL FEAR), Torsti Spoof (LEVERAGE), Ronny Milianowicz (SAINT DEAMON) a Robert Sall (WORK OF ART). Obidva tieto albumy boli pomerne úspešné a obľúbené predovšetkým u skalných Kiskeho fanúšikov.

Nový album „Thunder in the Distance“ vychádza opäť po štyroch rokoch a opäť prináša kvalitný melodický hard rock. Oproti svojim predchodcom je však o niečo viac AOR a väčší priestor dostali aj klávesy. Mierne sa zmenila zostava, na poste bubeníka Kostu vystriedal Dirk Bruinenberg, ktorý pracoval s kapelami ELEGY, ADAGIO, KAMELOT a inými. Tentokrát sa objavil aj väčší počet skladateľov. Takmer polovicu skladieb má na svedomí Alessandro Del Vecchio (HARDLINE), autormi ostatných sú Brett Jones, Timo Tolkki (ex-STRATOVARIUS), Magnus Karlsson (PRIMAL FEAR), Soren Kronqvist (SUNSTORM, ISSA), Camilla Andersson, Thomas Vikstrom, Carmine Martone, Tommy Denander, Nina Soderqvist, Andrea Cantarelli, Roberto Tiranti. Pri plánovaní tohto albumu, Dennis počítal s tým, že niekoľko skladieb zloží aj on, ale nakoniec sa tak nestalo a to z dôvodu zaneprázdnenosti a je pravdepodobné, že niektoré songy už šetril pre druhý album UNISONIC (mal by vyjsť okolo leta 2014).



Album otvára rýchly song „Talk to Me“, ku ktorému vzniklo aj video natáčané v uliciach Hamburgu. Jeho témou je rakovina a podpora, ktorú môžeme dať tým, čo s ňou bojujú. Nasleduje ďalší vydarený kúsok od Del Vecchia „Power of Music“. Názov hovorí sám za seba, v skladbe je vyjadrená radosť, energia, sila hudby… Pozitívny, veselý a jednoduchý refrén sa môže tak trochu zdať ako tuctový, ale Kiskeho hlas z neho robí niečo oveľa pútavejšie.

Medzi výborné songy patrí aj „Broken Wings“ a Tolkkiho „Lost in Paradise“. Obe majú chytľavé refrény, ktoré ostávajú dlho v pamäti. „It Cant Rain Forever“ je nádherná balada a spolu s „Fragile Ground“ patrí k mojim favoritom tohto albumu. Druhá zmienená zaujme skvelou melódiou a vynikajúcim gitarovým sólom. Naopak, najmenej ma zaujali kúsky, ktoré by sa dali nazvať aj bežné rockové love songy „Hold Your Love“, „Never Too Late“ a „My Heart Is Dying“. „Heaven Lost“ je na počúvanie príjemná hoci text sa zaoberá odvrátenými stránkami tohto sveta. Zaujmú výrazné vokály v pozadí a dokonalá Uweho gitara. „Break Out“ ma nijak zvlášť neočarila, ale zato po nej nasledujúca balada „Maybe Tomorrow“ je krásna a emóciami nabitá pieseň. V Kiskeho podaní sú asi všetky balady ohromné. Záver albumu obstará chytľavá „Thunder in the Distance“, ktorá je skvelou bodkou za týmto skoro hodinku trvajúcim a veľmi podareným dielom.

Tretí album projektu PLACE VENDOME možno trošičku zaostáva za svojimi predchodcami, ale napriek tomu je na ňom vyprodukovaná veľmi kvalitná hudba doplnená jedným z najkrajších a najlepších hlasov. Myslím, že ani jeden Kiskeho fanúšik nemôže byť sklamaný a tí ostatní si určite nájdu na albume tiež niečo, čo ich zaujme. Takže nohy na stôl, stlačiť play a užívajte si „power of music“.

Žáner: melodic hard rock/AOR
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Frontiers Records
Dátum vydania: 1.11.2013
Web: www.michael-kiske.de
Zostava:
Michael Kiske – vokál
Uwe Reitenauer – gitara
Dennis Ward – basgitara
Gunther Werno – klávesy
Dirk Bruinenberg – bicie
Diskografia:
Place Vendome – 2005
Streets of Fire – 2009
Thunder in the Distance – 2013
Tracklist:
Talk To Me (4:03)
Power of Music (4:03)
Broken Wings (4:20)
Lost in Paradise (3:53)
It Cant Rain Forever (4:05)
Fragile Ground (4:10)
Hold Your Love (4:35)
Never Too Late (3:30)
Heaven Lost (4:40)
My Heart Is Dying (3:07)
Break Out (4:34)
Maybe Tomorrow (4:24)
Thunder In The Distance (4:26)
Definitíva:
Tretie pokračovanie projektu PLACE VENDOME
prináša opäť veľmi príjemný melodický hard rock/AOR.
Ako inak, s perfektným Kiskeho speváckym výkonom.

Autor: Shelvis

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla