Ozzy vzdal hold dlhoročnému priateľstvu s Lemmym. Novinky majú aj SABATON, ČAD a DEPRESY

OZZY OSBOURNE s novým klipom. SABATON a ČAD zverejnili nové skladby. Festival Gothoom oznámil ďalšie kapely na rok 2022. SAXON vydajú nový album. DEPRESY dokončujú nový album. Zomrel novinár Malcolm Dome. ADACTA s novými covermi.

Ozzy Osbourne a Lemmy Kilmister

OZZY OSBOURNE zverejnil animovaný videoklip ku piesni „Hellraiser“, ktorá obsahuje vokálne časti Lemmyho Kilmistera z rovnakej piesne, avšak nahratej kapelou MOTÖRHEAD. Klip je poctou ich dlhoročného priateľstva. Začína sa v známom bare Rainbow na Sunset Boulevard, ktorý bol Lemmyho druhým domovom, kde sa z hrania herných automatov dostanú do boja v postapokalyptickom svete. „Som tak rád, že sme si týmto duetom, a teraz aj videoklipom, mohli uctiť môjho drahého priateľa Lemmyho. Zvečnili sme ho klipom, v ktorom sme my dvaja spolu, stretávame sa a dostávame sa do nejakých problémov, ako sme to často robili,“ uvádza v tlačovej správe Ozzy Osbourne. Ešte dodáme, že na Ozzyho pripravovanom albume údajne hrá v každej skladbe opäť gitarista Zakk Wylde.

Švédi SABATON vypustili do sveta novú skladbu „Christmas Truce“ z chystanej nahrávky „The War to End All Wars“. Tá má dátum vydania stanovený na 4. marca prostredníctvom vydavateľstva Nuclear Blast Records. „Vianočné prímerie bolo našou najvyššou prioritou, keď sme sa rozhodli napísať piesne o prvej svetovej vojne. Nielenže to bola najžiadanejšia téma od našich fanúšikov, ale pre nás to bol aj najemotívnejší príbeh z vojny. Vytvorenie tejto piesne nám trvalo roky, pretože sme chceli, aby hudba odrážala úprimnosť nálady a bola to veľká výzva. Cítime, že sa nám podarilo napísať pieseň, ktorá zachytáva ducha tej doby pred viac ako storočím,“ povedal basgitarista Pär Sundström.

Kapela ČAD sa hlási o pozornosť s novou a klipom podporenou skladbou „Urážanie hudby“, z chystanej a zatiaľ nepomenovanej dosky. Nová štúdiovka sa nahrávala v štúdiu SONO, o mix sa postaral Daniel Bergstrand, o mastering Lawrence Mackrory. Klip vznikol v priestoroch koncertného Štúdia 1 v budove Slovenského rozhlasu.

Organizátori festivalu Gothoom oznámili ďalšie kapely pre 11. ročník, ktorý by sa mal uskutočniť 21.7 – 23.7. 2022. Miesto konania bude zverejnené po podpise zmluvy. Tentoraz ide o formácie, ktoré vystúpia v rámci black metalového dňa. „Black metalový headliner MGLA z Poľska sa k nám vracia po piatich rokoch. Atmosférická GAEREA z Portugalska neskutočne vyrástla a sme radi, že ju môžeme u nás premiérovo privítať. Svoje videnie temnoty prídu ukázať tajomní THE RUINS OF BEVERAST. Svoj aktuálny album predstaví jedinečná black metalová kapela INFERNO z Českej republiky. A keďže poľská scéna ponúka neskutočne kvalitné skupiny, pridávame aj úžasných IN TWILIGHT´S EMBRACE. Je sa načo tešiť!“ píše sa na oficiálnej stránke festivalu.

Domáca death/black metalová legenda DEPRESY dokončuje nový album. „Zatiaľ je to ešte všetko v štádiu rokovaní, takže nebudeme zverejňovať polovičné informácie. Zverejníme ich až keď sa všetko doklepne na sto percent. V každom prípade to chceme dať von ešte do konca roka. Čo môžeme prezradiť je, že na albume bude 8 skladieb s vynikajúcim zvukom, a je to riadny mráz,“ vyjadrila sa kapela exkluzívne pre Valhalla.sk. Príchod novej radovky DEPRESY predznamenali v roku 2018, s vynikajúcim dvojskladbovým EP „MMXVIII“.

Veteráni SAXON oznámili, že 4. februára im prostredníctvom vydavateľstva Silver Lining Music vyjde nový album s názvom „Carpe Diem“. Pod správou nájdete aj prvú ochutnávku v podobe klipovky „Carpe Diem (Seize The Day)“. „Všetko to začína riffom. Ak riff ku mne prehovorí, potom sme na ceste. Je to veľmi intenzívny album a všetko súvisí s tým, že podstatou skvelej metalovej piesne je riff, ktorý ju začína, a tento album ich má veľa. Názov „Carpe Diem“ znamená v latinčine „Chopiť sa dňa“ (čo najlepšie využiť prítomný čas). Je to to, čo si Rimania pravidelne hovorili,“ uvádza v tlačovej správe frontman Biff Byford. O produkciu albumu sa postaral Andy Sneap.

Vo veku 66 rokov zomrel spisovateľ a hudobný novinár Malcolm Dome, ktorý sa zaslúžil o vytvorenie termínu thrash metal. Správu potvrdili jeho kolegovia z TotalRock. Dome napísal množstvo kníh, vrátane biografií METALLICY, MÖTLEY CRÜE, AC/DC a VAN HALEN. Predtým písal pre také periodiká ako Kerrang! (kde jeho recenzia na „Fistful of Metal“ od ANTHRAX použila po prvýkrát výraz „thrash metal“), Classic Rock, Metal Hammer a Record Mirror. Spolu s ďalšou britskou rockovou a metalovou legendou Tommym Vanceom tiež spoluzakladal TotalRock a prvú britskú rockovú rozhlasovú stanicu. Dome sa objavil aj v mnohých dokumentoch a programoch, mapujúcich albumy so škálou od QUEEN po NAPALM DEATH.

Bratislavská crust/metalová úderka ADACTA zverejnila cover skladby „At First Light“ od BOLT THROWER a „Sacrifice“ od BATHORY. Obe piesne boli nahraté na prelome rokov 2018 a 2019 v českom štúdiu Shaark.