Premiéra dokumentu o ABSTRACT. Líder kapely sa neubránil slzám: Pozeral som sa na 25 rokov vlastného života

ABSTRACT sú pravdepodobne prvou slovenskou undergroundovou kapelou, ktorá natočila dokument o vlastnej histórii.

Kapela ABSTRACT po premiére dokumentu „Instrumentary“ spoločne s režisérom Mihálikom a kameramanmi Šajgalíkom a Mojžišom. Foto: Stanley Stillborn

BANSKÁ BYSTRICA. Banskobystrická kapela ABSTRACT je na scéne už úctyhodných 25 rokov. Ešte na konci roka 2018 si zakladateľ kapely a jej hlavný mozog Peter „Lego“ Lengsfeld vzal do hlavy, že práve pri štvrťstoročnici by rád fanúšikom predstavil históriu skupiny v dokumentárnom filme. Prešli tri roky a začiatkom novembra 2021 približne 70 vyvolených malo možnosť vidieť premiéru dokumentu „Instrumentary“.

Odvážnej myšlienky sa chopil talentovaný režisér Adrián Mihálik s kameramani Matejom Šajgalíkom a Miňom Mojžišom. V dokumente uvidia fanúšikovia azda tie najzaujímavejšie momenty z bohatej histórie skupiny, výpovede súčasných, ale aj bývalých členov, raritné zábery zo skúšobne a viacerých turné. ABSTRACT ukázali všetkým, že keď sa chce, tak sa dá všetko. Dokonca aj na Slovensku.

„Pravdepodobne sme prvá undergroundová kapela zo Slovenska, ktorá urobila dokument o svojej histórii. Budem však veľmi rád, keď sa to podarí aj iným slovenským skupinám, ktoré sú na scéne cez 20 rokov a dozviem sa viac o ich histórii,“ nabádal po premiére hlavný mozog, skutočný srdciar a hnací motor celej kapely Peter „Lego“ Lengsfeld.

Obavy boli na mieste, nakoniec však bola plnka

Miesto premiéry nemohlo prebiehať na symbolickejšom mieste – v kinosále Múzea SNP v srdci Slovenska – Banskej Bystrici. Pravda, rapídne sa zhoršujúcejšia pandemická situácia zamiešala poriadne kartami, no povolená polovičná kapacita sa zaplnila do posledného miesta. V publiku sme mali možnosť vidieť mnoho známych tvárí z banskobystrickej scény.

Z premiéry dokumentu o ABSTRACT. Foto: Stanley Stillborn

„Je pravda, že som sa trošku obával, pretože situácia vôbec nie je priaznivá, keďže sme to urobili v rizikovom období, ale veril som a dúfal, že fanúšikovia prídu. Aj napriek povolenej polovičnej kapacite tu bola plnka. Je to pre mňa obrovským zadosťučinením, že prišli naši fanúšikovia a kamaráti. Premiéra nášho dokumentu sa vydarila. Aj v týchto zlých časoch, ktoré nastali, som rád, že sa to podarilo zorganizovať a mohli sme ľuďom ukázať našu históriu,“ povedal po premiére pre Valhalla.sk Peter „Lego“ Lengsfeld.

Nadšené výkriky, ale aj výbuchy smiechu

Akciou sprevádzal moderátor martinského Rádia Rebeca, ktorý pred samotnou premiérou najskôr vyspovedal režiséra a dvoch kameramanov, neskôr prišli na rad najmladší členovia kapely bubeník Juraj Drugda a gitarista Matej Húšťava, po nich to bol druhý služobne najstarší člen ABSTRACT basák Julo Tomáš a na samotný záver Peter „Lego“ Lengsfeld. Po rozhovoroch už všetko bolo pripravené na približne 40-minútový dokument „Instrumentary“.

Hovorí sa, že lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť (v tomto prípade čítať), takže prezrádzať detaily z tohto dokumentu nebudeme. Treba však konštatovať, že je urobený na vysokej profesionálnej úrovni. Je dynamický, parádne zostrihaný, chronologicky zostavený, skvele odsýpa, fanúšika udrží v pozornosti počas celej dĺžky. Neraz mu vyčarí úsmev na tvári, rozosmeje a prinúti ho zamyslieť sa nad históriou kapely a možno aj slovenskou scénou ako takou.

Lengsfeld sa neubránil slzám

Dokument si užívala aj do polovice zaplnená sála, raritné zábery sprevádzali nadšené výkriky, ale aj výbuchy smiechu. „Som veľmi rád a som dojatý. Možno niektorí videli, že som si počas premietania dokumentu aj trocha poplakal, proste som sa neubránil dojatiu,“ netajil líder tejto banskobystrickej legendy.

ABSTRACT. Foto: Stanley Stillborn

Ako ďalej prezradil, postrehol aj potlesk, aj všetky výbuchy smiechu, ale vnímal to len okrajovo. „Fanúšikovia sa na to pozerajú inak, ja som to vnímal inak. Veď som sa díval na svoj vlastný život a celé som si to prežil. Je to proste iné, pozerať sa na 25 rokov vlastného života,“ zamyslel sa Lego.

Premiéra aj napriek všetkým okolnostiam vonkajšieho sveta dopadla na výbornú. „Instrumentary“ by sa mal k širšej verejnosti dostať približne o dva týždne prostredníctvom YouTube, dokonca aj s anglickými titulkami. „Verím, že sa dokument o kapele ABSTRACT bude ľuďom páčiť a verím, že sme im ukázali, že nielen veľké mená ako METALLICA alebo IRON MAIDEN, ale aj slovenské undergroundové kapely, si môžu dovoliť natočiť dokument,“ zakončil Lengsfeld.

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.