Na Angelus Feste sa vyzbieralo viac než 5 000 eur. Vrcholom koncerty LUNATIC GODS, HYPNOS a BESNA

Tretí ročník Angelus Festu priniesol 12-hodinový koncertný maratón.

BESNA a LUNATIC GODS na Angelus Feste 2023. Foto: Stanley Stillborn

BANSKÁ BYSTRICA. Festivalík s dobrou myšlienkou pomaličky rastie a jeho organizátori sa snažia za pochodu vychytať všetky muchy, čo naozaj cítiť.

Hovorí sa, že do tretice všetko dobré. V prípade 3. ročníka benefičného metalového festivalu Angelus Fest to platí tak z polovice. Za tri roky svojej existencie môžeme zaradiť nedávno skončený ročník medzi najúspešnejšie z pohľadu vyzbieraných peňazí, keďže priamo na mieste sa vyzbieralo pre OZ Onkológia BB 5305 eur.

Z pohľadu návštevnosti patrí tretiemu ročníku miesto uprostred. Prvý ročník navštívili najviac fanúšikov, druhý najmenej a tretí sa zaradil podľa slov organizátorov, čo sa návštevnosti týka, na druhú priečku.

V areáli dnes už legendárneho banskobystrického amfiteátra sa hralo od 13. hodiny do jeden ráno. Tretí ročník otvorila domáca formácia UNDER MY ISSUE, pokračovali legendárni GLOOM, ktorých vystriedali punk v podaní skupiny NEKULTÚRA.

Jaro Šajgalík a MArek Jamber z MIDNIGHT SCREAM. Foto: Stanley Stillborn

Prvou kapelou, pri ktorej sa pozastavíme sú Veľkokrtíšania MIDNIGHT SCREAM, ktorí síce už 4 roky neexistujú, no na 10. výročie ich koncertu na legendárnom festivale Wacken Open Air v Nemecku (kde sa dostali ako víťazi súťaže Wacken Metal Battle Slovakia), sa dali dokopy a zahrali práve na Angelus Feste prierez ich diskografiou.

A treba podotknúť, že to bola príjemná a mierne nostalgická power/thrashová jazda. Z debutového albumu potešila rovnomenná „My Girlfriend Death“, z „War Never Changes“ taktiež rovnomenná pieseň, ale aj „Fuga Mortis“, z „Flammarion“ zas „Honey Badger“ a „Pirate’s Dream“.

SAMSARA. Foto: Stanley Stillborn

Po Veľkokrtíšanoch pódium patrilo funeral doom metalu v podaní kapely SAMSARA. Žiaľ, ich temné hudobné vyznenie sa vôbec nehodilo na popoludňajší čas, kedy sa na slnkom zaliaty amfík výsledný efekt z ich muziky nedostavil.

Pódium potom patrilo punkerom SITŇAN, po nich zas banskobystrickej legende HEMATIT, ktorá odohrala svieži a dynamický set, ktorý prítomných fanúšikov bavil.

Emil z LUNATIC GODS. Foto: Stanley Stillborn

Nasledovali tri hlavné hviezdy večera (škoda, že svoje vystúpenie museli pre zdravotné dôvody zrušiť SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY). Žiaľ, tu nastal takmer hodinový sklz, keďže pred vystúpením LUNATIC GODS nastali technické problémy a tým pádom museli svoje vystúpenie tieto slovenské legendy skrátiť. Škoda.

Hudobníci z Turca poháňaní bubeníckou extra triedou Martinom „Marthusom“ Škaropukom z CRADLE OF FILTH síce plánujú na jeseň vydať nový album, no teraz ešte vsadili na osvedčené hity. Potešili skladby „Zbojnícka“ a „Právo prvej pomsty“ z nahrávky „Vlnobytie“, z nateraz stále poslednej dosky „Turiec“ piesne „Pod Lyscom“, „Na Tlstej rastie zlatá tráva“ a „Oriana (o Čertovom vrchu)“, ale aj „Márnosť“ z „Ante Portas“. Vskutku príjemný zážitok a jeden z vrcholov tohtoročného Angelus Festu.

HYPNOS. Foto: Stanley Stillborn

Ten druhý prišiel hneď počas nasledujúceho vystúpenia českých legiend HYPNOS. Bruno Kovařík zo svojou partiou naliali do fanúšikov poriadnu dávku smrtiaceho kovu. Potešili „In Blood We Trust“ z rovnomenného debutu z roku 2000, ale zaznela napríklad aj „Inverted (Chasing the Apostles)“ z comebackového albumu „Heretic Commando – Rise of the New Antikrist“, ale aj songy zo stále aktuálnej novinky „The Blackcrow“.

BESNA. Foto: Stanley Stillborn

Samotný záver patril čerstvým držiteľom Radio_Head_Awardss za album „Zverstvá, bratislavským post black metalistom BESNA. Tí si toto vystúpenie aj natáčali pre ďalšie potreby, takže istotne sa fanúšikovia tejto kapely majú na čo tešiť. BESNA neostali nič dlžní svojej povesti, ich songy majú naživo nesmierne čaro a čo je najdôležitejšie, ich texty majú hĺbku, zmysel, poslanie, spoločenský presah a vyzývajú k tolerancii, rovnosti a hovoria NIE nenávisti.

Okrem overených piesní z debutu „Zverstvá“ zaznela aj najnovší singel „Neha“. Líder kapely spevák a gitarista Samo Dudlák má nespochybniteľnú charizmu, ako to už býva zvykom, neostal len na pódiu, snažil sa mať čo najväčšiu interakciu s fanúšikmi. A v poriadnom nočnom chlade ich aj dostal do varu. V samotnom závere sa ku kapele pridal aj gitarista Naer zo spriaznenej skupiny SOLIPSISM a razom sme tu mali tretí vrchol večera.

Festival rastie maličkými krôčikmi, niekoľko chybičiek krásy by sa organizátorom vyčítať dalo (najmä ten časový sklz, ktorý vznikol), ale všetko to vynahradili entuziazmom a starostlivosťou o všetkých účinkujúcich a dobrou atmosférou, ktorá vládla počas celého Angelus Festu. Čo je ale najdôležitejšie, hlavným cieľom tohto podujatia je pomáhať – a opäť sa ukázalo, že spolupatričnosť a dobrota ešte stále nevymreli.

PLUSY:
Koncerty HYPNOS, BESNA, LUNATIC GODS a MIDNIGHT SCREAM, svetlá, atmosféra, priateľská atmosféra

MÍNUSY:
Dlhý prestoj pred koncertom LUNATIC GODS, ktorý spôsobil časový sklz, nezaškodilo by ešte viac fanúšikov, opäť len jeden stánok s jedlom a jeden s nápojmi