DEHYDRATED – After the Funeral

Domáci old school death metalisti DEHYDRATED nahrali celkom v tichosti tretí dlhohrajúci album s názvom „After the Funeral“.

DEHYDRATED sa s novinkou upísali českému vydavateľstvu Bizarre Leprous Production, nahrávalo sa opäť v trenčianskom štúdiu Piano, kde prebehol aj mix a mastering novinky.

DEHYDRATED – After the Funeral

Dalo by sa povedať, že v určitom smere je nová doska o čosi reprezentatívnejšia ako návratový materiál „Resurrection“ z roku 2017. Hlavným dôvodom je dlhšia, tentokrát takmer 39-minútová stopáž (predchodca mal o desať minút menej a z toho ešte 5 minút ukrojil cover od MASSACRE).

DEHYDRATED sú už veteráni a vyznávači starej školy kovu smrti. Čiže svojich zvyklostí sa striktne držia aj na aktuálnom počine. Ultra zbesilé náklepy a výlety do neprebádaných území nečakajte. Naopak, dostanete plno strednotempových pasáží, ťažkých riffov a silný groove. V tomto prípade je to ešte aj umocnené zmenou zvuku.

Tučnejší zvukový kabát v kombinácii s Draganovým vokálom, s ktorým doluje ešte vo väčších hĺbkach, spôsobuje, že album znie zlovestnejšie. K atmosfére potom ešte dopomáhajú aj úvody skladieb – či už ide o dramatickú hudbu („After the Funeral“), spoveď vraha („Scattering Ashes“) alebo tajomné hovorené slovo („Shadows Taint“). To však neznamená, že rýchlejšie časti by absentovali.

Nakopnutie tempa obsahuje každá skladba. Mix hutných plôch so svižnejšími, niekedy až „tanečnými“ úsekmi, je vystavaný funkčným spôsobom, bez toho, aby sa rozbíjala štruktúra skladieb. V tomto smere je najvýraznejším ukazovateľom výborná pieseň „Scattering Ashes“. Napriek dlhej minutáži a pochmúrneho úvodu sa z nej postupne, vďaka výbornej gitarovej práci, vyvinie hitovka. Ibaže v polovici prichádza obrat a zrazu čelíte zvláštnej, až smutnej nálade s gitarovým sólom, ktoré by si našlo uplatnenie asi aj v nejakom tom hard rocku. Táto odbočka slúži ako predel a potom sa opäť nakopáva.

DEHYDRATED

Podobné razenie je použité aj v „Shadows Taint“. Kombinácia ťažkotonážnosti s prepínaním sa do technickejších, hravých partov v rezkom tempe štýlu death´n´roll. Gitarové sóla sa často neobjavujú, napočítal som ich štyri. Za najlepšie sólo považujem to, ktoré netradične otvára skladbu „ On the Eve of His Execution“, kde sa o čosi neskôr koketuje so slammingom.

Čoho sa vám dostane omnoho viac a v dostatočnej kvalite, sú technickejšie vyhrávky slúžiace ako protipól k valivým riffom. A ak sa vám náhodou bude zdať, že záverečnú „Osteoplastic Sarkom“ vystihuje skôr tanečný grindový nádych, a tak úplne nesedí do štýlu celej dosky, tak je to preto, že ide o nanovo nahratú „starinku“ z demonahrávky „Suffering of the Living Mass“ z roku 1992, kedy mali DEHYDRATED ešte grindové chúťky. V spomínanej skladbe hosťuje za mikrofónom Maťo Benkovský z formácie ŽRIEBÄDLO. Nesedí mi tu až tak úplne záver obstaraný hlasom, ktorý akoby viedol nejaký rituál. Do takto „chorobne“ ladenej skladby (nielen podľa jej názvu) tam toto atmosférické zaradenie pôsobí čudne.

Z novinky „After the Funeral“ je však cítiť kus poctivého death metalu. Chalani vedeli presne, čo chcú dosiahnuť. Hluché či neisté miesta sa neobjavujú a každá pieseň obstojí byť reprezentatívnou vzorkou sama o sebe. Druhá polovica nahrávky je o niečo živšia, ale ten rozdiel je fakt malý. O obal sa postaral český maliar Petr „Godothor“ Vašíček a tu len dodám, že vždy ocením túto formu, ako nejaké sterilné digitálne artworky.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Piešťany)
Vydavateľstvo: Bizarre Leprous Production
Dátum vydania: 01.11.2021
Web: https://www.facebook.com/dehydratedsk

Zostava:
Drahoš „Dragan“ Gábriš – vokály
Braňo Jurák – gitara
Peter „Pepe“ Benčík – gitara
Janek Bezový – basgitara
Roman „Elevo“ Laššo – bicie

Hostia:
Maťo Benkovský – vokály v „Osteoplastic Sarkom“

Tracklist:
After the Funeral (04:53)
Conscience of a Serpent (03:59)
Scattering Ashes (07:02)
Retribution (05:35)
Shadows Taint (04:17)
On the Eve of His Execution (04:20)
Afterglow (04:19)
Osteoplastic Sarkom (04:18)
Diskografia:
Ideas – 1997
Resurrection – 2017
After the Funeral – 2021
Definitíva:
Domáci veteráni DEHYDRATED prišli celkom v tichosti s albumom „After the Funeral“. Nečakajte však žiadne experimenty, len v jasne nastavených mantineloch poctivý old school death metal, udržiavajúci si kvalitu počas celej hracej doby.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla