Polovicu fotiek z bookletu vytrhol. Hetfieldovi vadil imidž METALLICY z druhej polovice 90. rokov

Moč zmiešaný s kravskou krvou či ejakulátom. Aj toto zdobilo artworky dvoch albumov legendárnej METALLICY.

Na povrch jednej z najznámejších a najpopulárnejších metalových kapiel na svete – METALLICA vyplávali zaujímavé skutočnosti. James Hetfield sa v polovici a na konci deväťdesiatych rokov nestotožňoval s imidžom skupiny.

James Hetfield (METALLICA). Zdroj foto: Loudwire

Užívanie drog počas týchto divokých rokov a nezhody týkajúce sa imidžu a zvuku viedli dokonca takmer k rozpadu kapely. Jamesovi Hetfieldovi bola nepríjemná hlavne etapa okolo albumu „Load“ (1996). „Celá idea, že sa musíme zmeniť, aby to pôsobilo ako niečo nové, bola na svete. Imidž je dôležitý, ale ak to nie ste vy, nedáva to veľký zmysel,“ povedal v roku 2009 pre magazín Classic Rock.

Hetfield si myslí, že ostatní vedeli, že ho to štve

Hetfield si myslel, že jeho spoluhráči Lars Ulrich a Kirk Hammett sa viezli na vlne ovplyvnenou Bonom zo skupiny U2. Ten sa začiatkom 90. rokov počas turné „Zoo TV Tour“ prezentoval cez svoje alter-egá ako egomaniak v koži „The Fly“, chamtivý televangelista „Mirror Ball Man“ alebo diabolsky „MacPhisto“. „Nemohol som sa do toho dostať. Povedal by som, že aspoň polovicu fotografií, ktoré mali byť v booklete, som vytrhol. Obal albumu bol v rozpore s tým, čo som cítil. Lars a Kirk mali veľmi radi abstraktné umenie a predstierali, že sú gayovia. Myslím, že vedeli, že ma to štve, a že artwork albumu „Load“ nebol myslený vážne. Len som nasledoval tieto bláznivé sračky,“ doplnil spevák a gitarista.

METALLICA v roku 1996 – promo fotka k albumu „Load“. Foto: Niels Van Iperen

O spomínaný obal s výtvorom „Semen and Blood III“ sa postaral kontroverzný americký fotograf a umelec Andres Serrano. Ten zmiešal kravskú krv so svojím vlastným ejakulátom a túto „zmes“ dal medzi dve dosky plexiskla. Nasledujúci album „Reload“ (1997) bol ozdobený podobnou prácou „Piss and Blood XXVI“. Ako už názov napovedá, tu Serrano zmiešal svoj moč a kravskú krv. „Myslím si, že tie obrázky boli hitom. Raz som čítal recenziu, kde bol album „Load“ označený ako číslo jedna v zozname najlepších artworkov. Poznáme Larsa a Kirka. Boli s tým spokojní, ale myslím si, že James je stále veľmi nahnevaný,“ vyjadril sa Andres Serrano nedávno v rozhovore pre Metal Hammer.

Pre Ulricha sú „Load“ a Reload“ najkrajšie obaly METALLICY

Pred tromi rokmi bol Lars Ulrich v rozhovore pre časopis Maxim požiadaný, aby vybral svoj obľúbený obal METALLICY. Zatiaľ čo skupina disponuje ikonickými obrázkami na obaloch „Master of Puppets“ a „…And Justice for All“, bubeník si vybral inú možnosť. „Albumy „Load a „Reload s úžasnými kúskami od Andresa Serrana. Vždy budú mať špeciálne miesto v mojom srdci. Ako umelca ho milujem. Milujem tie obrázky. Páči sa mi fakt, že sme videli Serrana cez obaly týchto dvoch nahrávok. Toto sú pravdepodobne moje dva obľúbené,“ nechal sa počuť bubeník.

Artworky albumov „Load“ a Reload“.

Ulrich sa stal začiatkom roka 2000 zberateľom umenia a jeho fascinácia výtvarným umením ho podľa vlastných slov vrátila späť do detstva. „Vyrastal som v domácnosti plnej hudby a umenia, a niekde na konci 80., začiatkom 90. rokov, som začal znovu objavovať mnohé z týchto koreňov. Stalo sa to pre mňa akýmsi útočiskom mimo METALLICY. Naozaj to bola vec, ktorá bola od ostatných chalanov v kapele vzdialená a stalo sa to jednoducho mojou veľkou vášňou,“ povedal pre The Pulse Radio.

Zdroj: Blabbermouth.net