James Hetfield požiadal o rozvod po 25 rokoch manželstva

James Hetfield požiadal o rozvod v tichosti už pred pár mesiacmi.

James Hetfield (METALLICA). Zdroj foto: Loudwire

Zdroje blízke bývalému páru informovali portál TMZ, že 59-ročný James Hetfield požiadal v tichosti začiatkom tohto roka o rozvod s Francescou Hetfieldovou v ich domovskom štáte Colorado.

James sa s Francescou zoznámil v roku 1992, manželmi sú od roku 1997. Obaja sú vraj stále v kontakte, keďže majú spolu dve dcéry Cali (20) a Marcellu (16) a syna Castora (18).

Hetfield sa s rodinou po desaťročiach života v oblasti Bay Area v San Franciscu presťahoval do „supertichého“ Vail v štáte Colorado. Podcasterovi Joeovi Roganovi povedal, že rád navštevoval Vail, pretože sa mohol cítiť ako „súčasť prírody“ a venovať sa jednej zo svojich obľúbených záľub – lovu, a navyše, ho za to ľudia menej odsudzovali.

„Trochu mi prišlo zle z oblasti Bay Area, z postojov tamojších ľudí,“ povedal James Hetfield. „Hovoria o tom, akí sú rôznorodí a podobne, a je v poriadku, ak ste rôznorodí ako oni. Ale ukázať sa s jeleňom na nárazníku v okrese Marin neletí. Moja forma organického stravovania sa nezhoduje s ich,“ doplnil. Americký hudobník tiež povedal, že v Bay Area cítil, „že tam vládne elitársky postoj – ak ste nešli politicky alebo environmentálne ich smerom, pozeralo sa na vás zhora.“ James povedal, že on a jeho manželka si vybrali Vail aj preto, že tam Francesca vyrástla po narodení v Argentíne, a pretože sa v horách cíti viac doma.

Stret kariérneho a súkromného sveta spôsoboval veľké problémy

V máji tohto roka prepadol Hetfield emóciám počas koncertu kapely METALLICA v Brazílii, keď sa publiku priznal, že sa cítil trochu neisto a v zákulisí sa pýtal sám seba, či ešte na to má.

James v minulosti otvorene hovoril o svojich bojoch so závislosťou, úzkosťou a nízkym sebavedomím. Naposledy minulú jeseň, keď diskutoval o premene, ktorú musel podstúpiť, aby sa úspešne postavil na čelo skupiny METALLICA počas turné k „Čiernemu albumu“ z roku 1991, ktorý patrí medzi najpredávanejšie nahrávky všetkých čias.

„Očakával som od seba, že nesklamem tím a budem najlepší, ako sa len dá. A k tomu pridajte 60 000 ľudí. Musíte byť tým, čo od vás potrebujú, pretože toto je to, k čomu ste sa vyvinuli a je to trochu ako z krajiny Oz. Ako muž za oponou, na ktorého nie je upriamená pozornosť, ale tento chlapík za oponou umiera, bojuje, šalie a nevie kto je. Boli tu veci, z ktorých som nebol šťastný – obrovská spoluzávislosť a neistota. Bez týchto chlapov mi to nejde. Kto som mimo turné? Niečo ako vojak. Vyzlečiete si uniformu a ste znovu civilista. A pýtate sa sami seba: Kto som? Bol v tom veľký strach,“ povedal v októbri 2021 v rozhovore pre šou Zane Loweho na Apple Music.

V rozhovore pre časopis Kerrang! z roku 2003 hovoril Hetfield o svojej bitke so závislosťou a mediálne publikovanej odvykačke v roku 2001, ktorá mu umožnila nájsť omnoho zdravšiu a pozitívne premýšľajúcu osobu, než akou bol počas kariéry.

„Nemal som pokoru a cítil som, že nedokážem prejaviť žiadnu slabosť. Bol som James Hetfield z METALLICY, nie len James Hetfield. Snažil som sa mať tento životný štýl aj doma. Snažil som sa ho nosiť ako masku po celý čas. A je úžasné, ako dlho môžete masku nosiť. Sme umelci, ktorí hrajú hudbu – toto sme my. Nie je to akt, ale naučil som sa ako byť v súlade s tým, kde som. Priznávam, že na turné je to niekedy na hovno a radšej by som išiel domov alebo, že nie som v dobrej nálade a nemám obavy, ak sa ľudia otočia a povedia: „Hej, ty si ale kretén.“ Teraz mi to už ublížiť nemôže. Vtedy som bol taký znepokojený, že by ma ľudia nemali radi. V tomto svete je veľa siláctva, ale predpokladám, že najšikovnejšou vecou, ktorú môžete urobiť, je čeliť vašim slabostiam a odhaliť ich. Svoju silu prejavujete tým, že svoje slabiny vystavujete ľuďom. Otvára to dialóg a priateľstvá. A mne sa tým udialo práve toto.“

Motivátorom bol strach, že príde o rodinu

V roku 2017 v podcaste „The Joe Rogan Experience“ hovoril Hetfield o tom, ako počas liečenia takmer stratil rodinu.

„Strach bol pre mňa veľkým motivátorom. Strata mojej rodiny bolo to, čo ma veľmi vystrašilo. Bolo to dno, ktoré som dosiahol. Moja rodina odchádzala kvôli môjmu správaniu, ktoré som si priniesol domov z ciest. Manželka ma vyhodila z domu, žil som niekde sám. Nechcel som to tak. Možno, že v rámci svojej výchovy sa môj rodinný druh rozpadol, keď som bol dieťa. Otec odišiel, matka zomrela. Musel som žiť so svojím bratom. Nechcel som, aby sa to dialo. Moja žena urobila správnu vec – vykopla mi zadok priamo z domu a vystrašila ma. Povedala mi vtedy: „Nepôjdeš len tak za nejakým terapeutom, aby si si o tom pohovoril. Jednoducho pôjdeš niekam tieto sračky vyriešiť.“ Takže som to urobil. To, čo na mňa fungovalo, bolo tých sedem týždňov – v podstate vás strhali na kosť a roztrhali tvoj život. Čokoľvek ste si o sebe mysleli, čokoľvek ste si mysleli, že máte – rodina, kariéra – čokoľvek…, je preč. Keď si sa narodil – bol si v poriadku. Bol si dobrý človek. Vráťme sa k tomu znova. Potom vás pomaly prestavajú.“

V septembri 2019 musel Hetfield opäť vstúpiť do liečebného programu, aby pracoval na zotavovaní sa zo závislosti od alkoholu. Dôvody jeho žiadosti o rozvod nie sú známe.

Zdroj: blabbermouth.net