METALLICA predáva toľko vinylov, že si kúpila vlastnú lisovňu platní

V rokoch 2021 a 2022 sa METALLICA v USA umiestnila medzi najpredávanejšími interpretmi na vinyloch.

METALLICA. Foto: Tim Saccenti

Skupina, ktorá len v roku 2022 vylisovala viac ako 900 000 kusov vinylov, získala väčšinový podiel spoločnosti Furnace Record Pressing vo Virgínii. Informuje o tom portál Billboard.com.

METALLICA mala vždy silné nezávislé cítenie a to aj napriek tomu, že už vo formatívnych rokoch pôsobila pod veľkým vydavateľstvom. Teraz, desaťročie po získaní práv na svoje najväčšie albumy, kapela kúpila Furnace Record Pressing, závod v Alexandrii, v štáte Virginia, aby slúžil svojmu biznisu s vinylmi, ktorý sa rozrástol vďaka opätovnému vydávaniu starých albumov a vydávaní ambicióznych boxsetov, zameraných na zástupy skalných fanúšikov.

Spoločnosť Furnace už desaťročie lisuje platne pre kapelu, ktorá má povesť vydávania kvalitných vinylov. V čase problémov s dodávaním a meškaním výroby pomohol závod skupine udržať väčšinu ich albumov k dispozícii, plus rastúci počet boxsetov (najnovší boxset „Čierneho albumu“ obsahuje dve LP platne, tri živé LP, 14 CD a 6 DVD.) V minulom roku skupina podľa manažmentu vylisovala viac ako 902 500 vinylov do viac ako 620 000 balení, z ktorých nie všetky sú vyrobené vo Furnace. Zhruba polovicu z nich predáva v USA.

„Nemohli sme byť viac šťastní, keď sme naše partnerstvo s Furnace a jej zakladateľmi posunuli na ďalšiu úroveň,“ povedal bubeník Lars Ulrich. James Hetfield, spevák a gitarista, ktorý spolu s Ulrichom kapelu založil, dodal, že továreň bola „skvelá pre METALLICU a čo je dôležitejšie pre našich fanúšikov“, a že nákup zabezpečí to, že potenciálni kupci vinylov „budú mať v budúcnosti nepretržitý prístup k vysokokvalitným nahrávkam.”

V roku 2022 najpredávanejším albumom na vinyle „Master of Puppets“

V rokoch 2021 a 2022 sa METALLICA v USA umiestnila medzi najpredávanejšími interpretmi na vinyloch. V roku 2022 im patrila 6. priečka s 387 000 predanými albumami, v roku 2021 im patrilo miesto číslo 7 s 337 000 predanými albumami. To je obzvlášť pozoruhodné pre kapelu, ktorá nevydala nový album od roku 2016. V roku 2022 bol najpopulárnejším albumom „Master of Puppets“, ktorého sa predalo 91 000 kusov, nasledovali „Čierny album“ a „Ride the Lightning“. Vo väčšine rokov tvoria Spojené štáty zhruba polovicu celosvetového predaja vinylov tejto skupiny.

„Katalóg ich albumov sa neustále lisuje,“ hovorí Brant Weil, vedúci marketingu v Q Prime, manažérskej spoločnosti kapely. Pár rokov po tom, čo skupina získala späť práva na svoje staršie albumy, si jej manažérsky tím uvedomil, že potrebuje stály prísun vinylov, ktoré by spĺňali vysoké štandardy kapely. Spoločnosť Furnace, ktorá neskôr sprostredkovala kapacity na lisovanie vinylov aj v iných závodoch, uzavrela dohodu s firmou Pallas, nemeckou lisovňou s povesťou vysokokvalitnej práce, a Q Prime tam dokázali zabezpečiť prenájom vlastných lisov. „Nikdy nechceme byť vypredaný s vinylmi METALLICA,“ hovorí Weil a dopĺňa: „Nechcel som, aby naše plány vydania boli diktované časovými harmonogramami výroby.“

Spoločnosti sa postupne zblížili

Obe spoločnosti sa postupne zblížili. „Pozerali sme sa na nich skôr ako na partnera než na klienta,“ hovorí generálny riaditeľ Furnace Eric Astor. Prvou nahrávkou, na ktorej Furnace pracovali, bolo opätovné vydanie „Čierneho albumu“ v roku 2008. Furnace, podobne ako Pallas, má povesť kvalitnej práce v čase, keď niektoré lisovne uprednostnili množstvo pred kvalitou. „Radšej vyhodíme nejaké zlé nahrávky, akoby sme mali vyrobiť toľko, koľko len môžeme,“ povedal prevádzkový riaditeľ Ali Miller. Furnace už od januára lisuje kópie pripravovaného albumu „72 Seasons“.

Eric Astor dodáva, že spoločnosť sa príliš nezmení a plány vyžadujú, aby firma pokračovala v práci na iných projektoch, ako aj na projektoch pre METALLICU. „Kapela chce zachovať kvalitu a služby celého odvetvia, dáva nám to príležitosť viac investovať,“ prezrádza Astor.

„Dúfame, že Furnace môžu rásť ako partner kapely a aj ako investícia, ktorú skupina a jej tím dobre pochopili. Majú rovnakého nezávislého ducha ako my,“ vyjadril sa Marc Reiter, ktorý pomáha s chodom vydavateľstva Blackened Recordings, ktoré kapele patrí. „Radi robia veci správnym spôsobom a to je tiež spôsob METALLICY,“ dodal Reiter.