Kapela HELLHAMMER vznikla pred 40. rokmi, na jej založenie spomína Tom G. Warrior

Švajčiarsky hudobník napísal na svojom blogu o vzniku legendárnej formácie HELLHAMMER, ktorá mala zásadný vplyv nielen na black metalovú scénu.

Tom Gabriel Fischer. Foto: Rolling Stone

ZÜRICH. V máji 1982 vznikla vo švajčiarskej obci Nürensdorf kapela HELLHAMMER. Aj napriek krátkej a len dvojročnej existencii, mala zásadný vplyv nielen na black metalovú scénu, ale na extrémny metal celkovo.

Pri príležitosti 40. výročia vám prinášame preklad článku, ktorý napísal Tom Gabriel Fischer pre svoj blog.

Fischerove spomienky

„V máji 1982 sme so Steveom Warriorom (rodený Urs Sprenger) založili HELLHAMMER. Steve bol roadie mojej prvej kapely GRAVE HILL, časom sa stal mojim blízkym priateľom. Nie, že by sme naozaj potrebovali road crew, ale všetky metalové albumy a sedempalcové single, ktoré sme si vtedy kúpili, obsahovali zoznam road crew, takže sme to chceli mať aj my.

So Steveom sme neustále hľadali tvrdšiu a radikálnejšiu hudbu – ako v metale, a Steve najmä v punku. Úplne nás to priťahovalo ku DISCHARGE a skladbám z prvého singla VENOM – In League with Satan, ktoré som úplnou náhodou našiel počas krátkej hudobnej púte v Londýne v lete 1981. Preto som sa rozhodol prinútiť kapelu GRAVE HILL k tvrdšiemu smeru, ale ostatní členovia držali skupinu v rozmedzí vychádzajúcom z New Wave of British Heavy Metal.

Keď však v decembri 1981 vyšiel debutový album „Welcome to Hell“ od VENOM, už som jednoducho nebol pripravený zostať na mieste. Spýtal som sa Stevea, či si vie predstaviť, že by so mnou vytvoril novú, extrémnejšiu kapelu. Trojčlennú ako VENOM, RAVEN alebo ANGEL WITCH, on súhlasil.

Časopisy Musik Express a Kerrang!. Foto: Tom Gabriel Fischer

Mal som 18 rokov, Steve bol o rok alebo o dva mladší. Keďže jeho matka bola striktne proti tomu, aby hral metal s chlapom, ako som ja, odmietla mu kúpiť hudobný nástroj. Požičal som mu moju basgitaru, a aby bol náš nový projekt možný, učil sa na ňu hrať úplne od nuly. Varoval ma však, že v skutočnosti nevie spievať a maximálne tak ovláda vokál v štýle Cronosa z VENOM alebo Cala Morrisa z DISCHARGE. Bol som potešený. Presne toto som mal na mysli.

A tak sme v tento mesiac, pred štyridsiatimi rokmi, vytvorili naše nové trio, pričom sme v žiadnom prípade nevedeli, aká významná bude táto udalosť pre nás všetkých. Spočiatku sme sa volali HAMMERHEAD, ale skupina s týmto názvom už existovala a zdalo sa nám, že je v každom prípade príliš krotká. Preto sme sa po niekoľkých dňoch premenovali na HELLHAMMER. Tento názov sme vymysleli počas nočnej túry po lesoch v okolí našich dedín.

Trvalo nám takmer celý zvyšok roku 1982, kým sme konečne našli stáleho bubeníka, lebo sa ukázalo, že našej prvej voľbe chýba správny fanatizmus, ktorý sme so Steveom tak zásadne zdieľali. Po viac ako roku sme nahrali naše prvé demo „Triumph of Death“, a niektoré skladby z neho hrám dodnes.

Prvá fotografia zobrazuje májové čísla hudobných časopisov z roku 1982, ktoré sme vtedy čítali. Musik Express bola vynikajúca hudobná publikácia, ktorá často obsahovala hard rock a metal a magazín Kerrang! bol samozrejme našou hlavnou inšpiráciou vo všetkom, čo sme hudobne robili.

Fotografia nižšie zobrazuje Stevea Warriora a mňa na „Heavy Metal Disco“ v Caffe Harass, v Klotene, v októbri 1982.“

Tom Gabriel Fischer a Steve v roku 1982. Foto: Andreas Schwarber

Vo svojej dobe sa HELLHAMMER nedostalo náležitej pozornosti

Kapela HELLHAMMER (a neskôr CELTIC FROST) mala síce obrovský vplyv na žánre ako black, death, thrash a doom metal, no v prvej polovici 80. rokov sa jej snáď nedostalo žiadnej pozitívnej odozvy z vtedajších médií. „Keď sme v rokoch 1984 až 1985 nahrali so CELTIC FROST nahrávky „Morbid Tales“ a „To Mega Therion“, HELLHAMMER bol ako kliatba. Mnoho ľudí považovalo FROST za rovnakú kapelu, len s iným názvom. Nedostatok hudobnej kvality v HELLHAMMER nám takmer znemožnil získať nezaujatú reakciu pre CELTIC FROST. Takmer to zabilo všetku našu prácu a sny,“ vyjadril sa v minulosti Tom Gabriel Fischer.

V roku 2019 založil Fischer tribute kapelu TRIUMPH OF DEATH, ktorá hrá skladby HELLHAMMER. Ide o projekt s otvoreným koncom a existuje možnosť, že niekedy vyjde live EP, ale novú hudbu netreba očakávať. Aktuálnu zostavu tvoria: Tom Gabriel Warrior – vokály, gitara; André „Raptus“ Mathieu – gitara, doprovodný vokál; Jamie Lee „Slaughterwytch“ Cussigh – basgitara a Tim „Tot“ Wey – bubeník.

„HELLHAMMER sa nikdy nevráti a nikdy nebude reformovaný. Je absolútne nemožné reformovať kapelu tak úzko spojenú s veľmi špecifickým a jedinečným časovým obdobím. Nikdy som to nezvažoval, bez ohľadu na to, aké významné ponuky tu za tie roky boli. Muzika HELLHAMMER existuje a je mimoriadne dôležitou časťou mojej životnej cesty. Chcel by som ju hrať na scéne pred mojím zánikom,“ napísal Tom Gabriel Warrior v roku 2019 na svojom blogu Fischerisdead.

Zdroj: fischerisdead.blogspot.com