Angelus Fest 2022 priniesol vydarené koncerty a dva emočné vrcholy. Vyzbieralo sa viac ako 4000 eur

Druhý ročník benefičného metalového festivalu Angelus Fest pod Urpínom privítal 10 kapiel.

ČAD a APRIL WEEPS na Angelus Feste 2022. Foto: Alena Červeňanská

B. BYSTRICA. Druhý ročník Angelus Festu, podujatia s charitatívnou myšlienkou, je už minulosťou. Legendárny banskobystrický amfiteáter dýchajúci históriou, preverený legendami ako IRON MAIDEN či NIGHTWISH, zažil počas druhej júnovej soboty tentokrát 10 slovenských kapiel a do troch stovák fanúšikov. Výťažok z celého podujatia išiel na konto OZ Svetielko nádeje, ktoré sa zameriava na pomoc onkologicky a inak vážne chorým deťom a ich rodinám.

A aj keď druhý ročník navštívilo predsa len o niečo menej fanúšikov ako ten úvodný (fotoreportáž z vlaňajška nájdete TU), na konto Svetielka nádeje poputovalo od metalistov úctyhodných 4 146,38 eur. Viaceré kapely sa dokonca vzdali cesťáku v prospech tejto šľachetnej myšlienky a pomoci druhým. Klobúk dole.

Hralo sa od dvanástej do dvanástej, 12-hodinový maratón sprevádzalo parádne slnečné počasie, ktoré síce prinieslo miestami poriadny výpek, no nebolo to nič neznesiteľné. Organizátorský tím na čele s Vladom Laukom a Petrom Javorským si zaslúži pochvalu za prípravu takto náročného podujatia, jeho skvelú propagáciu, ale aj hladký priebeh a prakticky dodržiavanie stanovených časov. Navyše, kapely a partneri mali vytvorený naozaj príjemný servis v backstage.

Atmosféra na Angelus Feste 2022. Foto: Palo Hudec

To sa žiaľ už nedá napísať o fanúšikoch, pretože jeden stánok s pivom a jedlom, je aj pre približne 300 ľudí málo. Navyše, kvalita ponúkaného jedla nezodpovedala jeho cene. Sedem eur za spálený vyprážaný syr s kúskom hranoliek, prípadne dosť biedne upečené kura… Navyše, keď ponúkate vyprážaný syr, mali by ste dostať vyprážaný syr, nie vyprážaný syr so šunkou. Pre vegetariána teda „ako stvorené“… Do budúcnosti by nezaškodila zdravá konkurencia od viacerých dodávateľov, aby sa nezneužívalo výsostné právo jediného na úkor fanúšikov.

Skôr ako sa dostaneme ku vystúpeniam, musíme spomenúť ešte jednu negatívnu stránku. – osvetlenie pódia, ktoré bolo najskôr žiadne a potom katastrofálne. Fotografi mali naozaj veľmi ťažkú prácu, keďže počas dňa boli kapely v tieni strechy pódia (pri žiadnom svetle) a veruže, žiadna sláva to nebola ani počas večerných koncertov. Čo sa však vydarilo, bol zvuk, ktorý mal na starosti vyhlásený Miro Spevák. Pochvaľovali si ho nielen kapely, ale aj fanúšikovia.

OHEN. Foto: Palo Hudec

Prejdime už ale k pozitívnejším veciam – a tým sú samotné koncerty. Angelus Fest 2022 mal dva emočné vrcholy, ale pekne postupne. Celý metalový maratón odštartovali symfonickí blackáči OHEN, ktorí podkúrili do kotla už tak prehriatemu osadenstvu banskobystrického amfiteátra.

Martinčania ANTARES napálili do priaznivcov svoj death metal. Amfiteátrom sa rozliehal aj energický a strojovo našlapaný metalcore v podaní metalcoristov AS THEY RISE z Nitry.

ORKRIST. Foto: Alena Červeňanská

Znovu vzkriesení ORKRIST si prišli zaspomínať na rok 2003, kedy na tomto mieste predskakovali na nezabudnuteľnom koncerte NIGHTWISH. Nešlo v ich podaní však o žiadnu nostalgiu, v kapele sa udiali aj nejaké personálne zmeny, hlavný mozog kapely Crom vymenil klávesy za tympany a hneď má väčší priestor na frontmanstvo.

Hralo sa zo stále aktuálneho albumu „Artifacts of Life“, nechýbali však ani úplne nové piesne či najväčší hit skupiny „Dreams Of Life Beyond My Shire Beloved“. Žiaľ, kapela po svojom návrate na scénu pôsobí na pódiu príliš nesúrode, nezladene a chýba im sebaistota. Síce sa to zlepšuje každým koncertom, ale žiaľ, stále to nie je ono.

PYOPOESY. Foto: Palo Hudec

Kapela nestora minimálne banskobystrického death metalu Miroslava „Miríka“ Luptáka zahrala poriadne výživný set, ktorý bol prierezom ich najväčších hitov. Vystúpenie PYOPOESY na domácej pôde muselo fanúšikov baviť. Len by nezaškodilo viac sebavedomia, inak skúsenému lídrovi Jožkovi Kováčovi (BLOODY REDEMPTION, PSEUDOSAPIENS), minimálne, jeho poznámka – „nebojte, už vás nebudeme dlho trápiť,“ pôsobila dosť nešťastne.

PYOPOESY sa však postarali o prvý emočný vrchol a najmilší zážitok podujatia, keď sa na poslednú skladbu – slávnu „The Phantom of the Opera“ pridala ku kapele na klávesoch Miríkova staršia dcéra Lili, v ten deň oslavujúca 12. narodeniny. A právom zožala obrovský potlesk. Je radosť vidieť na pódiu malých nasledovníkov.

Líder CASTAWAY Mayo Petranin. Foto: Alena Červeňanská

Výborný hrací čas mali bratislavskí melodici CASTAWAY na čele so skúseným frontmanom Mayom Petraninom. Ich energický set pokropil viacerých živou vodou. Pozornosť viacerých sa upriamila na bubeníka Vala, ktorý sa za bicou súpravou naposledy naživo predstavil so skupinou ENDLESS MAIN ešte v roku 2016. Za pomerne krátky čas sa naučil celý set skupiny a bol hnacím motorom skúsenej kapely, ktorá na amfík priniesla závan pozitívnej energie.

Pred poslednou kapelou večera nechýbala ohňová šou. Záver mali obstarať majstri temných tónov SAMSARA, ale napokon to pre chorobu v kapele nevyšlo. Organizátori na rýchlo zohnali za nich záskok v podobe domácej black metalovej formácie SOLIPSISM, ktorých temné tóny uzatvorili druhý ročník benefičného Angelus Festu.

DEMONIC-EYED. Foto: Palo Hudec

Zámerne sme ale doteraz nepísali o troch kapelách, ktoré odohrali najlepšie vystúpenia celého festivalu. Medzi ne patril koncert zvolenskej úderky DEMONIC-EYED. Bez kompromisov, bez zbytočných rečí, poriadny thrashcore od podlahy.

Skúsený frontman Luboshio (MÄSO), basák Mishyr (ex-NEVALOTH) a bubenícky matador VladEs (DADCARE, ex-PATHOLOGY STENCH) napumpovali do fanúšikov pecky z troch albumov a jedného EP, za všetky spomenieme „Demonic-eyed“, „Obed Marsh“, „Vymetené hlavy“, ktorá je rýchla sama o sebe, ale tu sa chalani odtrhli a zahrali ju až v zbesilom tempe, sa divím, že to Luboshio uspieval, „Demonic-Eyed vs. Wendigo“ a záver patril hitovke „K“ z EP „Ohňooký“.

ČAD. Foto: Palo Hudec

Veľa fanúšikov prišlo na Angelus Fest na populárne trio ČAD na čele s Pištom Vandalom, ktorý neostal nič dlžný svojej povesti, keď takmer pred každou skladbou dával do pléna vtipné poznámky a chvíľami sa z toho stávala vtipná stand up comedy. Pomedzi piesne upriamil pozornosť aj na Rudiho Rusa z relácie Headbanger_FM a potešilo, že nezabudol ani na našu Valhallu. Milé.

Najpodstatnejšia je ale hudba a ČAD dokázali, že sú právom jednou z najpopulárnejších extrémnych kapiel na Slovensku. Z nového albumu „Medvede“ odznela rovnomenná skladba, či „Urážanie hudby“, dočkali sme sa aj hitoviek „Frustrovaný, dojebaný a nasratý“, „Plytký hrob“, ale aj neodmysliteľnej koncertovky „Sekery a buzogáne“. Hralo sa však napríklad aj z „Čertova kovadlina“, kde nás potešili songy „Démon samoty“ alebo „V krku krv“. Hodinka v spoločnosti troch pánov z ČAD ubehla nesmierne rýchlo, človek si ani poriadne neuvedomil, že začínali hrať za vidna a končili po tme. Pišta, Valér a Kňeží to rozbalili na parádu, teším sa na to, kedy ich uvidím znova.

APRIL WEEPS. Foto: Alena Červeňanská

A vrchol festivalu? Podľa hracích časov prišiel už pomerne skoro, do 17:40 do 18:30. Rozpálené pódium v tom čase patrilo atmosferikom APRIL WEEPS, ktorí sa predstavili na živo po dva a pol roku. A navyše, len pred pár dňami im vyšiel tretí štúdiový album „Cataclastic“, ktorý odznel na Angelus Feste prvýkrát v celej dĺžke. Songy z neho naživo dostali úplne nový rozmer. Po dlhšej koncertnej pauze by sa dalo pár maličkostí kapele vyčítať, ale všetko to vynahradili emóciami, ktoré priniesli pod Urpín.

Spojenie dvoch vokalistov – growlera Nora a speváčky Marty funguje od začiatku na výbornú. Martin spev už dávno nie je len o čistom speve, ale aj poriadnom growle a démonickom škreku, ktorý pomaly, ale isto, privádza priam do dokonalosti. A keď si k tomu domyslíme jej svojské pohyby (cítiť tam inšpiráciu od Žofie Wielebnej z OBSCURE SPHINX) a nový výzor, razom sa dopracovávame k najsilnejšej zbrani tejto skupiny.

Do kapely parádne zapadol aj nový gitarista Matúš Novanský (OHEN). Absolútny emočný vrchol Angelus Festu prišiel v závere ich setu pri skladbe „Ruptures“. Marta si kľakla, jej vzlyky, prešli do spevu a neskôr do nekontrolovateľného kriku, všetko to podporila teatrálnym predstavením. A ja môžem konštatovať, že už veľmi dlho som nemal po celom tele zimomriavky pri koncerte slovenskej kapely. APRIL WEEPS sa to podarilo! Škoda, že nehrali za tmy, ale na jeseň sa chystá ich klubové turné po Slovensku, ktoré by si rozhodne nemal nechať nikto ujsť.

Zhrnuté a podčiarknuté. Bola to veľmi príjemne strávená sobota, na ktorej sa metalisti spojili a pomáhali tým, ktorí to potrebujú. Množstvo priateľov, milých stretnutí po dlhšom čase a dobrých koncertov. No menej je niekedy viac. Možno by nebolo na škodu, zamyslieť sa nad počtom kapiel a dĺžkou celého podujatia (6 by bol ideál a začiatok popoludní, prípadne 8 ako vlani)…

PLUSY:
Atmosféra, množstvo priateľov, zvuk, samotné koncerty

MÍNUSY:
Málo fanúšikov, 10 kapiel je veľa, osvetlenie pódia, jeden stánok s občerstvením a jeho ponuka