Bohatý novinkový blok: NIGHTWISH, SLIPKNOT, VOLBEAT, MASTODON, ENSLAVED, SYMFOBIA a ďalší

NIGHTWISH s novým basgitaristom. SLIPKNOT a VOLBEAT natočili nové videoklipy. MASTODON s dokumentom o aktuálnom albume. ENSLAVED, PARKWAY DRIVE a DEAD CROSS zverejnili nové skladby. Aký bude nový album DEICIDE? Dokument o Ronnie James Diovi dostal trailer. SYMFOBIA hlási zmenu v zostave. CONSTIPATION dokončujú nahrávanie debutového albumu.

NIGHTWISH

Fíni NIGHTWISH oznámili, že basgitarista Jukka Koskinen (WINTERSUN) sa stal oficiálnym členom kapely. „S radosťou oznamujeme, že náš drahý priateľ Jukka Koskinen je oficiálne inaugurovaný ako člen kapely. Boli sme neuveriteľne vďační, že sme ho mali na našej strane počas turné a je prirodzené, že sa oficiálne pripojí ku kapele,“ znie vo vyhlásení skupiny. Koskinen sa pripojil k NIGHTWISH v máji minulého roka, ako náhrada za Marca Hietalu, ktorý ohlásil svoj odchod v januári 2021.

Kapela SLIPKNOT sa hlási o slovo s novým videoklipom ku skladbe „Yen“ z chystanej dosky „The End, So Far“, ktorá uzrie svetlo sveta 30. septembra prostredníctvom vydavateľstva Roadrunner Records. Klip už tradične režíroval perkusionista skupiny, M. Shawn „Clown“ Crahan.

Dánska skupina VOLBEAT natočila nový videoklip ku piesni „Becoming“, vzdávajúcej hold Larsovi-Göranovi Petrovovi z kapely ENTOMBED. „Úvodný riff je inšpirovaný ENTOMBED, a hovorili sme si, prečo nepoužiť gitarový efekt Boss Heavy Metal HM-2W, ktorý stojí za špecifickým zvukom švédskeho death metalu? Neskôr sme sa samozrejme dozvedeli smutnú správu o smrti L-G Petrova. Bol to jeden z našich skvelých priateľov. Preto sme sa neskôr rozhodli venovať túto skladbu jemu,“ vyjadril sa frontman Michael Poulsen.

Američania MASTODON zverejnili 90-minútový dokument z procesu tvorby a nahrávania aktuálneho albumu „Hushed and Grim“. Dokument predstavuje intímny pohľad na tvorivý proces členov kapely, ktorý do značnej miery ovplyvnila predčasná smrť ich dlhoročného priateľa a manažéra Nicka Johna. Film tiež prepletá komediálne scénky, predvádzajúce ľahšiu a vtipnejšiu dynamiku tejto štvorice hudobníkov z Atlanty.

Nóri ENSLAVED prekvapili fanúšikov s novým singlom „Kingdom“, ktorý podporili aj konceptuálnym videoklipom. „Kráľovstvo – pocta vytrvalosti myšlienok a ľudí, ktorí ich nesú vpred cez ťažkosti a únavu, v prospech nás všetkých. Hudobne je to pocta germánskym thrashovým kráľom, space rocku a ambientným priekopníkom 70. rokov,“ vyjadril sa gitarista a hlavný skladateľ Ivar Bjørnson.

Austrálska formácia PARKWAY DRIVE zverejnila klipom podporenú novú skladbu „Darker Still“ z rovnomenného albumu. V poradí siedma štúdiovka im vyjde 9. septembra prostredníctvom vydavateľstva Epitaph Records. „Láska. Čas. Smrť. Veľké definujúce prvky, ktoré tvoria našu existenciu. Táto pieseň sa začína tými najjednoduchšími ľudskými zvukmi a predstavuje tieto prvky, keď hudobná cesta rastie, aby dosiahla svoje trpké crescendo predtým, než bude čeliť nevyhnutnému záveru svojej cesty. Noc sa stáva temnou…, ešte temnejšou,“ uvádza v tlačovej správe vokalista Winston McCall.

Glen Benton prezradil, čo môžeme očakávať od nového materiálu DEICIDE. „Nové veci, ktoré teraz píšeme, sú naozaj hymnické. Je tam zamiešaných veľa progresívnych vecí. Steve Asheim je prog rockový chlapík. Rád píše black metalové riffy a progresívne veci. Má úžasný talent. Hrá na klavíri, vie hrať na gitare. Je bubeník, ale dokáže všetko,“ povedal Benton v rozhovore pre The Garza Podcast. Ďalej ozrejmil, že novinka DEICIDE bola napísaná minulý rok ešte predtým, ako sa on a jeho kolegovia z kapely dohodli, že vyrazia na turné k 30. výročiu albumu „Legion“. „Práve teraz sa pripravujeme uzavrieť túto dohodu a dostať tú vec von,“ vysvetlil.

Pozrite si trailer k dokumentu „Dio: Dreamers Never Die“ o legendárnom spevákovi Ronnie James Diovi. Film priblíži život jedného zo skutočných rock and rollových hrdinov a jednej z najobľúbenejších postáv rockovej hudby. Snímka ponúkne doteraz nevidené zábery a osobné fotografie, ako aj intímne scény s jeho najbližšími rovesníkmi, rodinou a priateľmi, medzi nimi: Wendy Dio, Tony Iommi, Geezer Butler, Glenn Hughes, Vinny Appice, Lita Ford, Rob Halford, Sebastian Bach, Eddie Trunk a Jack Black. Film uvedú vo viac ako 500 kinách po celom svete vydavateľstvá Trafalgar Releasing a BMG, len dva dni – v stredu 28. septembra a nedeľu 2. októbra.

Slovenskí symfonici SYMFOBIA hlásia zmenu v zostave. Basgitarista Piťuka Bugár sa rozhodol z osobných dôvodov opustiť kapelu. Skupina za neho bude hľadať náhradu. „Drahí priatelia, z osobných dôvodov sa náš basgitarista Piťuka rozhodol odísť zo Symfobie. Piťuka bol pri zrode našej kapely a veľmi ťažko sa nám s ním lúči. Zažili sme spolu úžasné momenty a nezabudnuteľné koncerty. Prajeme mu len to najlepšie a ďakujeme mu za všetko,“ napísali na sociálnych sieťach. „Týmto by sme chceli oznámiť aj to, že hľadáme spievajúceho basgitaristu/basgitaristku. Ďakujeme za každý tip,“ doplnili.

Projekt DEAD CROSS, za ktorým stoja okrem iných Mike Patton (FAITH NO MORE) a Dave Lombardo (SUICIDAL TENDENCIES, TESTAMENT, ex-SLAYER), sa pripomína novou skladbou „Heart Reformer“ z albumu „II“. Štúdiová novinka má dátum vydania stanovený na 28. októbra prostredníctvom vydavateľstva Ipecac Recordings.

Prešovskí death/grinderi CONSTIPATION prezradili, že pomaly finišujú s nahrávaním debutového a zatiaľ nepomenovaného albumu. Prvotina vzniká v Poprade, v štúdiu Martina Barlu (ASTAROT).