ARCTURUS – Arcturian

Nórska formácia ARCTURUS je na scéne už od roku 1991. Prvý album „Aspera Hiemns Symfonia“ im vyšiel v roku 1996. Doslova all stars zostava nahrala nový štúdiový album po 10. rokoch!

Vokalista s obrovským rozsahom ICS Vortex, (BORKNAGAR, ICS VORTEX, ex-DIMMU BORGIR), jeden z najrýchlejších bubeníkov sveta Hellhammer (MAYHEM, ex-DIMMU BORGIR, ex-EMPEROR), ktorý kapelu založil spoločne s autorom hudby Sverdom (ex-MORTEM, ex-EMPEROR), jej dávajú známku zaručenej kvality. Horšie to však bolo s fungovaním zoskupenia, ktoré bola počas dlhých rokov neisté, chvíľami až nečinné. Predsa len ide v podstate o bočný projekt vyššie zmieňovaných pánov hudobníkov. Všetci priaznivci ARCTURUS si však po ohlásenom návrate vydýchli.

arcturus-arcturian

ARCTURUS – Arcturian

Tvorba ARCTURUS je od začiatku viac ako iná. A pod pojmom iná, myslím skutočné iná. Na metalovom základe, spája prvky klasickej hudby, elektro samplov, teatrálnosti, hororového nádychu a hlavne kusu avantgardného umenia.

Aj nový album „Arcturian“, ktorý vyšiel po 10. Rokoch od poslednej štúdiovky „Sideshow Symphonies“, pokračuje v tejto odlišnosti a zahŕňa v sebe celé desaťročie tvorby prevažne gitaristu a klávesáka Sverda, ktorého rukopis je ihneď rozpoznateľný. Už roky vo mne hudba ARCTURUS vyvoláva zimomriavky, automaticky sa mi pri nej vytvárajú obrazy strašidelných marionetov a zvuk flašinetu. Je to samozrejme môj subjektívny pocit a každý môže mať predstavy iné, ale myslím, že nás je viac, čo v avantgardných rytmoch nachádzame krásnu ponurosť púťových výjavov a nekro cirkusu.

Je obdivuhodné ako vie Sverd túto atmosféru namixovať zmesou elektro pasáži, zvukom sláčika, violy a klasických metalových nástrojov. Samozrejme svoju značku na tom nesie aj neopakovateľný prejav mistra Vortexa, ktorý so svojím hlasom vie parádne pracovať. Zvyšovanie tónu uprostred slov a následný growling, pretínaný gitarovými rýffmi a elektro efektmi, pôsobia neuveriteľne obrazotvorne a dovoľujú rozvíjať predstavivosť poslucháča.

ARCTURUS určite nie sú hudbou pre neskúseného poslucháča, vyžadujú si orientáciu v metalovom žánri, ako aj sklony k uznaniu progressu. Žiadna linka, ani skladba sa nevyvíja predvídateľne a pri prvom počutí je to „šok za šokom“.

arcturus-2015-e

ARCTURUS

„Arcturian“ je jasným nadviazaním na predošlé albumy, avšak skladba piesní je rôznorodá. Čiže nejde rozhodne o koncepčný album, ako boli predošlé, ale skôr o pestrú paletu jednotlivých songov ako samostatných jednotiek a tak aj album treba brať. Netreba čakať žiadnu ucelenosť, tá tu rozhodne nemá miesto. Neviem či to začína byť pravidlom, ale veľmi veľa noviniek od metalových stálic tohto roka, nesie aj orientálne prvky. Aj na „Arcturian“ sú značné, hlavne v skladbe „Crashland“, kde Vortex predvádza celý svoj hlasový rozsah.

Asi na pomery ARCTURUS najobyčajnejšou a najmetalovejšou skladbou je titulná „The Arcturian Sign“, aj keď v jej úvode sa nachádza značná časť elektroniky, ale plynutím minutáže sa vyfarbuje do  gitarových sól, drtičiek a kopákových klepačiek. Z rovnakého extrémneho metalového súdka je aj agresívna skladba „Angst“, v ktorej to gitary drtia a spev reve a vrieska. Najelektronickejšia je jednoznačne skladba „Warp“, ktorá je pre mňa osobne z albumu najmenej atraktívna, aj keď v závere je zaujímavý zvuk podobný hoboju. Presným opakom je „Deamon“, kde elektronické sample s nízkou polohou hlasu a pomalým tempom znejú temne až goticky alebo doomovo.

V podstate všetky skladby majú silno elektronický úvod a a dejovo sa rozvíjajú podľa využitia nástrojov a rytmiky. Napríklad „The Journey“ je značne melancholická a pôsobí až ako vážnohudbové snenie, hlavne vďaka sláčiku, ktorý je tu v popredí.  Obľúbila som si aj grotesknú atmosféru „Bane“, ktorá je absolútne čarovná svojím cirkusovým feelingom, ktorý je prepletaný guľometnými bicími. Jednoducho, dokonalá práca s rôznorodosťou zvukov a ich mixovaním do špecifických esencií, aké sme ešte necítili. Na všetko si musia vaše uši zvyknúť a až vtedy sa tóny novej nahrávky ARCTURUS rozvinú do krásy.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: avantgarde progressive metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Prophecy Records
Dátum vydania: 8.5.2015
Web: www.arcturus.no
Zostava:
Simen „ICS Vortex“ Hestnæs – spev
Jan Axel „Hellhammer“ Blomberg – bicie
Steinar „Sverd“ Johnsen – klávesy, gitara
Hugh Skoll Mingay– basgitara
Knut Møllarn Magne Valle – gitara
Tracklist:
The Arcturian Sign (5:08)
Crashland (4:08)
Angst (4:26)
Warp (3:51)
Game Over (5:57)
Demon (3:27)
Pale (5:10)
The Journey (4:14)
The Archer (5:36)
Bane (5:50)
Diskografia:
Aspera Hiems Symfonia – 1996
La Masquerade Infernale – 1997
The Sham Mirrors – 2002
Sideshow Symphonies – 2005
Arcturian – 2015
Definitíva:
Piaty album ARCTURUS po desaťročnej pauze prináša metalovú avantgardu, ktorá každému hudobnému nadšencovi určite správne pomasíruje zvukovody. „Arcturian“ však rozhodne nie je koncepčný dielom, ako predošlé albumy. No, ponúka o to viac rozmanitosti, hudobných vrcholov a pohrávania sa excentrickými zvukmi.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články