Impaled Nazarene – Road To the Octagon

Fíni Impaled Nazarene sú skúsení harcovníci. Svoj typický black metal  pilujú veruže už 20 rokov. Za ten čas stihli vydať desať štúdiových albumov a jeden živák. V momentálnej zostave kapely figuruje už len jeden pôvodný člen, ale to je zrejme ten najdôležitejší. Vokalista Mikka Luttinen. Fanúšikovia Impaled Nazarene boli zvyknutí od kapely na pomerne časté vydávanie albumov. Od posledného Manifest si museli tentokrát na novú porciu black metalu počkať až tri roky. 20. novembra im vyšiel jedenásty album Road To the Octagon.

U Impaled Nazarene sme si za tých 20 rokov zvykli na kratšie a úderné skladby. Nie je tomu inak ani na novinke. Tá obsahuje 13 skladieb, z ktorých najdlhšia má štyri a pol minúty. V prípade týchto fínov si však dlhé kompozičné a atmosférické skladby nevieme ani predstaviť.

Texty kapely sa už od ranných nahrávok zaoberali satanizmom, sexom alebo aj nukleárnou vojnou. Inak tomu nie je ani na Road To the Octagon. Od úvodnej skladby po poslednú na vás čaká blackmetalové peklo, ktoré v takejto intenzite vedia rozpútať iba Impaled Nazarene. Skladby sú jednoduchšie a priamočiarejšie. Ortodoxný black metal, ktorý ponúka táto štvorica, vás naozaj zmetie svojou agresiou a typickým chladom, ktorí ide zo severských blackových nahrávok. Na svoje si prídu milovníci sypačiek, ale aj krkolomných a rýchlych gitarových minisól. Medzi výraznejšie skladby, ktoré určite zaujmú patria Corpses, Under Attack (tú napísal ešte bývalý gitarista Jarno Antilla), Convulsing Uncontrollably, Cult of the Goat a Execute Tapeworm Extermination. No najviac spomedzi všetkých vyšnieva už spomínaná, záverečná skladba Rhetoric Infernal. Slovo Satan sa v nej opakuje dosť často, no hlavným dôvodom zaujatia je pestrosť skladby. Gitary sú rezavé, blackový škerekot famózny a atmosféra skladby je grandiózna. Práve atmosféra mi chýba u niektorých zásekov na tejto nahrávke. Impaled Nazarene však vedia aj prekvapiť. V takej The Ocean započujete vplyv Motorheadu, v Reflect On This sa mieša thrash s punkom a v takej Gag Reflex počuť najmä thrashové prvky. Impaled Nazarene však dokázali do skladieb vniesť aj undergroundový nádych a to sa v tejto dobe cení. Kapela ešte ani raz nevybočila zo svojho štýlu a týchto fínov by mal rozpoznať každý fanúšik black metalu.

Garantujem vám, že tých 33 minút, ktoré má Road To the Octagon, ani nezaregistrujete kedy prešli a budete mať pocit, že ste sa stretli so samotným rohatým. Aj ja sám by som si dokázal predstaviť prepracovanejšie skladby, no tento album je ďalším typickým pre Impaled Nazarene. Kapela si vytvorila svoju vlastnú identitu, ktorú v ich prípade netreba meniť. Z ich výrazu cítiť úprimnosť a to si ich fanúšikovia cenia. Trojročné čakanie sa oplatilo.

 

Žáner: black metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Osmose Productions, 2010
Web: www.myspace.com/impalednazarene

Zostava:
Mika Luttinen – vokály
Tomi UG Ullgren – gitara
Mikael „Arkki“ Arnkill – basgitara
Reima „Repe Misanthrope“ Kellokoski – bicie

Diskografia:
Tol Cormpt Norz Norz Norz… – 1992
Ugra-Karma – 1993
Suomi Finland Perkele – 1994
Latex Cult – 1996
Rapture – 1998
Nihil – 2000
Absence of War Does Not Mean Peace – 2001
All That You Fear – 2003
Pro Patria Finlandia – 2006
Manifest – 2007
Road To the Octagon – 2010

Tracklist:
Enlightenment Process (2:19)
The Day of Reckoning (2:26)
Corpses (2:45)
Under Attack (2:44)
Tentacles of the Octagon (1:32)
Reflect On This (2:16)
Convulsing Uncontrollably (2:14)
Cult of the Goat (3:09)
Gag Reflex (3:00)
The Plan (1:59)
Silent and Violent Type (2:18)
Execute Tapeworm Extermination (2:10)
Rhetoric Infernal (4:21)

Definitíva:
Road To the Octagon ponúka pekelnú a agresívnu jazdu,
ktorá vyvrcholí poslednou skladbou Rhetoric Infernal.
O úprimnosti materiálu niet pochýb.
Ďalšia kvalitná doska od Impaled Nazarene.
No, moju najobľúbenejšiu Pro Patria Finlandia neprekonala.

 

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla