Scheepers – Scheepers

Bývalý spevák Gamma Ray a súčasný spevák Primal Fear, Ralf Scheepers sa rozhodol natočiť svoju prvú sólovú dosku, ktorú nazval jednoducho Scheepers. O Ralfových speváckych kvalitách sa vie už dávno a tak som bol veľmi zvedavý, čo nám prinesie jeho prvá sólovka.
Ešte pred samotným počúvaním albumu ma prekvapili dve veci. Nemilo som ostal prekvapený, keď som si pozrel, že album nahral Scheepers so skoro celou zostavou Primal Fear, teda až na bubeníka (sólovku Ralfovi „nabúchal“ Snowy Shaw) a všetko to produkoval Matt Sinner. Druhé prekvapenie bolo už milšie, pretože Ralf si pozval ako hostí na album naozaj zvučné mená. Za všetkých spomeniem aspoň Tima „Rippera“ Owensa, Victora Smolskeho a Kaia Hansena.
  
Po samotnej hudobnej stránke je album veľmi dobrý, no mám z neho rozpačité dojmy. Nechápte ma hneď v úvode zle. Všetci hudobníci podávajú skvelé výkony, album je kvalitný a veľmi dobre sa počúva, no čakal som, že Ralf na sólovke bude viac experimentovať a pokúsi sa odkloniť od tvroby Primal Fear. V niektorých prípadoch sa mu to aj podarilo, ale je to rozdelené asi tak 50 na 50. Typické „primalfearovky“ sú skladby Locked In the Dungeon, Remission of Sin, Cyberfreak, The Fall alebo Play With Fire. Tieto skladby majú silný power metalový základ a asi najviac z nich vyčnieva úvodná Locked In the Dungeon a druhá Remission of Sin, v ktorej si Ralf dal hlasový súboj s Timom „Ripperom“ Owensom. The Fall je naozaj nádherá balada, v ktorej vyniká skvelý Scheepersov vokál. V ostatných skladbách sa Ralf pokúsil zaexperimentovať, v niektorých viac a v niektorých menej. Nad všetkými skladbami yvčnieva asi najpochmúrnejšia skladba z celého albumu Dooomsday. Okrem skvelého spevu, je skladba výrazne postavená na klávesoch. V Back On the Track sú gitary rezavé, skladba má heavy/power tempo, no je veľmi pestrá a miestami hudobníci zachádzajú aj do progresívnejších vôd. Tento nemecký spevák umiestnil na svoj sólový debut aj dva coovery. Jeden je od Tyran Pace a druhý od Judas Priest. Zaujímavejší z nich je ten druhý od Judas Priest. Ralf si vybral skladbu Before the Dawn a okrem jeho vynikajúceho spevu, ktorý je naozaj radosť počúvať, vyniká v skladbe so svojou hrou gitare aj Victor Smolski (Rage). Vydareným slaďákom je The Pain of the Accused. Skladbu rozbieha akustická gitara spoločne s Ralfovým krásnym spevom, keď sa pridajú všetky nástroje má táto skladba neuveriteľnú silu a je plná emócií. Ralfove výšky sú naozaj obdivuhodné a takisto je obdivuhodné aj nádherné gitarové sólo Kaia Hansena. Títo dvaja si touto skladbou pripomenuli staré časy, kedy spoločne pôsobili v Gamma Ray. Z kategórie „iných“ skladieb, na aké sme zvyknutí u Ralfa musíme zaradiť aj záverečnú skladbu Compassion. Skladba má doslova až južanské pohodové tempo a je príjemnou bodkou za veľmi pestrým albumom.

Myslím, že prvá sólovka Ralfa Scheepersa dopadla viac než dobre. Stále sa síce nemôžem zbaviť dojmu, že Ralf sa akoby trošku bál odpútať od svojej domovskej kapely. Aj keď sa o to pokúsil a v tých prípadoch sa mu to naozaj podarilo. Ja osobne by som však „experimentov“ uvítal viac. Na druhej strane je jasné, že Ralf Scheepers žije pre heavy/power metal a až nejaký úplný odklon od žánru sme u neho nemohli očakávať ani na sólovke.

Album je naozaj vydarený a kvalitný. V rámci žánru neprináša nič nové, ale o to v tomto prípade ani nešlo. Miestami sa vynikajúce momenty striedajú s „len“ dobrými, ale nato, že je to Ralfova prvá sólovka, dopadla naozaj výborne. Ak sa Ralf ešte niekedy rozhodne pre sólový album, určite by mu nezaškodilo obmeniť zostavu a trošku sa odpútať od tvorby Primal Fear. Koniec koncov nato sú sólové albumy. Svoje chúťky už naznačil aj tu, len ich bolo možno až príliš málo a keď sa nahrávka začala uberať iným smerom, prišla na rad typická „primalfearovka.“ Album však určite stojí za vypočutie. Pre fanúšikov žánru je povinnosťou.

Žáner: heavy/power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Frontiers Records
Dátum vydania: 18.2.2011
Web: www.myspace.com/rs05
Zostava:
Ralf Scheepers – vokály, akustická gitara, klávesy
Magnus Karlsson – gitara, basgitara, banjo, akordeón, klávesy
Sander Gommas – gitara
Matt Sinner – basgitara, klávesy
Snowy Shaw – bicie
Hostia:
Tim „Ripper“ Owens – vokály /Remission of Sin/
„Metal“ Mike Chlasciak – gitara /Locked In the Dungeon/
Victor Smolski – gitara /Before the Dawn/
Kai Hansen – gitara /The Pain of the Accused/
Alex Beyrodt – gitara
Diskografia:
Scheepers – 2011
Tracklist:
Locked In the Dungeon (4:08)
Remission of Sin (4:09)
Cyberfreak (3:45)
The Fall (4:05)
Doomsday (6:28)
Saints of Rock /Tyran Pace cover/ (4:32)
Before the Dawn /Judas Priest cover/ (3:06)
Back On the Track (4:40)
Dynasty (3:57)
The Pain of the Accused (6:18)
Play With Fire (4:08)
Compassion (3:16)
Definitíva:
Vynikajúce vokály, vynikajúce inštrumentálne
výkony, skvelí hostia, no v podstate
nič nové a nečakané. Pár nečakanejších momentov
 tu nájdeme a je škoda,
 že tých nie je na albume o niečo viac.
Ralf Scheepers je však zárukou kvality a to potvrdil aj na svojom sólovom debute.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7,5 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla