VOLBEAT – Seal the Deal & Lets Boogie

„Dánsky dynamit“, to nie sú len futbalisti z tejto krajiny. Túto charakteristiku rozhodne dokonale spĺňa aj skupina VOLBEAT.

V poradí už šiesty album v pomerne krátkom časovom období (11 rokov), koncertne neustále vyťažení, hlavné hviezdy veľkých festivalov. Chlapcom z VOLBEAT ide karta. Je tomu tak aj v tvorivej činnosti?

volbeat-seal-the-deal-ok

VOLBEAT – Seal The Deal & Lets Boogie

Ak rozoberiem hudbu VOLBEAT na drobné, nejde v podstate o nič prevratné. Ale spojením týchto jednotlivých častí a prvkov, ktoré zrazu zapadajú do seba ako perfektná skladačka, dostávame výsledok veľmi príjemný, príťažlivý a po hudobnej stránke originálny. Nepochybujem o tom, že by sme našli vo svete podobnú kapelu ako sú VOLBEAT, s podobným zvukom, s podobnou hráčskou úrovňou. To čo im však bude chýbať, je jedinečná energia, nadhľad a celkový prejav, ktorý v neposlednom rade predáva interpreta.

Najnovší album je jedným slovom hit. Moderná nahrávka, spájajúca v sebe klasické postupy hard rocku a heavy metalu. Vokál frontmana Michaela Poulsena zase okrem severského „jačáku“ priberá aj „elvisovský“ rockabilly fíling. Z tohto pohľadu teda žiadna zmena oproti predchádzajúcim albumom. Kapela sa ani netají, že súčasná nahrávka je stávka na istotu. A je to tak v poriadku.

Všetky skladby sú veľmi „radio friendly“. Okrem zopár tvrdších gitarových pasáží (žeby práca Roba Caggiana?) a dvojkopáku, nič nepripomína zbesilú metalovú smršť. Úvodná „The Devils Bleeding Crown“ nakopáva k hodine tanca akrobatického rock n rollu. Takto nejako si predstavujem komerčnú rockovú nahrávku súčasnosti, ktorá prináša nostalgické spomienky na minulosť, keď hitparádam ešte vládli (dnes už) rockoví klasici.

Volbeat-promo1-2016

VOLBEAT

Dánska skupina na albume veľmi vhodne používa rozmanité hudobné motívy a prvky. V skladbe „Goodbye Forever“ spevavý refrén a vôbec celý album výborne osviežuje spevácky zbor. V treťom tracku „For Evigt“ máme možnosť zase počuť banjo. Coververzia „Battleship Chains“ zase navnadí na pirátske nálady a lá RUNNING WILD.

Zvuk nahrávky je skvelý. Dokonale čitateľný a krištáľovo čistý každý nástroj. Zahrané to celé je suverénne a na svetovej úrovni. Mrzí ma iba jedna vec, ale je to vyslovene preferenčná záležitosť autora…. Bicie sú iba vyslovene doprovodné, neťahajú jednotlivé skladby dopredu, napriek výbornému zvuku a muzikálnemu základu. Je to fenomén, ktorý pozorujem aj u iných skvelých skupín a bubeníkov. Hold, nie každý má tento talent (však Lars).

Textovo album hovorí väčšinou o rôznych duchovných, spirituálnych alebo nadpozemských otázkach, čo je celkom obrat oproti predchádzajúcej „kovbojskej“ tematike. Každopádne, album ako celok je naozaj dobrý. VOLBEAT zásekom „Seal The Deal & Lets Boogie“fanúšikov nestratia a určite ďalších priberú, vrátane mňa.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: hard rock/heavy metal/rockabilly
Krajina pôvodu: Dánsko
Vydavateľstvo: Universal Records
Dátum vydania: 3.6.2016
Web: www.volbeat.dk
Zostava:
Michael Poulsen – vokály, gitara
Rob Caggiano – gitara, basa
Jon Larsen – bicie, perkusie
Tracklist:
The Devils Bleeding Crown (3:56)
Marie Laveau (3:13)
For Evigt (4:44)
The Gates of Babylon (4:34)
Let It Burn (3:39)
Black Rose (3:55)
Rebound (2:29)
Mary Jane Kelly (5:39)
Goodbye Forever (4:30)
Seal the Deal (4:09)
Battleship Chains (3:21)
You Will Know (4:31)
The Loas Crossroad (4:21)
Diskografia :
The Strength / The Sound / The Songs – 2005
Rock the Rebel / Metal the Devil – 2007
Guitar Gansters & Cadillac Blood – 2008
Beyond Hell / Above Heaven – 2010
Outlaw Gentlemen & Shady Ladies – 2013
Seal The Deal & Lets Boogie – 2016
Definitíva :
VOLBEAT opäť nahrali výborný album, ktorý sa dobre počúva a pritom zabáva. Dáni na novinke „Seal The Deal & Lets Boogie“ ukázali, ako sa robí úspešná rocková hudba súčasnosti. Ak vám náhodou zvykne vadiť komerčnejší zvuk interpreta, pri tomto albume sa svojich predsudkov zbavíte.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla