Creations End, Green Day, 0n0

Dnes vám medzi minirecenziami ponúkame ďalšie tri zaujímavé albumy, ktoré sa nezmestili medzi ostatné recenzie, avšak nemali by ostať nepovšimnuté. Bulljoe si vzal pod drobnohľad americkú progresívnu kapelu Creations End, v ktorej spieva Mike DiMeo. Album síce vyšel ešte koncom minulého roka, no fanúšikovia tohto štýlu, by ho nemali opomenúť. Druhý album v minirecenziách je live album od legendy Green Day. Myslím, že aj metalisti veľmi dobre poznajú túto kapelu, tak sme sa rozhodli zaradiť aj hodnotenie ich albumu. Tretí album zrecenzoval Stillborn a je od slovenského „one man“ projektu 0n0. 
Creations End – A New Beginning

Kapela je na scéne síce nová, ale niektorí jej členovia sú v týchto kruhoch už známi. Mike DiMeo (ex-Riot, ex-Masterplan) za mikrofónom a gitarista Marco Sfogli (James LaBrie) však napriek svojim schopnostiam nedokázali výrazne prekvapiť. Inštrumentálne je album výborne zvládnutý, ale predsa len mu chýbajú výraznejšie momenty, ktoré by sa dokázali na trvalejšie vryť do pamäte. Napríklad také, ktorými Sfogli neraz prekvapil na LaBrieho sólovkách. V rámci žánru sa tak tento album skôr radí do priemeru, ale pre fanúšikov progressive metalu stojí za vypočutie a niekomu môže sadnúť viacej.  Tento album je pre muzikantov a kapelu symbolicky nový začiatok, ako napovedá aj názov albumu. A pokiaľ Creations End zapracujú na vytvorení prvkov, ktoré by ju odlíšili od priemeru, máme sa na čo tešiť. Potenciál na to majú.

Žáner: Progressive metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Sensory Records
Dátum vydania: 9.11.2010
Web: www.creationsend.net
Zostava:
Mike DiMeo – spev
Rudy Albert – gitara, klávesy
Marco Sfogli – gitara
Joe Black – basgitara
Dario Rodriguez – bicie
Tracklist:
Of Shadow And Flame (8:58)
World Holocaust (6:56)
Hollow (7:05)
Dissociate (6:51)
Still Life (7:39)
Forsaken (10:47)
Relic (5:32)
Creations End (11:14)
Diskografia:
A New Beginning – 2010

Autor: Bulljoe

Hodnotenie autora: 6 / 10

Green Day – Awesome As Fuck



Táto kapela, je všetkým známa. Od začiatku 90 – tych rokov jej albumy pravidelne obsadzujú popredné priečky predajnosti. Po vyše 20-tich rokoch na scéne sa táto divoká partia rozhodla natočiť live album. Niekto by čakal skôr kompiláciu hitov v štúdiovej verzii, lenže už po prvej skladbe z live albumu je jasné, že toto je omnoho lepšia voľba. Skladby majú v koncertnej podobne oveľa lepší náboj. Každá skladba je z iného mesta a výborne zachytáva atmosféru koncertného výkonu kapelu. Dobrý zvuk, slušné výkony a mnoho energie. To sú faktory tohto živáku. Ak niekto o túto kapelu zakopol niekedy v puberte, podobne ako ja, určite ho tento živák poteší a nájde si pevné miesto v hudobnej zbierke.

Žáner: Rock/Punkrok/Neopunk
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Reprise Records
Dátum vydania: 22.3.2011
Web: www.greenday.com
Zostava:
Billie Joe Armstrong
– gitara, spev
Mike Dirnt
– basa, vokály
Tré Cool
– bicie
Tracklist:
21st Century Breakdown
(5:51)
Know Your Enemy
(4:50)
East Jesus Nowhere
(5:08)
Holiday
(4:16)
Viva la Gloria!
(4:11)
Cigarettes and Valentines
(2:43)
Burnout
(2:16)
Going to Pasalacqua (
4:01)
J.A.R.
(2:44)
Who Wrote Holden Caulfield?
(3:22)
Geek Stink Breath
(2:07)
When I Come Around
(3:11)
She
(2:35)
21 Guns
(5:56)
American Idiot
(4:23)
Wake Me Up When September Ends
(3:11)
Good Riddance /Time of Your Life/
(2:57)
Diskografia:
39/Smooth – 1990
Kerplunk – 1992
Dookie – 1994
Insomniac – 1995
Nimrod – 1997
Warning – 2000
American Idiot – 2004
21st Century Breakdown – 2009
Awesome As Fuck – 2011 (Live Album)


Autor: Bulljoe



Hodnotenie autora: 7 / 10


0n0 – Path

Za záhadným názvom 0n0 „one man“ projektu stojí Miro Szabó, známejší pod pseudonymom Twisted. 0n0 vznikol ešte v roku 2006 a v marci tohto roka sa mu podarilo vydať debutový album Path. Naň sa vošlo šesť skladieb rozprestierajúcich sa na ploche 44 minút. Twistedovi sa veruže podaril na Slovensku kúsok nevídaný. Nielenže sa na debute postaral o všetko sám, ale na mysli mám hlavne hudobnú stránku tohto albumu. Ťažko je zaradiť Path do jednej škatuľky. Prím jeho hudby hrá psychedelický industrial, ktorý je premiešaný s deathom, doomom alebo všade prítomnou psychedéliou. Album je však veľmi ťažko stráviteľný. Mne sa pod kožu dostala azda iba úvodná skladba S.I.L.K., ktorá je správne agresívna, vyznačuje sa sekavými riffmi, rôznymi experimentálnymi metalovými prvkami, znepokojivým vokálom, ktorý vystrieda zvláštne znepokojujúci šepot. Na pozadí toho všetkého sú industriálne prvky. Naozaj veľmi ťažko uchopiteľná, ale zároveň svojská skladba. A hneď napíšem, že asi aj jedna z najprístupnejších na celom albume. V takej Trance-formation nájdete prvky ambientu a jemnejších prvkov a dokonca aj čistý vokál. Twisted sa na celej nahrávke pohráva s atmosférou a detailami. Path vyvrcholí záverečnou skoro 15 – minútovou rovnomennou skladbou, ktorá završuje celú nahrávku. Skladba je atmosférická, temná, industriálna, no na môj vkus až zbytočne dlhá. Celý album vo mne zachoval naozaj veľmi divné pocity. Path sa vám pod kožu začne dostávať až postupne, no myslím si, že je určený užšej skupine poslucháčov. Aj ja som pri ňom prežíval doslova krušné chvíle. Raz ma nebavil vôbec, inokedy ma držal v napätí, že čo sa bude diať ďalej. A také bude aj moje záverečné hodnotenie. Na jednej strane mi debut 0n0 príde chaotický, bez hlavy a päty, no na strane druhej ako výnimočný a na naše pomery nevídaný. Myslím, že ak sa Mirovi podarí dostať nahrávku do povedomia v zahraničí, môže sa s ňou uchytiť. My mu v tom budeme držať palce.

Žáner: Industrial/Experimental/Death/Doom/Ambient
Krajina pôvodu: Slovensko (Bratislava)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 29.3.2011
Web: http://www.myspace.com/ono0110, http://www.bandzone.cz/0n0, http://www.noize.psychoindustrial.sk/
Zostava:
Miro Szabó (Twisted) –
vokály, gitary, programovanie, produkcia
Hosť:
Kamil Adamík
– gitara
Tracklist:
S.I.L.K.
(4:06)
Sleepless Slumber
(8:52)
They
(4:49)
Trance-formation
(4:28)
Feed the Flame
(5:22)
Path
(14:44)
Diskografia:
Path – 2011


Autor: Stillborn



Hodnotenie autora: 6 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla