Rhapsody of Fire – From Chaos To Eternity

Po deviatych štúdiových albumoch je jeden príbeh na konci. Na mysli mám ten, ktorý nám rozprávali neuveriteľných 14 rokov Taliani RHAPSODY OF FIRE. Na konci je aj ich spolupráca s hercom Christopherom Leeom. Báť sa však nemusíte, kapela funguje aj ďalej, avšak na ďalších albumoch nám už prerozprávajú iný príbeh. Koniec jednej ságy si žiada veľké vyvrcholenie, poďme sa teda pozrieť, čí sa to Talianom podarilo.
Album From Chaos To Eternity štartuje intro, v ktorom sa nám naposledy prihovára Christopher Lee. Z neho plynule prejdeme do rovnomennej skladby From Chaos To Eternity. V úvode má skladba až speedový nádych, no ten sa potom zasekne. Hneď pri tejto piesni sa mi zdá, že si Turilli opäť ukojuje svoje chúťky. Na svedomí to má možno aj príchod nového gitarového hráča Toma Hessa. No jedným dychom treba dodať, že refrén je melodický, hymnycký a dobrý, typický pre RHAPSODY OF FIRE. V porovnaní s ďalšími skladbami je táto tou lepšou na tomto albume.

Od taliansky spievanej Tempesta Di Fuoco mám pocit, akoby sa album zasekol a bol iba vatou. Na to, že tento album mal byť vyvrcholením celého dlhého príbehu je až príliš obyčajný. Tak ako som písal už pri predchádzajúcej nahrávke The Frozen Tears of Angels, že mi na nej chýba akási pridaná hodnota, tak na novinke mi toho chýba naozaj veľa. Skladby absolútne ničím neprekvapia a celá nahrávka pôsobí, akoby bola nahratá len z nutnosti. Najsvetlejším bodom albumu je pre mňa singel Aeons of Raging Darkness. Ak Fabio Lione použil na predchádzajúcom albume v skladbe Reign of Terror pozoruhodný melodic deathový vokál, tak v Aeons of Raging Darkness ho ešte vylepšil. Skladba má sekavé tempo, rezavé gitary sa tiahnu celou piesňou a refrén je silný a chytľavý. Dobrý kontrast k netradičnému Fabiovmu vokálu dodávajú na pozadí symfonické prvky. Sám Alex Staropoli sa v jednom rozhovore vyjadril, že od Reign of Terror uvažujú o viacerých tvrdších piesňach, takže v budúcnoosti nás môžu naozaj milo prekvapiť.

K lepším skladbám sa dá zaradiť aj predposledná Tornado, kde opäť Lione používa aj melodic deathový vokál, čisto spievaná časť refrénu je melodická a veselá. Nielen tento album, ale celú ságu uzatvára záverečný opus Heroes of the Waterfalls Kingdom, ktorý radím tiež k tomu lepšiemu na tomto albume, ale popravde RHAPSODY OF FIRE majú aj lepšie dlhé skladby. V rámci tohto albumu sa to uznať dá. Skladba je pestrá a ponúka mnoho hudobných kontrastov.

Doteraz som však písal o tých svetlejších momentoch, ktorých je dosť málo. Album pôsobí neucelene, rozhádzane a nedotiahnuto. Nezáživné skladby sa ako tak snažia nad vodou držať refrény, ale to je na udržanie pozornosti poslucháča v dnešnej dobe veľmi málo. Luca Turilli si svoje gitarové chúťky ukájal na moje pomery až príliš už aj na predošlom albume, ale uznal som, že jeho gitarové vyhrávky boli kvalitné a v pohode som ich zniesol. No dovolím si tvrdiť, že novinku okrem už spomínaných faktov zabíjajú práve jeho gitarové prvky, ktoré majú miestami až progresívny nádych. Na druhej strane treba uznať, že Turilli je kvalitný gitarista, ale svoje chúťky mohol ukájať na svojich sólovkách nie v hudbe RHAPSODY OF FIRE. Takisto mi nerežú ani Staropoliho klávesy a či chcem, či nie, nemôžem sa zbaviť dojmu, že album je nahratý až príliš profesorsky. Problémom tejto nahrávky môže byť aj to, že RHAPSODY OF FIRE sa časom omrzia a to, čo som im (aspoň ja) žral od albumu Legendary Tales po Symphony of Entanched Lands II. – The Dark Secret už jednoducho zaujímavé nie je. Tak, či onak od From Chaos To Eternity som čakal dôstojnejšiu hudobnú stopu, a to už iba kvôli tomu, že týmto albumom končia celý príbeh a celú jednu svoju éru. Jednoducho som čakal dôstojnejšiu bodku, no nestalo sa tomu tak.

Kto je fanúšikom RHAPSODY OF FIRE a chce mať ságu kompletnú, tak by nový album určite nemal chýbať v jeho zbierke, ale nevravte, že som vás pred ním nevaroval.

Žáner: symphonic epic power/speed metal
Krajina pôvodu: Taliansko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 17.6.2011
Web: www.rhapsodyoffire.com, www.myspace.com/rhapsodyoffireband
Zostava:
Fabio Lione – vokály
Luca Turilli – gitara
Alex Staropoli – klávesy
Patrice Guers – basgitara
Tom Hess – rytmická gitara
Alex Holzwarth – bicie

Diskografia:
Legendary Tales – 1997
Symphony of Enchanted Lands – 1998
Dawn of Victory – 2000
Power of the Dragonflame – 2002
Symphony of Enchanted Lands II. – The Dark Secret – 2004
Triumph or Agony – 2006
The Frozen Tears of Angels – 2010
From Chaos To Eternity – 2011
Tracklist:
Ad Infinitum (1:30)
From Chaos To Eternity (5:45)
Tempesta Di Fuoco (4:48)
Ghosts of Forgotten Worlds (5:35)
Anima Perduta (4:46)
Aeons of Raging Darkness (5:46)
I Belong To the Stars (4:55)
Tornado (4:57)
Heroes of the Waterfalls Kingdom (19:32)
Definitíva:
Pár svetlých momentov nezachráni
celý album a RHAPSODY OF FIRE jednoznačne začínajú dochádzať nápady.
Rozlúčka s jednou etapou ich života
 sa kapele vôbec nepodarila.
Koniec jednej éry RHAPSODY OF FIRE
som si proste predstavoval inak.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 5,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla