Depresy – Morph – Near Death Experience

Myslím si, že slovenskú skupinu Depresy netreba nijak zvlášť predstavovať. Posledný album Psychomantium Phenomenon im vyšiel už pred dlhými 7 rokmi. Veru, už bolo načase vydať novinku. Po neuveriteľne dlhej dobe tak v októbri minulého roka vydali nový materiál s názvom Morph – Near Death Experience. 

Ešte v úvode recenzie sa musím priznať, že trenčiansku kapelu Depresy radím v mojom pomyselnom rebričku na prvé miesto medzi domácimi kapelami. Materiál na novom albume sa nahrával už v auguste 2008 v Lučeneckom štúdiu Morpheusmultimedia. Na trhu sa však objavil až 9. októbra 2009. Jedným z hlavných dôvodov oneskorenejšieho vydania je obal k novej doske. Prečo? Pretože je rozkladací  a je v je v päťuholníkovom tvare. Pokiaľ sa dostanete k samotnému disku musíte rozlúštiť záhadu otvorenia obalu, ktorý je navyše v tvare pentagramu. Uznajte sami, že takýto obal dal naozaj zabrať. Ako býva dobrým zvykom, tak Trenčania si na obale dajú záležať od predchádzajúceho albumu. Obal je naozaj jedinečný a fantastický, ale poďme k tomu dôležitejšiemu a to je samotná hudba.

Na Morph sa zmestilo 10 skladieb. Väčšinu hudby spravil gitarista Dirrt a väčšinu skladieb otextoval zase spevák Vesper. Obaja si to spravidlivo rozdelili. Na tvorbe hudby sa v dvoch prípadoch podieľaľa aj klávesistka Džana. Album otvára pomalším úvodom skladba Morph. To však netrvá dlho. Po chvíli sa tempo rozbehne. Počujeme zbesilé riffy a sekavé riffy. Celá skladba je však až do jej záveru v strednom tempe. Dvojka Deceptive Companion je rýchlejšia ako prvá. Hutné tempo, dobrý vokál (aj deathový murmur, aj blackový škrekot), šlapavé tempo a to všetko postavené na výraznej melódii. S nasledujúcou Maws však príde ozajstná zmena. Po príchode klávesistky Džany sa tento nástroj v hudbe Depresy začal využívať oveľa častejšie. Dôkazom toto je tretia skladba, ktorá je celá postavená a podriadená tomuto nástroju. Palliative Theories je od začiatku blackdeathová sypačka, ktorá sa zmení na typicky melodickú alá Depresy. V závere zaujme zvuk prístroja na srdce, ktorý signalizuje niečiu smrť. JA to beriem ako smrť poslucháča, ktorého ešte čaká riadna porcia dobrej muziky. Po pomalšej Crisis Intervention, príde na rad lepšia polovica albumu. Lunacy Cheating je jednou z najlepších skladieb na Morphe. Klávesy v nej dominujú ako tretej piesni Maws. Džana dotvára skladbe správnu atmosféru, doslova zjemňujú rýchle tempo celej skladby. Naozaj vydarený song podporuje aj Vesperov growling. V nastolenom tempe Depresy pokračujú aj ďalšou skladbou v poradí a tou je Somnium Veils. Sypačka od úvodu, sekavé a rezavé gitary, skvelý Vesperov vokál, ktorý akoby prichádzal až z pekla (opäť výborne strieda deathový murmur a blackový škrekot). Zbesilé tempo vystrieda melodická gitarová vložka. Aj vďaka tejto skladbe vidieť, že Depresy sa vyvíjajú a už tak svoje dokonalé „hrátky“ s náladami, ešte vyšperkovali. V Realitiy Architects počuť od úvodu typický, nazval by som to depresy feeling. Vďaka tejto skladbe, s nadsázkou napísane, by spoznal aj poslucháč neznalý pomerov, že sú to sympatický Trenčania. Quinta Essentia vyniká pochmúrnou náladou, ktorú dotvárajú klávesy, v závere sa tempo stupňuje. Bnový materiál zakončia Depresy pieňou Cave Dwellers. Tej dominuje gtara, ktorá určuje tempo. Skladba je takým mixom celého albumu, tempo sa nedá jednoznačne určiť, je naozaj rôznorodá a jej zaradenie na záver albumu hodnotím ako plus. Už klasicky výborné melódie sú ozdobou celej nahrávky Morph – Near Death Experience.

Keď som sa dopočul, že vychádza nový album Depresy, bol som šťastím bez seba. Po prvom počutí som však bol mierne sklamaný. Chýbalo mi na albume typické čaro Depresy, napríklad aj s poslednej dosky Psychomantium Phenomenon, (aj keď najradšej od nich mám EP A Grand Magnificance) alebo aj Sighting. Prvým neúspechom som sa odradiť nedal a vkladal som si ich novinku do prehrávača častejšie. Po čase viem, že som spravil naozaj dobre. Treba si uvedomiť, že Depresy ako jediná slovenská kapela dokáže držať krok so svetovou scénou. Album vyniká skvelými melódiami, ktoré musí poslucháč objavovať. Potom sa mu už zdajú výrazné. A práve toto mám na Depresy rád. Je naozaj vidieť, že kapela neostala stáť na jednom mieste, ale, že sa s novinkou aj vyvíja ďalej. Kapela okrem tradičného symfo black deathu ide z dobou a snaží sa do muziky zakomponovať z každého štýlu dačo. Najvýraznejším posunom je určite zapojenie kláves, čo má na svedomí príchod Džany. Už na predchádzajúcom albume bolo oproti Sightingu cítiť zmenu z deathmetau na symfonický black/death metal. Na novinke je prísun kláves ešte zreteľnejší. Klávesy však nie sú tlačené do každej skladby, čo je veľmi dobre. Albumom sa Trenčianska šestica posunula zase kúsok ďalej. Klávesové prvky ich posúvajú vpred (Maws, Lunacy Cheating). Niekotré skladby sú zase známym rukopisom Depresy, len odeté do podoby roka 2009 (Deceptive Companion , Reality Architects). Výrazné využitie kláves na novom albume nebude veľmi povôli fanúšikom ich rannej tvorby. Spočiatku nebolo ani mne, časom sa mi však dostalo pod kožu.

Žáner: symphonic black/death
Krajina pôvodu: Slovensko (Trenčín)
Vydavateľstvo: Shindy Productions, 2009
Web: http://bandzone.cz/depresy
Zostava:
Vesper – vokály
Roman „Dirrt“ Špatný – gitara
Michael – gitara
Gabriel – basgitara
Roman „Elevo“ Lasso – bicie
Gianna „Džana“ – klávesy
Diskografia:
A Grand Magnificence /EP/ – 1998
Sighting – 1999
Psychomantium Phenomenon – 2003
Morph – Near Death Experience – 2009
Tracklist:
Morph (5:02)
Deceptive Companion (4:37)
Maws (5:02)
Palliative Theories (2:59)
Crisis Intervention (4:42)
Lunacy Cheating (4:09)
Somnium Veils (3:31)
Reality Architects (3:43)
Quinta Essentia (3:02)
Cave Dwellers (4:19)
Definitíva: Morph je logickým pokračovateľom
Psychomantium Phenomenon, aj keď s veľkým
časovým odstupom. Kapela sa vyvíja,
čo dokázala aj novým materiálom.
Opäť nás trenčianske sexteto prevedie
svojou krajinou depresie a záleží len na vás,
či sa vám bude páčiť.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla