MARTHUS NEČAKAL, ŽE SA NA NEHO PRÍDE NIEKTO POZRIEŤ

Organizátorský tím na čele s Mayom Servom prichystal pre metalových fanúšikov a bubeníkov ďalšiu lahôdku. Svoju Drum Clinic predviedol až v troch slovenských mestách Zvolen, Banská Bystrica a Košice český bubeník britskej kapely CRADLE OF FILTH Martin „Marthus“ Škaroupka. Spolu má československé turné deväť zastávok.
Hneď druhou zastávkou bol zvolenský klub Music Rock Café. Ešte pred akciou mi vŕtalo v hlave, aká bude fanúšikovská účasť, no radšej som ju ani len neodhadoval. Marthus dorazil do Zvolena v pondelok už v predstihu a pred Drum Clinic si postavil bicie a šiel ešte na chvíľu na hotel. Music Rock Café sa začal plniť nielen fanúšikmi CRADLE OF FILTH, ale aj viacerými lokálnymi bubeníkmi. Od úvodu, môjho pobytu v Music Rock Café ma však nemilo prekvapila jedna vec a síce obrovská zima. Jeden či dva ohrievače nemali šancu vykúriť miestnosť a vy, ktorí sme v tomto zvolenskom klube boli, tak viete, že tam, kde sa hrá je samostatná miestnosť. A v nej už bola „kosa ako sviňa“. Nepomohlo ani kúrenie ohrievačom pred samotnou Drum Clinic.

Martinovi „Marthusovi“ Škaroupkovi, to však evidentne nevadilo a v podstate pri jeho výkone sa tomu ani nečudujem, pretože Marthusovi bolo skôr teplo. Na jeho Drum Clinic sa zišlo niečo okolo 60 fanúšikov. Naozaj mi je ťažko odhadovať, či je to veľa alebo málo, no prihliadnuc nato, že bol pondelok ich bolo zrejme akurát, aj keď určite by som si ich ja sám vedel predstaviť oveľa viacej. Dokonca sám Marthus nečakal, že na neho niekto príde a ďakoval fanúšikom, zato, že vôbec prišli.

Čo sa samotnej Drum Clinic týka, tak tento 30 – ročný český bubeník odohral aj nejaké skladby od brnenskej power metalovej kapely SYMPHONITY, ale aj od svojej českej symfonickej kapely INNER FEAR. Okrem hrania Marthus aj čo to povedal o bubnovaní, avšak vo Zvolene musel viackrát vyzvať publikum, aby sa nehanbili ho na čokoľvek spýtať. Hudbu si púšťal z notebooku do reprákov a do nej hral svoje bubenícke časti. Fanúšikovia však určite najviac čakali na skladby od CRADLE OF FILTH. Samozrejme došlo aj na tie, Marthus sa však najviac sústredil na piesne z posledných dvoch albumov, ktoré nabubnoval. Hudba znela bez Daniho spevu a v tomto zaujímavom prevedení veľmi dobre vynikla Lillith Immaculate z posledného albumu Darkly, Darkly Venus Aversa alebo aj ďalšia singlovka Forgive Me Father (I Have Sinned). Fanúšikovia sa dožadovali aj starších skladieb, tie však Marthus veľmi prehrávať nechcel, ale nakoniec odznela aj hitovka Her Ghost In the Fog.

Zvolenské publikum sa s otázkami osmelilo až na záver skoro dvojhodinovej Drum Clinic. Marthus odpovedal naozaj veľmi ochotne na každú a veľmi ochotne sa aj s každým vyfotil. Otázky publika smerovali najmä na záležitosti okolo CRADLE OF FILTH. Miestnych bubeníkov zase najviac zaujímali rôzne techniky hrania. Zvolenčania sa tak dozvedeli naozaj množstvo zaujímavých vecí, dokonca aj to ako sa Marthusovi darilo na hudobnom konzervatóriu v Brne. Viac o Marthusovi a CRADLE OF FILTH sa dozviete aj vy, pretože sme vo Zvolene spravili s Marthusom zaujímavý rozhovor.

Ľudia odchádzali z akcie spokojní, avšak zároveň aj dosť premrznutí. Martin „Marthus“ Škaroupka sa prezentoval ako naozaj veľký pohoďák a priateľský človek. Potom ako si sám zložil bicie, nám poskytol už spomínaný rozhovor a po ňom sme chvíľu podebatovali aj pri pivku o všetkom možnom. Marthus je v prvom rade veľký hudobný fanúšik a hraním v CRADLE OF FILTH sa mu splnil sen. Naše debaty však neboli len o hudbe a rôznych kapelách, ale naozaj sme prebrali množstvo iných zaujímavých tém. A došlo aj na rôzne historky. Kto ostal v tento pondelkový večer v Music Rock Café o niečo dlhšie určite neľutoval.

O deň neskôr sa predstavil Marthus v banskobystrickom Tirish Pube a mne to po pondelkovom zážitku nedalo a šiel som sa tam pozrieť aspoň na otočku. Bystričanov prišlo menej ako Zvolenčanov, ale zas na druhej strane boli po skladbách hlučnejší a Marthus mal podľa môjho názoru väčší aplauz. Jeho prirodzenosť a ľudskosť sa prejavila aj v Banskej Bystrici a opäť veľmi rád odpovedal na všetky zvedavé otázky publika. Veľká vďaka za organizovanie takýchto nevšedných akcií patrí aj tímu chalanov z Total Music.

PLUSY:
Vynikajúci a ľudský Martin „Marthus“ Škaroupka, veľmi dobrý výkon tohto bubeníka, kvalitná organizácia

MÍNUSY:
Poslabšia divácka účasť a obrovská zima v Music Rock Café

Autor a foto: Stillborn