MOTÖRHEAD – Under Cöver

Koniec letných prázdnin a pre mnohých smutný príchod septembra, je aj v znamení ďalšej legendárnej partičky, a to nesmrteľných MOTÖRHEAD z Veľkej Británie. Tým v týchto dňoch vychádza pomerne zaujímavá vec s názvom „Under Cöver“.

Niekdajší nezabudnuteľný basgitarista, spevák a frontman v jednej osobe, Ian Fraisier Kilmister alias Lemmy, je síce takmer dva roky po nešťastnom úmrtí, ale ani to nebráni vydavateľským firmám k vypúšťaniu nových a nových hudobných záležitostí pod jeho menom a značkou MOTÖRHEAD.

MOTÖRHEAD – Under Cöver

Iba nedávno sme sa totiž dočkali biedneho (z pochopiteľných dôvodov) živáku „Clean Your Clock“ z Mníchova, no tentokrát sa ide na vec z trocha inej strany. Ako napovedá uvedený názov, pod logom Silver Lining Records dostávame kolekciu jedenástich „motörheadovských“ cover prerábok od nejednej kultovej veličiny, a preto tak máme čo dočinenia s legendami ala METALLICA, SEX PISTOLS, THE ROLLING STONES či TWISTED SISTERS.

Už pri pohľade na finálny sumár a najmä prítomný tracklist je dostatočne zrejmé, že sa pohybujeme výhradne v rokoch 1992 až 2015, a ani zďaleka nejde o všetky historické „výpožičky“. Veď v predlhej kariére MOTÖRHEAD by sa určite ešte nejaká tá zaujímavá našla. Malé polemiky a diskusie môže taktiež vyvolať pomerne nečakané zaradenie piesne „Hellraiser“ od Ozzyho Osbourna, keďže na  jej spolukomponovaní sa podieľal i samotný Lemmy. Presne to a istú nekompletnosť má ale za úlohu zamaskovať jedna úplne nová pecka a asi najväčší magnet celého kompletu, známa hitovka „Heroes“ od padlého mohykána Davida Bowieho.

MOTÖRHEAD

Najmladší príspevok na cd vznikol pri nahrávania poslednej štúdiovky „Bad Magic“ a ťažkým hard rockom okorenená verzia je zároveň aj prvým videosinglom k aktuálnej kompilácii. Zvyšok je už pre väčšinu „motömaniakov“ asi dobre známa záležitosť, takže nikoho neprekvapí, že sa v „Starstruck“ mihne slávny Bill Biford (SAXON), že poriadneho pritvrdenia sa dočkali viaceré hymny na čele s „God Save the Queen“, „Cat Scratch Fever“, „Jumpin´ Jack Flash“ a že thrashová vypaľovačka „Whiplash“ nestráca nič zo svojej pôvodnej energie. Chalani zväčša ctia duch originálnych podôb a nepúšťajú sa do citeľných zásahov, čo je v podstate len a len vítaný fakt.

Kolekcia „Under Cöver“ teda okrem svojej kratučkej stopáže (42 minút) musí potešiť každého fanúšika MOTÖRHEAD, hoci zároveň tak trochu hľadám zmysel jej vydania, a to najmä pri poriadne prestrelenej sume, ktorá sa vo viacerých internetových obchodoch pohybuje nad cenu 16 eur. Ako veľmi príjemný bonus k poslednému albumu „Bad Magic“ by táto sympatická kompilácia poslúžila omnoho lepšie, ale to by si žiaľ nik nenamastil svoje vrecká..

Žáner: rock´n´roll
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Silver Lining Records
Dátum vydania: 01.08.2017
Web: www.imotorhead.com
Zostava:
Lemmy Kilmister – vokál, basgitara
Phil Campbell – gitara
Michael „Würzel“ Burston – gitara
Mikkey Dee – bicie
Tracklist:
Breaking the Law (JUDAS PRIEST)
God Save the Queen (SEX PISTOLS)
Heroes (DAVID BOWIE)
Starstruck (RAINBOW)
Cat Scratch Fever (TED NUGENT)
Jumpin´ Jack Flash (THE ROLLING STONES)
Sympathy for the Devil (THE ROLLING STONES)
Hellraiser (OZZY OSBOURNE)
Rockaway Beach (THE RAMONES)
Shoot´ Em Down (TWISTED SISTERS)
Whiplash (METALLICA)
Diskografia:
Motörhead – 1977
Overkill – 1979
Bomber – 1979
On Parole – 1979
Ace of Spades – 1980
Iron Fist – 1982
Another Perfect Day – 1983
Orgasmatron – 1986
Rock ´n´ Roll – 1987
1916 – 1991
March or Die – 1992
Bastards – 1993
Sacrifice – 1995
Overnight Sensation – 1996
Snake Bite Love – 1998
We are Mötörhead – 2000
Hammered – 2002
Inferno – 2004
Kiss of Death – 2006
Motörizer – 2008
The World is Yours – 2010
Aftershock – 2013
Bad Magic – 2015
Under Cöver – 2017
Definitíva:
Jednoducho kompilácia pre najväčších fanúšikov MOTÖRHEAD a Lemmyho Kilmistera. Preto dnes bez hodnotenia.