SATYRICON – Deep Calleth Upon Deep

Nórske legendárne duo je po dlhých štyroch sezónach späť s ďalším nosičom, ktorým značne prekvapia svojho nejedného priaznivca. Kolekcia zvaná „Deep Calleth Upon Deep“ totiž prináša viaceré nové a zároveň zaujímavé prvky v ich tvorbe.

Eeeej, že má tí nórski chlapci opäť „ojekabátili“. „Čo je to za paskvil preboha?! Veď to sa ozaj nedá počúvať“, vravím si počas úvodných zoznamovacích kôl s horúcou novinkou od black metalovej legendy SATYRICON. Ale ono to nakoniec predsa len hrá. A veru parádne!

SATYRICON – Deep Calleth Upon Deep

Pod staručičkou maľbou z roku 1898 od známeho Edvarda Muncha, sa totiž skrýva osmička ťažko prístupných čísel, ktoré svoje perie rozhodne poľahky nepúšťajú, no preinvestovaná snaha sa nakoniec vyplatí až dvojnásobne.

Satyr a Frost si za posledné roky prešli poriadnym peklom. Najmä prvý menovaný si pri vyslovení diagnózy s názvom „nádor na mozgu“ musel pomyslieť svoje a vypiť pomyselný kalich horkosti až do samého dna. A z dosky je to sakramentsky cítiť! Suma-sumárum, možno ide o najtemnejší materiál v histórii, no zároveň i ten najprogresívnejší, kde obrovská prepracovanosť doslova iba tak strieka na všetky strany. Spomínaná dvojica dnes síce prakticky kašle na svoje blackové korene a mnoho fanúšikov túto skutočnosť označí slovom „zrada“, lenže duch kapely v „Deep Calleth Upon Deep“ jednoznačne je.

SATYRICON

Hudobná komplikovanosť a avantgarda. Ďalšie trefné označenia smelo použiteľné v súvislosti s aktuálnou plackou pod nálepkou Napalm Records. Najžiarivejším príkladom je skladba „Blood Crack Open the Ground“, ktorá je hotovým manifestom rôznych zmien nálad, kde sa motívy striedajú sotva každých dvadsať sekúnd. Šialené! Šantivý saxofón v úvode „Dissonant“ či operný spev v titulke a „The Ghost of Rome“ taktiež poriadne preveria odolnosť každého ortodoxného vyznávača muziky SATYRICON. Výborne!

Ku klasickej tvorbe alebo aspoň k niečomu, čo sa na ňu máličko podobá, sa vraciame prostredníctvom agresívnejších „Midnight Serpent“, „Black Wings and Withering Gloom“ a „Burial Rite“. Na potemnelé časy takisto necháva spomenúť aj pomalá melancholická morda „To Your Breathren in the Dark“ ako stvorená na prechádzku parkom počas značne sychravej jesene, keď šedá obloha už tradične sprevádza cestu tam, či späť. Melodické gitarové vyhrávky, prešpekulovanie bicie a finálny retro zvuk – presne tam sú dnes chalani doma.

Nová éra – práve toto slovné spojenie spomína Satyr v aktuálnych rozhovoroch najčastejšie a s tým sa jednoducho musíme zmieriť. Ak však aj naďalej pôjde o kvalitu zrovnateľnú s albumom „Deep Calleth Upon Deep“, bude to iba o to príjemnejšie.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: atmospheric black metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 22.09.2017
Web: www.satyricon.no
Zostava:
Satyr – vokál, gitary, klávesy, basgitara
Frost – bicie
Tracklist:
Midnight Serpent (06:21)
Blood Cracks Open the Ground (04:53)
To Your Brethren in the Dark (06:08)
Deep Calleth Upon Deep (04:37)
The Ghost of Rome (04:27)
Dissonant (04:14)
Black Wings and Withering Gloom (07:12)
Burial Rite (05:43)
Diskografia:
Dark Medieval Times – 1994
The Shadowthrone – 1994
Nemesis Divina – 1996
Rebel Extravaganza – 1999
Volcano – 2002
Now, Diabolical – 2006
The Age of Nero – 2008
Satyricon – 2013
Deep Calleth Upon Deep – 2017
Definitíva:
SATYRICON znovu búrajú black metalové mantinely, tentokrát najprogresívnejším a najmelodickejším albumom svojej bohatej kariéry. Nahrávka „Deep Calleth Upon Deep“ je náročná nahrávka, avšak krásna zároveň.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla