Gothic metalové legendy CREMATORY po prvýkrát na Slovensku

Nemecká skupina CREMATORY sa radí medzi legendy žánru. V apríli im vyšiel nový album „Oblivion“ a keďže na Slovensku ešte nehrala, bol najvyšší čas to napraviť. Na Deň detí sa so slovenskými kapela ASTRACT a GLOOM predstaví vo Vrútkach.

CREMATORY (Ger) – gothic metal
ABSTRACT (Sk – Banská Bystrica) – instrumental metal
GLOOM (Sk – Sabinov) – melancholic rock/metal

Piatok 1.6.2018, Vrútky – RC Mlyn
Štart: 18:00, vstupné: 25 € (predpredaj prostredníctvom Ticketlive.sk)

Banner ku koncertu

Nemecká gothic metalová kapela CREMATORY vznikla v nemeckom meste Mannheim v roku 1991. Zakladajúci členovia bubeník Markus Jüllich a spevák Gerhard „Felix“Strass pôvodne založili na death metalovom základe. Hudobné smerovanie kapely sa začalo meniť, sa začal meniť, keď do nej prišla klávesáčka Katrin. Skupina postupne po vydaní debutového albumu svoj štýl menila od industriálneho až po gotický metal. Spolu s formáciami MY DYING BRIDE, TIAMAT a ATROCITY sa tak CREMATORY stali jednou z najvýraznejších kapiel temného, depresívneho metalu.

Aj napriek množstvu personálnych zmien sú CREMATORY na metalovej scéne už viac ako 20 rokov. Stali sa tak jednou z najdlhšie hrajúcich európskych gotických metalových kapiel. V apríli im vyšiel štrnásty štúdiový album s názvom „Oblivion“. Po nemeckom turné sa kapela po prvýkrát predstaví slovenskému publiku. Tento koncert bude špeciálny pre Markusa Jüllicha. V deň svojich narodenín odohrá vystúpenie v krajine, kde ešte nikdy nehral. Jüllich sa teší na slovenských fanúšikov, rád ochutná aj naše pivo, o ktorom už veľa počul.

Aktuálna zostava CREMATORY: Marcus Jüllich – bicie a programovanie, Katrin Jüllich – klávesy a sample, Felix Stass – vokály, Rolf Munkes – hlavná gitara, Tosse Basler – rytmická gitara, Jason Matthias – basgitara.

Kapela sa veľmi teší aj na stretnutie s fanúšikmi, ale zaujímajú sa aj o naše kapely. Preto sme sa im organizátori snažili vybrať to najlepšie z domácej scény.

Banskobystričania ABSTRACT sa už taktiež radia medzi legendy domácej metalovej scény. Svojim inštrumentálnym metalom si vydobyli svoju pevnú pozíciu, nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Kapela po rôznych personálnych zmenách vydala tri demonahrávky a od roku 2002 vydala pod rôznymi zahraničnými vydavateľstvami tri štúdiové albumy a jedno mini CD. Kapela ABSTRACT má za sebou nespočetne veľa koncertov a festivalov. Medzi ich najvýznamnejšie patria vystúpenia s kapelami ANCIENT, APOCALYPTICA, MASFÉL, AGATHODAIMON, KATAKLYSM alebo MALEVOLENT CREATION.

Ich hudobný štýl sa v súčasnosti pohybuje niekde medzi progresívnou avantgardnou, atmosférickou a temnou metalovou hudbou, obsahuje aj ďalšie štýly ako gothic, black, doom, industrial, ich hudbe nechýba dramatickosť a melanchólia. Kapela čerpá inšpiráciu z rôznych elemetov ľudského bytia v minulosti, prítomnosti a budúcnosti, a to je základným rysom toho, čo sa volá ABSTRACT.

Aktuálna zostava ABSTRACT: Peter Lengsfeld – gitara, Julo Tomáš – basgitara, Matej Húšťava – gitara, Juraj Drugda – bicie.

GLOOM je slovenská gothic rock/metalová kapela, ktorá bola založená pôvodne ako projekt bubeníka Radoslava Priputena v roku 2001, po rozpade kultovej death metalovej formácie INSEPULTUS. Po ustálení zostavy prichádza tvorba skladieb, verná odkazu fínskej gothic rock/metalovej scény, koncerty a následne aj debutový album „Nostalgia“, ktorý vyšiel v roku 2006 v ruskej firme Mystic Empire Records. Kapela sa ešte v tom istom roku po vzájomných nedorozumeniach rozpadá…

Hibernácia trvá vyše 10 rokov a v roku 2016 sa opäť objavuje na pódiách. Ďalším medzníkom je comebackový album „Catharsis“, ktorý vyšiel v slovenskom vydavateľstve Metal Age Productions v roku 2017. Album získava výborné ohlasy nielen doma, ale aj v zahraničí. V marci 2017 je natočený prvý oficiálny klip ku skladbe „Fatal Trust“. Kapela má za sebou desiatky koncertov po Slovensku a Poľsku s kapelami ako XIII.STOLETÍ, ROOT… a taktiež sa objavila v semifinále súťaže Wacken Metal Battle Slovakia. Rok 2018 je v ich podaní v znamení koncertov a letných festivalov nielen na území Slovenska.

Aktuálna zostava GLOOM: Martin Pazdera – spev, Igor Tinák – gitara, Miroslav Maľcovský – basgitara, Radoslav Priputen – bicie.

FB Event

Plagát ku koncertu

Tlačová správa