CALIBAN – Elements

Nemecká mašinéria CALIBAN sa na novom albume na prvý pohľad s ničím veľmi nehrá. Ale nie je tomu až celkom tak.

„Elements“, v poradí už 11 radový album skúsených muzikantov ponúka naozaj veľa. Pätnásť zárezov, ktoré pripravili na nový album sú naozaj šťavnatou porciou pre všetkých fanúšikov moderného metalu alebo metalcoru. Nový album prichádza po dvoch rokoch. Presne ako sme u CALIBAN s ich nemeckou pravidelnosťou a presnosťou zvyknutí.

CALIBAN – Elements

Hneď na začiatok mám pocit, že niekto strieľa zo samopalu vzor 58. Ale nie je tomu celkom tak. Začína otváracia hodina CALIBAN. Divoký nástup strieda celkom spevavý refrén. Kapela sa rozbehne dolu kopcom, hľadá váš mosh-pit, aby sme si v refréne mohli celkom v dobrom rytme len tak zahopkať. Otváracia skladba je hymnou a vlastne celý album sa bude niesť presne v tomto duchu.

Muzika, ktorú robia CALIBAN je rýchlo vstrebávajúca sa do krvi. Je melodická a dá sa pri nej aj poriadne vyblázniť. Títo Nemci patria momentálne k špičke nielen európskych metalcorových pódií. Tretiu skladbu nám dokonca zaspievajú vo svojej rodnej reči. Veľmi silnou stránkou tejto bandy sú mocné melódie, na ktorých majú vystavané všetky svoje linky. Pri jemnejších a spomalenejších častiach piesní, mi dosť pripomínajú kapelu IN FLAMES.

Ak pri behaní alebo cvičení v telocvični počúvate hudbu a ste fanúšikom rockovej, či metalovej hudby, určite by ste vašim slúchadlám mali tento album dopriať. CALIBAN ma na novinke veľmi neprekvapili. Album je odohraný naozaj na úrovni a s nemeckou precíznosťou. Silné melodické linky sú naozaj vydýchnutím tesne pred šialenstvom, ktoré na nás lieta z každej skladby.

CALIBAN

Miestami tam počujem DARK TRANQUILITY a dokonca aj novší SOILWORK. Neviem prečo som spomenul práve tri švédske kapely, ale asi na tom niečo bude. Melodika, hutnosť, vykričaný, ale nie preafektovaný vokál dáva nemeckej úderke naozaj zelenú. Zelenú na semafore miestami vystúpiť z metalcoru do ťažšieho bahna progresívnych postupov. Opisovať skladby po skladbe by bolo zbytočné. Za spomienku stojí ale určite pieseň „Set Me free“, ktorá je výstavnou skriňou albumu. Je tam prekrásny, normálne čistým hlasom zaspievaný refrén, a silné gitarové pasáže.

Album nie je len pre fanúšikov, ktorý počúvajú moderné metalové štýly ako metalcore alebo deathcore. Určite si na ňom nájdu svoje aj old school metalisti. Skladby majú cez tri, niektoré aj štyri minúty. CALIBAN odviedli naozaj dobrú prácu a zanechali za sebou svoje elementy, ktoré svojich verných fanúšikov určite potešia a tých nových nesklamú, ba myslím si, že ich veľmi potešia. Som jeden z nich.

Album si púšťam do slúchadiel pri fyzickej záťaži a vie ma naozaj poriadne nabudiť. Pasáže, v ktorých spomaľujú sú mi najbližšie. Nie sú to žiadne ťažké prechody, ba povedal by som, že plynulosť mi v ich tvorbe lahodí asi najviac. CALIBAN nahrali veľmi moderný a svieži metalový album. Vyhli sa gýčovosti a klišé. Na nič si nehrajú a vedia kde je ich miesto.

Som rád, že som dostal možnosť napísať o tejto úderke, ktorá je vo svojom fachu naozaj veľmi dobrá. Ak náhodou nepoznáte CALIBAN, začnite práve ich posledným albumom. Ich hudba je pre fanúšikov mladších, ale verím že aj starších ročníkov. Mňa oslovila a hlavne zaujala. Ak máte radi TRIVIUM alebo ATREYU, tento album je možno aj pre vás. Metalcore is old school! Neveríte? Skúste na raňajky elementy od CALIBAN.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: metalcore
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 06.04.2018
Web: https://www.calibanmetal.com/
Zostava:
Andreas Dörner – vokály
Marc Görtz – gitara
Denis Schmidt – gitara, vokál
Marco Schaller – basgitara
Patrick Grün – bicie
Tracklist:
This is War (03:02)
Intoxicated (04:07)
Ich blute für Dich (03:57)
Before Later Becomes Never (04:15)
Set Me Free (04:36)
My Madness (03:51)
I am Fear (04:32)
Delusion (03:51)
Carry On (03:21)
Masquerade (04:17)
Incomplete (03:21)
The Great Unknown (03:37)
Sleepers Awake (03:41)
Dark Shadows (01:28)
Forsaken Horizon (03:05)
Diskografia:
A Small Boy and A Grey Heaven – 1999
Vent – 2001
Shadows Hearts – 2003
The Opposite from Within – 2004
The Undying Darkness – 2006
The Awakening – 2007
Say Hello to Tragedy – 2009
I Am Nemesis – 2012
Ghost Empire – 2014
Gravity – 2016
Elements – 2018
Definitíva:
CALIBAN potvrdili miesto v prvej lige moderného metalu, prípadne metalcoru. Album „Elements“ sa nesie vo veľmi vygradovanej atmosfére, šialených nástupoch a melodických refrénoch s čistým spevom. Sila Nemcov je v tom, že vedia kedy spomaliť a kedy naopak pritlačiť na pílu. Je to šťavnatá porcia metalcoru, ktorá určite poteší všetkých milovníkov IN FLAMES, DARK TRANQUILITY či TRIVIUM.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla