APRIL WEEPS – Comma

Novinka domácich APRIL WEEPS s názvom „Comma”, na ktorého podporu kapela pripravila klubové turné doma a v Čechách, je dielom kontrastov. Im, ale aj samotnej muzike, budú venované nasledovné riadky.

Malou perličkou je už samotný pôvod. Nová várka tuzemského atmosférického metalu totižto prichádza z tropického juhu, konkrétne z Dunajskej stredy, kde je koncentrovaný výskyt prevažne hardcore a metalcorových zoskúpení (námatkovo mi napríklad na myseľ prichádzajú RH NEGATIV alebo EYE BEYOND SIGHT, o ktorých hudobných aktivitách som už veru dlho nepočul).

APRIL WEEPS – Comma

Nepočítajúc prvé demo z roku 2010 je „Comma” druhým plnohodnotným počinom APRIL WEEPS. Tak ako debut „Outer Calm, Pain Within”, aj novinka je vydaná pod krídlami kapely samotnej. Samotný líder Noro sa vyjadril, že im „independent” prístup s možnosťou absolútnej kontroly nad vlastnými aktivitami vyhovuje, tak prečo nie…

Fyzický nosič, ktorý držím v rukách, však nie je prvým kontaktným bodom, cez ktorý sa k produkcií kapely dostávam. APRIL WEEPS som mal možnosť tento rok vidieť tri razy, pričom vždy sa hrali skladby prevažne z novinky. V tomto smere je banda ozaj pozoruhodným javom, pretože napriek žánrovému spektru, v ktorom sa pohybuje, je na pódiu nesmierne energická, čo pôsobí pri počúvaní nahrávky kontrastne. Nechcem tým tvrdiť, že „Comma” nudí, dojmy zo živého vystúpenia a placky mám však úplne rozdielne, čo však beriem ako veľké plus.

Na koncerte má kapela potrebný ťah a dáva do toho naozaj všetko, avšak dôraz na melodické prvky, atmosféru a emócie, ktorý je v ich produkcií tak veľmi potrebný, sa v klubových priestoroch často vytratí najčastejšie z dôvodu pokryvkávajúceho ozvučenia. Aj keď som si kapelu naživo vďaka jej energii, zohratosti a výbornému pódiovému prejavu vždy užil, štúdiová forma ma berie o niečo viac.

APRIL WEEPS

Na novinke „Comma” má totižto poslucháč možnosť si skutočne vychutnať plnými dúškami všetko, čo APRIL WEEPS ponúkajú. Od citu pre melódiu, doplnenú vkusnými klávesmi, sprevádzanú speváckou dvojicou Norom a Martou. Ich prejav by som obzvlášť vyzdvihol, pretože vokálne polohy, v ktorých sa pohybujú sú veľmi rozmanité a často vyvracajú stereotypné predstavy o tom, že v gotickej kapele sú úlohy striktne rozdelené na krásku a zviera, a na pílu niekedy pritlačia obaja. Takú Martu v pozícií dozorkyne, by som ako škôlkár v družine teda určite nasrať nechcel…

To isté platí aj o hudbe. Aj keď mi samotná produkcia neraz pripomenula bandy ako SWALLOW THE SUN alebo DRACONIAN, či SATURNUS (ktorým APRIL WEEPS dokonca mali možnosť robiť support), poprípade v krehkejších polohách THEATRE OF TRAGEDY, tak sa kapela nebojí experimentovať a zapojiť príležitostne do svojich doomových nálad nejaký ten breakdown alebo pomalšiu klepačku, občas aj black metalové elementy, všetko však s mierou. Nato, že APRIL WEEPS disponujú dvoma gitarami by som si melodických vyhrávok vedel predstaviť aj viac, no možno je samotným zámerom nechať skladby voľnejšie plynúť. Mimochodom, chválim sóla. Sú vkusne naaranžované a precítené.

So zvukom problém nemám. Artwork nosiču je veľmi pekne spracovaný, je vidieť že si kapela dala záležať. „Comma” je skrátka poctivým atmosfericko/gotickým dielom, ktoré má silné predpoklady zaujať aj poslucháča, ktorý do takýchto žánrových vôd často nevstupuje.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: atmospheric/gothic metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Dunajská Streda)
Vydavateľstvo: vlastné náklady
Dátum vydania: 27.04.2018
Web: https://www.facebook.com/AprilWeeps
Zostava:
N – vokály
Marta – vokály
Dex – gitara
Mario – gitara
Thomas – basgitara
Stronghold – klávesy
Pitrs – bicie
Tracklist:
Palingenesis (06:54)
Unreachable Gratification (07:18)
Terminal Rumination of a Broken Soul (06:36)
A Way of Mind (06:30)
Rain (05:25)
Realisation Stage (05:56)
The Last Piece of Eden (06:17)
Extirpation (07:35)
In Aeternum (06:49)
Diskografia:
Outer Calm, Pain Within – 2013
Comma – 2018
Definitíva:
Vo veľmi zaujímavých polohách sa nám na novinke „Comma” predstavujú domáci APRIL WEEPS. Kým živá prezentácia albumu je plná energie a potrebnej pódiovej odviazanosti, fyzický nosič prezentuje častokrát aj krehkejšiu tvár kapely, kedy pekne vyniká atmosféra, dôraz je kladený na melódiu a rozmanité vokálne polohy speváckej dvojice. Nielen fanúšikovia gotických zoskupení by nemali váhať pri zaobstaraní si tohto diela, poprípade zhliadnutím bandy naživo. Stojí to za to.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články