VEČER PLNÝ ZÁŽITKOV A PREKVAPENÍ V PRIATEĽSKOM DUCHU

V posledný prázdninový deň po Veľkej noci sa pod Tatrami črtal parádny hudobný zážitok. Kto by to bol ešte minulý rok povedal, že sa fanúšikovia dobrej hudby v Poprade dožijú osobného stretnutia s tak charizmatickou osobou, akou BLAZE BAYLEY určite je. Zverejnením dátumov jeho koncertnej trasy sa splnil opäť raz malý sen nejednému metalovému fanúšikovi. Veď keď k nám pred pár rokmi zavítal na lokálny festival, každý si ho ihneď obľúbil. Nepôsobil dojmom namyslenej star, konzumoval našu domácu stravu, popíjal slovenské pivo a každého rád obdaril fotkou či autogramom. Vtedy sa aj mne splnil sen a mohol som s ním stráviť pár nezabudnuteľných hodín. Našu krajinu si obľúbil a tešil sa na skorý návrat, ktorý síce nebol tak včasný, ale bol o to očakávanejší.
Už dopredu mi bolo jasné, že koncert v Poprade bude jedna veľká Bayleyparty. Aj návšteva jeho zástavky v Brezne veľa napovedala a hlavne zodpovedala otázniky o playliste. Ak ste fanúšikom jeho sólovej tvorby, tak si pri skladbách ako „The Launch“, „Faceless“, „Stare At The Sun“ určite radi „zabékate“spolu s interpretom. Pri tutovkách od IRON MAIDEN, akými určite sú „Lord Of The Fly“, „The Clansman“, „Man On The Edge“ či nebodaj „The Virus“ sa aj do kotla pod pódium veselo zatúlate.

Pokúsim sa popísať aj pár dôležitých bodov (postrehov) z času pred, počas a po koncerte, aby ste si mohli urobiť ucelenejší obraz a získať možno pár nových informácií o Blazeovi, jeho kapele a koncerte.

Veď posúďte sami, aké absurdity sa môžu prihodiť. O štvrtej ráno dostal usporiadateľ sms: „I am staying at Gerlach tonight,“ ten sa celkom potešil a zaplesal pri srdci, ako očarili Tatry tohto Angličana. Napokon sa zamyslel, že čo budú robiť tak skoro na kopci. Celá vec mala omnoho prozaickejšie rozuzlenie. Ukázala neschopnosť našich hotelierov ubytovať zahraničných hostí bez sprievodu tlmočníka v nočných hodinách. Jednoducho kvôli jazykovej bariére skončil v inom, ako dohodnutom hoteli. Stane sa…

To nebolo jediné prekvapenie toho dňa. Ďalšie sa vykryštalizovalo nečakane, so zásobením predajní po sviatkoch, kedy organizátor nedokázal zakúpiť pre hudobníkov v priľahlom okolí tak banálnu vec akou banány sú a len s námahou zabezpečil strapec hrozna či jablká. Blaze si posťažoval, že ani rám na svoje zlomené okuliare si v tomto meste nevie kúpiť a tak ich používal aspoň ako lupu. Vôbec to však nebral tragicky, jedine ho trápila otázka možnej účasti ľudí na koncerte v ten deň. Z našej strany bola rozpitvaná téma priemernej návštevnosti na prebiehajúcom turné. Skonštatoval, že približne 60 kusov pri priemernej sume vstupenky 20 €. Vskutku alarmujúci stav, ktorý sa nestáva iba jemu v poslednom čase. Nájsť liek na túto patovú situáciu nebude ľahké. Pravda je, že akcií sa kotí za posledné roky ako húsat na jar, no budget tradičného fanúšika nenarastá, ba naopak. V tej záplave si vyberie jednu zásadnú kapelu a ostatné iba ak dovolí rozpočet. Zároveň musím doplniť, že cena vstupného v ten večer bola viac ako ľudová. Aj na túto tému sa viedlo nespočetné množstvo pripomienok typu, dehonestácia umelca, úpadok, zúfalstvo. Najbizarnejšou vetou, ktorú som na internete v tejto súvislosti našiel bolo heroické konštatovanie – to radšej nepôjdem na koncert vôbec ako platiť tak smiešnu sumu za jeho vystúpenie, to mohlo byť rovno zadarmo. Originál bol písaný nie v našej reči, ale kúsok západnejšie a len potvrdzuje celosvetový štatút paštikárov.

Prejdime do klubu, kde vrcholila príprava na ten večer. Bolo tesne po zvukovej skúške, kedy sa Blaze začal naplno venovať rozkladaniu svojho merchandisingu a prvým prichádzajúcim fanúšikom. Čo nasledovalo do začiatku koncertu, dobre zhrnul manažér klubu. Neskutočné! Celý večer sa fotí a podpisuje všetko a každému. Skvelý človek. Podobne si pochvaľoval aj Bayleyho spoluhráčov, ktorých sprevádzal pri večeri. Nestretol som osobu, ktorá by mala naňho opačný názor.

Rock Fabric sa začínal vážne zahusťovať, mal som pocit, že ak to tak pôjde aj naďalej takým tempom, dožijem sa prekvapenia. V ten večer sa na koncert prišlo pozrieť niečo cez 150 zvedavcov a verných fanúšikov. Možno si poviete, aké nízke číslo, no opačný pohľad môže privodiť fakt, že viac ako 250 ľudí si komfortne v tom klube vystúpenie nemôže užiť. Pre porovnanie si zoberte aj vyššie spomenutý európsky priemer. Účasť hodnotím ako veľmi slušnú pri takejto klubovej akcii.

Čas pokročil a útulný podnik zahrievali po vynútenej zmene predkapely (zo zdravotných dôvodov) Prešovčania THE SEARCH. Po nich nasledoval domáci PYRIMOR, ktorý krstil nové CD so starými skladbami. Áno, staré skladby, ktoré sú domácim už notoricky známe. Mám pocit, že hudobne sú vyzretá sebranka s celkom príjemným zvukom. Dojem padá prevažne na textoch a stagnujúcom, nikam neposúvajúcom sa vokálnom prejave ich frontmana. Veď posúďte sami, obsahovú náplň skladieb ako Okena, Vlašský šalát či Vetry zmien. Zabavia raz možno dva, skôr v koncertnom prevedení a po druhej vodke zabrzdenej pivom. Blaze krstil, tak ako to sľúbil (na svojom turné sa stal BLAZE BAYLEY krstným otcom „nového“ albumu skupiny PYRIMOR), čím pomohol pozdvihnúť záujem o hudobnú predložku pred jeho vystúpením. Aj bezvýznamná lokálna predkapela môže zažiť veľký koncert, ak po nej nasleduje známejší a skúsenejší interpret. 

Pár príprav, doladení a hlavne Blazeovej dobrej nálady zo slušného naplnenia sály, kedy sa ešte viac rozrozprával v našej prítomnosti o prírastku v rodine, áno, má polročnú dcéru Alicu, o ktorú sa stará doma jeho manželka. Kto chcel si všimol aj obrúčku na jeho ruke. Nezostáva nám iné, ako držať mu palce, aby sa nezopakovalo to, čím si musel prejsť v dobe nie tak dávnej.

Čas dozrel a spoluhráči rozbiehajú „Will To Win“, pán spevák nastupuje na pódium stredom priamo od fanúšikov akoby bol jedným z nich. Poodkladá si veci, ktoré by mu mohli zavadzať, namotá kábel z mikrofónu okolo ruky a pozvoľne rozvášňuje obecenstvo. V prípade, že zostala v sále nejaká hlava chladná, po dvojke „Lord Of The Flies“ od Maidenov sa to určite rýchlo mení. Tu už celý ansábl šľape ako dobre namazaný stroj a s „The Launch“ ešte viac vybičujú rozvášnený dav. Pred skladbou „Dimebag“ prichádza malý príhovor, aby ozrejmil celú situáciu okolo názvu nového albumu a pripomenul, že nasledujúca skladba z neho je jeho favoritom. Keď vyslovil myšlienku o tom, ako každý metalový fanúšik  je King Of Metal, dostal bleskovú odpoveď od baviaceho sa maníka v dave: „You Are King Of Metal“. Atmosféra bola neuveriteľne priateľská a to vycítil aj Blaze, začal sa na ľudí usmievať, prestal byť napätý a podával neuveriteľný výkon. Nesmiem zabudnúť na bubeníka Claudia Tirincantiho, ktorý si zabudol vziať vodu ku svojej zostave a po tretej skladbe skúsil neverbálne komunikovať s ich tour manažérkou, aby ho zachránila. On je typ nenápadného človeka s neuveriteľným talentom, ale k bežnému životu pristupuje rock n rollovým kľúčom. Napoludnie ešte vydychával včerajšiu opicu a až vtedy si spomenul, že už nemá žiadne bubenícke paličky. Hold, život gombička. Blaze naháňal po Poprade predajňu s hudobnými nástrojmi, nič však nenašiel, skúsil organizátora, ani ten neuspel v blízkom okolí. V ten deň jednoducho nebolo možné zadovážiť nič potrebné pre večerný koncert. Situáciu pomohla vyriešiť až dolnokubínska predajňa hudobnín. To naše Slovensko malebné.
 
Vrátim sa radšej ku chalanom z kapely a spomeniem si aj na mladého virtuóza menom Thomas Zwijsen. Aké postoje váľal, to dvíhanie pravej ruky do vzduchu s ladnou otáčkou a brnknutím mi nápadne pripomínali tie od Dave Muraya. Čiastočný plagiát mu odpúšťam, pretože to s hrou na svoj nástroj dokázal výrazne vykompenzovať. Nenápadný chalan s veľkým talentom. Jediný nemec v Talianskej skupine malého veľkého Angličana! Basgitarista Lehmann si našiel veľa tunajších kámošov, keď dokázal držať tempo a ba ho dokonca aj predbiehať v pití piva so zápražkou. Po koncerte daroval svoje tričko chalanovi, ktorý meral cestu na koncert až z všemocnej Bratislavy. Ocenil jeho trmácanie sa cez tristo kilometrov do podtatranskej oblasti. Aj to sú gestá, ktoré musíte zažiť a až potom sa začnete zamýšľať nad tým, že je lepšie podporiť malú „rodinnú“ klubovú akciu ako veľkú bombastickú s chladnou atmosférou.

Končila „Stare At The Sun“ a ja bežím do kotla. Nastáva ďalší výnimočný okamih toho dňa, „The Clansman“! V podaní originálneho speváka vám ani nevadia neoriginálni hudobníci. Nádherná vec a Blaze sa ešte väčšmi usmieva od šťastia! Atmosféra zhustla a aj pre nastupujúcu „Man On The Edge“, po ktorej to ešte výraznejšie osolí s „Futureal“, aby nastalo pre väčšinu jedno príjemné prekvapenie v podobe songu „The Virus“, ktorý hrá na tomto turné exkluzívne. Dostávame doslova darček! Len málokto mal doteraz šancu počuť túto skladbu naživo a to určite nie od pôvodnej skupiny. Zlatý klinec programu a ideme na poslednú vec večera, „Leap Of Faith“.

Všetko sa raz končí, aby mohlo prísť niečo nové. Posledné možnosti zakúpiť upomienkový predmet, či nebodaj nový album, využíva na moje prekvapenie dosť návštevníkov. Padajú ďalšie podpisy a spoločné fotky. Fanúšikovia nosia chalanom za svoje pivo, ba dokonca aj Blazemu sa ujde, keď si ho želá. Už spomenutá neuveriteľne priateľská atmosféra aj naďalej dominuje celému podniku. Napriek tomu, že pánov čaká nad ránom tisíc kilometrová štreka do Nemeckého Tannheimu, užívajú si tie chvíle. Hádajte, kto šoféruje počas celého turné! Ak potrebujete indíciu, tak pridám, že sa jedná o najstaršieho člena skupiny.

Nedá mi nespomenúť na jednu informáciu od Blazea, pre tých, ktorým sa koncert páčil a možno by si ho radi užili znova. Jesenné turné bude! Budete môcť zažiť dvoch bývalých vokalistov IRON MAIDEN spolu na jednej šnúre. Paul Dianno plus Blaze Bayley, treba ešte niečo dodať? Záverečný sumár by mohol znieť aj takto: koncert akých nezažijete vo svojom živote mnoho.

Setlist: „Will To Win“, „Lord Of The Flies“, „The Launch“, „Dimebag“, „Ghost In The Machine“, „The King Of Metal“, „Sillicon Messiah“, „Fate“, „The Brave“, „The Black Country“, „Faceless“, „Stare At The Sun“, „The Clansman“, „Man On The Edge“, „Futureal“, „The Virus“, „Leap Of Faith“

PLUSY:
tých bolo za vagón a taký veľký ešte nevyrobila ani popradská Tatravagónka. Kto nebol neuverí a kto prišiel, vie o čom píšem. Predsa len niečo vypichnem – návštevnosť, tá bola utešená.

MÍNUSY:
predkapely a zbytočné naťahovanie ich hracieho času a následné posunutie programu.

POZNÁMKA: Koncertné screen shoty sú z videozáznamu, ktorý som si vyhotovil pre vlastnú potrebu.  Ospravedlňte ich zníženú kvalitu. Použité sú aj fotky zo zvukovej skúšky a stretnutí fanúšikov.

Autor a foto: Ruun

BLAZE BAYLEY