Lyriel – Leverage

Nemeckí LYRIEL nikdy nepatrili medzi kapely, ktoré by si človek musel nutne všimnúť. Ich fungovanie na hudobnej scéne je pomerne nenápadné a nevyvoláva okolo seba extra pozornosť. Pritom v týchto dňoch prichádzajú už so svojou štvrtou doskou. Stojí za povšimnutie?
Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása. LYRIEL so svojim materiálom prinášajú nenáročné melodické skladby, ktoré spestrujú folkovým feelingom. Bodaj by aj nie.  Veď hrajú v sedemčlennej zostave, kde nechýba regulárna violistka. Za mikrofónom stojí sympatická Jessica Thierjung, takže estrogénu je v kapele pomerne dosť.

Novinku „Leverage“ otvára nevýrazné intro, ktoré odštartuje titulnú skladbu. Tá z môjho pohľadu hrá úlohu hlavného highlightu, keďže má asi najlepší pomer údernosti a potrebnej razancie. Keďže sa pušný prach vystrieľa hneď v úvode, zvyšok znie na prvé počutie celkom sterilne. No, doska sa dá v pokoji otočiť opakovane, takže zvyšok sa rýchlo dostane pod kožu. Občas sa hutnejšie hrabne do strún („Voices In My Head“), občas sa objaví zaujímavý refrén („White Lily“).

Trocha menej pochopiteľné mi príde akurát zaradenie dvoch skladieb v nemčine, ktoré pôsobia mierne rušivo. Na druhej strane chválim fenomenálny záver v podobe starej írskej balady „Star of the County Down“, ktorá je bonusom v deluxe edícii. Naposledy som ju počul od speváčky Loreeny McKenitt, samozrejme v omnoho pokojnejšej verzii.

„Leverage“ nie je typom dosky, ktorá musí nutne zhodiť zo stoličky. Je to príjemný materiál, ktorý neurazí. Slušná dávka pozitivizmu a veselých folkových motívov môže navyše v pekných jarných a letných dňoch vyvolať viac nadšenia, ako by sa mohlo zdať.

Žáner: folk metal/rock
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 24.2.2012
Web: www.lyriel.net
Zostava:
Jessica Thierjung – vokály
Oliver Claymore – gitara
Matthias Kirchler – basgitara
Martin Ahmann – klávesy
Linda Laukamp – violončelo
Johannes Anand – husle
Marcus Fidorra – bicie
Diskografia:
Prisonworld – 2005
Autumntales – 2006
Paranoid Circus – 2009
Leverage – 2012
Tracklist:
Intro (1:39)
Leverage (3:49)
Parting (3:24)
Voices In My Head (4:17)
The Road Not Taken (3:44)
White Lilly (4:05)
Aus Der Tiefe (3:21)
Wenn Die Engel Fallen (3:21)
Side By Side (3:01)
Repentance (4:01)
Definitíva:
LYRIEL sú so svojim štvrtým radovým albumom
 príjemným spoločníkom, ktorý sa nesnaží mať
 prehnané ambície. Je to oddychovka,
 ktorá stojí za povšimnutie.

Autor: Dodo

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla