SUBURBAN TERRORIST – Inhuman Breed

Domáci SUBURBAN TERRORIST z Beluše si síce dali celkom na čas s novou nahrávkou, avšak počas šiestich rokov nespali, v ich tábore sa udiali viaceré zmeny.

To, čo vám výrazne naruší tvorbu nového materiálu sú samozrejme personálne obmeny. Odchod gitaristu Mateja Slováka, príchod a zároveň aj odchod vokalistu Walkiho, ktorého následne nahradil Šimon Španihel, no a nakoniec aj zmena vydavateľa. A to prechod od v podstate už neaktívneho labelu Gothoom Productions k oživeným Immortal Souls Productions.

SUBURBAN TERRORIST – Inhuman Breed

Aktuálna štúdiovka „Inhuman Breed“ predstavuje ohromne natlakovaný death metal v priamočiarej forme. Okamžite vás upúta palebná deštrukcia bicích Ľuboša Baču, ktorý to sype ako o život a jeho vyčíňanie je zvukovo vytiahnuté o čosi dopredu. V druhom prípade to budú zjednodušené gitarové postupy, teda ak máte napočúvaný predošlý album „Cut-Throat from the World of Obsession“.

Líder kapely Tomáš Vačko je jediným gitaristom, jeho party predstavujú ťažšie a nasekané riffy v jednoduchšej forme, sem-tam sa objaví nejaká vyhrávka, ale nie extra komplikovaná. Môžem len špekulovať nakoľko to spôsobil odchod Mateja Slováka, ktorého kroky smerovali k melodickejším FEEL A CURSE. Každopádne, gitarová stránka je kompozične menej tvorivá. Sú tu však aj ďalšie možnosti. Tomáš sa mohol pri skladaní zamerať na to, aby nové songy fungovali čo najlepšie s jednou gitarou na koncertoch alebo si proste povedal, že nový materiál bude jednoducho primitívna beštiálnosť, čo aj v skutočnosti je.

Nasranosť, demolácia a priamočiary útok bez zbytočného komplikovania. Toto sú základné vlastnosti novej dosky. tým pádom sa z možnej slabiny stáva výhoda. Výborným príkladom je skladba „Yawning Emptiness“ – ultimátna šialenosť ukazujúca, že aj keď je to spravené jednoducho, no účinne, tak to neprekáža. Asi najviac ma gitarová hra baví v „Unearth the Human Flesh“. Táto koncertná hitovka začína síce tajomne a atmosférickejšie, no vyústi to v parádnu jazdu, kde riffy výborne fungujú, obmieňajú sa a v záverečnej časti príde ešte aj fajnová pasáž evokujúca postupy DEICIDE.

SUBURBAN TERRORIST

Ďalšou určite zapamätateľnou vecou je „Mind-Blowing Attack“ už len kvôli vokálnej linke „Nail It, Drain It, Break It, Destroy It…“ (garancia toho, že si to budete hulákať) a disponujúcim drviacim efektom. Drviaci efekt je však prítomný neustále a to majú skladby v priemere okolo štyroch minút. Novinka vás rozhodne šetriť nebude. Čo až tak nefunguje je prvá polovica songu „Putridity of Humanity“, ktorá mi príde až otravná. Hlavne gitarová časť, pri ktorej mám pocit, že ma z toho rozbolí hlava. V druhej polovici sa to však zlepší. Zaujímavé však je, že podobný gitarový part, aj keď v podladenejšej forme je aj v titulnej „Inhuman Breed“ a tu to celkom funguje, dokonca to už popri tak našlapaných bicích ešte zvyšuje intenzitu piesne.

Spevák Šimon Španihel je z koncertov známy svojou širokou škálou vokálnych cvičení, ale na „Inhuman Breed“ drží svoj prejav hlavne v growlingu, ktorému nechýba istá dávka chorobnosti. A iba kde-tu ho okorení nejakým chlievikom. Spočiatku som si vravel, že by sa v niektorých pasážach mohol viac vyhrať s intenzitou hlasu, ale neskôr som si všimol, že chlapci to vyriešili inak. Keď sa takáto možnosť naskytne, práve vtedy sa ozve Tomáš Vačko so svojím revaným vokálom a to buď sólovo, alebo v spoločnom kombe so Šimonom. Istá rezerva vo vokáloch je, na mysli mám to, že nejdú úplne na hranu, ale sťažovať sa nie je prečo, pretože hudba vás tak preplieska, že viac si pýtať nebudete.

Samozrejme, na rad prídu porovnávania s predošlým albumom, ale je ťažké povedať, ktorý mať radšej. U každého je niečo, čo sa dá vyzdvihnúť. Prredošlý „Cut-Throat from the World of Obsession“ je síce takisto slušná divočina s lepšou gitarovou sekciou, čiže ju to môže kvalitatívne o niečo zvyšovať, avšak „Inhuman Breed“ je zas čistá besnota, ktorú si treba vypočuť.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Beluša)
Vydavateľstvo: Immortal Souls Productions
Dátum vydania: 13.10.2018
Web: https://www.facebook.com/suburbanterorist
Zostava:
Šimon Španihel – vokály
Tomáš Vačko – gitara, vokály
Matej Birošík – basgitara
Ľuboš Bača – bicie
Tracklist:
A Wave of Filth and Trash (04:12)
Yawning Emptiness (03:39)
Mind-Blowing Attack (03:51)
Reign of Evil (04:04)
Putridity of Humanity (04:25)
Unearth the Human Flesh (04:12)
Cloned and Mutilated (02:50)
Inhuman Breed (04:02)
Diskografia:
Respect-Ignorance-Provocation – 2007
Cut-Throat from the World of Obsession – 2012
Inhuman Breed – 2018
Definitíva:
Kompozične síce zjednodušený a menej košatý, ale zato natlakovaný, miestami beštiálny a všetko ničiaci death metal. To sú SUBURBAN TERRORIST na aktuálnej doske „Inhuman Breed“.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla