Cradle of Filth – The Manticore and Other Horrors

Vraví sa, že v živote máme istú len smrť a dane. A nový album CRADLE OF FILTH každé dva roky! Ten úplne najnovší s názvom „The Manticore and Other Horrors“ vyšiel už pomerne dávno, a to už v októbri minulého roka, ale keďže ide o pomerne kvalitné dielko Daniho Filtha a spol., bola by nepochybne veľká škoda ho len tak slepo odignorovať. Hluché obdobie spomínaných dvoch rokov kapela vhodne vyplnila EP „Evermore Darkly“, a tak trochu nepochopenou orchestrálnou kompiláciou „Midnight In the Labyrinth“. Novinka sa však rázne vracia k tomu, na čo sme momentálne u tohto tria (oficálna zostava počíta iba s Danim, Paulom a Marthusom) veľmi dobre zvyknutí. Držte si preto klobúky, pôjdeme z kopca!
Aktuálny počin „The Manticore and Other Horrors“ síce mieša typické ingrediencie novovekých (t.j. od zmŕtvychvstania „Godspeed On Devils Thunder“) CRADLE OF FILTH, avšak celá forma dostala tak trochu odlišný kabátik. Strihom sa rázom skrátil od kolien až po pás, je o čosi viac priliehavý a hlavne sexy. V reči hudobného fanúšika, samotná štruktúra skladieb dostala patričnú dávku úprav, čo sa prejavilo na celkovom pozitívnom vyznení celého materiálu. Mám tým na mysli hlavne osekanie nepotrebnej vaty, ktorá robila neplechu už snáď od vydania geniálneho „Midian“. Piesne majú preto patričný spád, sú úderné, prepracované i chytľavé zároveň. Závan čerstvého vetra má tak na svedomí najkratší album v dejinách CRADLE OF FILTH.



Tak trochu za to môže i uragán medzi bicími, neodmysliteľný sympaťák Martin „Marthus“ Škaroupka, ktorý nakopol kapelu maximálnym možným spôsobom. Tam, kde gitarista Paul Allender stráca body kvôli prevareným riffom a melodickým vyhrávkam, dostáva Marthus plný „kotol“ za jeho techniku, výbušnosť a suverenitu. O hrdle hlavného protagonistu Daniho Filtha sa popísalo mnoho a ešte mnoho popíše, takže stačí dodať maximálne jednu stručnú poznámku. Kto si už stihol zvyknúť na jeho aktuálny vokálny prejav, tak nezostane prekvapený či nebodaj sklamaný. Ak sa v prípade DIMMU BORGIR možno vyjadrovať o orchestri ako o ďalšom rovnocennom členovi, tak tu takýto problém samozrejme nehrozí. Ten je dávkovaný veľmi citlivo, takže prakticky len dotvára atmosféru a vyznenie konkrétnych skladieb, čo možno taktiež  vyriecť o prítomných zboroch.

Medzi výkvety tejto kolekcie je nutné zaradiť viacero podarených vecí na čele s parádnym úvodným výkopom „The Abhorrent“ (prostredný riff je z rodu geniálnych!), takmer titulnou „Manticore“ či náklepmi „For Your Vulgar Delectation“ a „Huge Onyx Wings Behind Despair“. Na druhej strane sa tak trochu nepodarilo intro a outro, kde sa vyslovene nudím.

Žáner: extreme symphonic/gothic metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 29.10.2012
Web: http://theorderofthedragon.com
Zostava:
Dani Filth – vokál
Paul Allender – gitara
Martin „Marthus“ Škaroupka – bicie
Diskografia:
The Principle of Evil Made Flesh – 1994
Dusk…and Her Embrace – 1996
Cruelty and the Beast – 1998
Midian – 2000
Bitter Suites To Succubi – 2001
Damnation and A Day – 2003
Nymphetamine – 2004
Thornography – 2006
Godspeed On the Devils Thunder – 2008
Darkly, Darkly, Venus Aversa – 2010
Midnight In the Labyrinth – 2012
The Manticore and Other Horrors – 2012
Tracklist:
The Unveiling Of O (2:07)
The Abhorrent (5:53)
For Your Vulgar Delectation (4:46)
Illicitus (5:24)
Manticore (5:53)
Frost On Her Pillow (4:12)
Huge Onyx Wings Behind Despair (4:23)
Pallid Reflection (5:34)
Siding With The Titans (5:17)
Succumb To This (4:43)
Sinfonia (3:23)
Definitíva:
CRADLE OF FILTH vyrukovali s albumom,
 ktorý vsádza na kratšie a údernejšie skladby,
 avšak chytľavé hity rozhodne nečakajte.
Ponúkaný materiál tak tvorí jeden kompaktný celok,
 ktorý v rámci diskografie kapely pôsobí sviežim dojmom,
aj napriek stále rovnakým ingredienciám.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla