NALLE PAHLSSON Z THERIONU: ZAČALA SA NOVÁ ÉRA MÔJHO ŽIVOTA

Nalle Pahlsson sa narodil  24. júna 1963 v Štokholme. Už ako malý chlapec začal po vzore svojho staršieho brata Bennyho počúvať Jimiho Hendrixa, Rolling Stones, neskôr kapely ako DEEP PURPLE, BLACK SABBATH, LED ZEPPELIN, či skupiny KISS, AC/DC a iné. Už od malička si prial byť ako oni. Postupne sa jeho sen stal skutočnosťou a stal sa významným rockovo metalovým hudobníkom vo Švédsku. Dlhé roky pôsobil vo významnej skupine TREAT, neskôr sa bol členom skupín LAST AUTUMNS DREAM, či VINDICTIV BAND, s ktorými spolupracuje dodnes. Od roku roku 2008 je členom symfonic metalovej legendy THERION, s ktorou nahral už dva albumy „Sitra Ahra“ (2010) a v septembri minulého roka ich posledný album „Les Fleurs du Mal“. V rozhovore Nalle hovorí, o tom kto a aké kapely ho v začiatkoch ovplyvnili, ale aj o THERIONE a ich novom albume. Taktiež prezrádza niečo o svojom pripravovanom albume so svojou skupinou ROYAL MESS. Tento rozhovor spravil pre nás zástupca neoficiálneho fanklubu kapely TherionCzechoSlovakia Pavol Urbanič.
Čítal som pred pár mesiacmi na tvojom blogu, že tento rok je pre teba špeciálny, povedz fanúšikom prečo?
Tento rok mám 30. výročie svojej profesionálnej hudobnej kariéry. 24. júna sa prehupnem do magického veku, budem mať 50 rokov. Zas 2. februára boli dva roky, čo úplne abstinujem (Nalle mal pred pár rokmi vážne problémy s alkoholom, pozn. autora), a tiež celá tá vec s mojom skupinou  a albumom odštartovala novú éru a kapitolu v mojom živote. Cítim sa lepšie než kedykoľvek predtým.

Tento rok vydávaš album so svojou skupinou ROYAL MESS. Mohol by si nám viac povedať o tomto albume? Viem, že na nahrávke spolupracovali napríklad aj niektorí tvoji kolegovia z THERIONU, ako aj Kristian Niemann, Mats Léven alebo Pontus Norgen z HAMMERFALL. Aká je s nimi spolupráca?

Napísal som hudbu a texty na pripravovaný album. Veľa mi pomohol Anders Lundqvist.  Robím  všetky vokály, gitaru, basu. Chcel som, aby táto nahrávka bola ako priateľský album, tak som prizval k jej nahrávaniu niektorých kamarátov a kolegov, s ktorými som hral alebo s ktorými som sa skamarátil ako hudobník počas tých rokov. Spýtal som sa všetkých, či nemôžu so mnou nahrávať album a dokonca niektorí kolegovia mi napísali alebo zavolali a povedali, že chcú so mnou na tom spolupracovať. A to je super. Myslím, že doteraz som nespolupracoval len s Kristianom Niemannom, ale obaja máme vzťah k THERIONU a vždy som si vážil jeho hudobníckych zručností. Inak, Kristian je hanblivý. Hudba na tomto albume vychádza z mojich koreňov, z dna mojej duše a inšpiroval som sa aj od skupín, ktoré som počúval v detskom a tínedžerskom veku.

Teraz sa vráťme k tvojím hudobným začiatkom. Aké skupiny a kto ťa pri tvojich hudobných začiatkoch ovplyvnil?
Narodil som sa v roku 1963, tak už keď som mal 5 – 6 rokov, začal som počúvať  nahrávky „Big Brothers“, Jimiho Hendrixa a ROLLING STONES. Potom, keď prišli britské kapely, tak to boli  DEEP PURPLE, LED ZEPELLIN a BLACK SABBATH. Neskôr to boli americké skupiny ako KISS, JOURNEY alebo FOREIGNER. V mojom tínedžerskom veku som bol veľmi ovplyvnený aj  progresívnymi kapelami ako GENESIS, U.K., KANSAS alebo RUSH.

Čítal som na tvojej webovej stránke, že sa tvoje sny stali skutočnosťou. Aký je to pocit byť rockovou alebo metalovou hviezdou?

No, ja sa nikdy nevidím ako „hviezda“ a nikdy ňou nebudem. Ja som práve len chalan, ktorému sa stáva, že hrá vo veľmi populárnych kapelách. Som zato rád, som nato pyšný a som zato veľmi vďačný. Som jeden z tých šťastlivcov, ktorí sú v tých kapelách.

Hrával  si aj v skupinách ako  L.A.D., TREAT a BAN VINDICTIV. Čo znamenali  tieto kapely v tvojej hudobnej kariére?
Veľmi som sa tešil, že môžem hrať s týmito kapelami. Skupinu TREAT som sledoval od ich začiatkov v rokoch 1984 – 85 a stal som sa jej členom až neskôr v roku 2005. Ale vo februári 2012 som u nich skončil z osobných dôvodov. Skutočne milujem prvé dva  albumy od skupiny VINDICTIV. Špeciálne songy, kde spieva Göran Edman. Myslím, že je fantastický. Hrám na ich novom albume, ktorý bol vydaný v máji tohto roka. Ale pre ich live koncerty budú mať iného basáka. Práve teraz mám veľa práce na mojom vlastnom albume. Skupina L.A.D. bude ešte silnejšia. Milujem hrať a nahrávať s týmito chalanmi.

Od roku  2008 hráš v Therione, pravda? Povedz nám ako si sa dostal do skupiny a čo znamená THERION v tvojej hudobnej kariére?
THERION znamená pre mňa veľa alebo skôr všetko. Ak by som nebol v tejto skupine, nevidel by som taký veľký kus sveta. Stretol som a spoznal veľa nových dobrých priateľov po celom svete. Milujem koncepciu skupiny. THERION je skutočne niečo špeciálne a originálne! Naši fanúšikovia sú fantastickí a entuziastickí. Som veľmi rád, že som súčasťou tejto kapely. Bol to práve Thomas Vikström, ktorý má odporučil Christoferovi, ktorý povedal: „Potrebovali by sme basáka akým bol Bob Daisley (RAINBOW, OZZY OSBOURNE, URIAH HEEP alebo Gary Moore pozn. autora).“ Bob je jednou z mojich basgitarových ikon, tak som bol veľmi pyšný, keď Thomas povedal Christoferovi, aby ma vybrali. Vikström  dosloval povedal, že ja som švédsky Bob Daisley! Spravili sme hudobnú skúšku a bolo to! Hrali sme niekoľko songov, jeden z nich bol „Blood of Kingu“. Bolo to veľmi dobré a tak som sa stal súčasťou kapely.

Minulý rok v septembri, keď Christofer Johnsson oznámil aké má plány s THERIONOM, bol to veľký šok pre nás fanúšikov, takisto ako aj odchod Snowyho Shawa z kapely. Myslím, že fanúšikovia nakoniec  prijali Christoferove rozhodnutie a  sú zvedaví na rockovo/metalovú operu. Začali ste už na nej pracovať? Inak čo hovoríš na vaše „25th Anniversary tour“?
V tom čase to bolo Snowyho rozhodnutie odísť z kapely. Chcel robiť svoje vlastné veci a projekty a tiež ísť na turné s kaplou SABATON. Trápil som sa jeho odchodom a rozmýšľal bude európske turné bez neho. Ale všetko  sa vydarilo. Bol to práve nový koncept s novým  albumom a THERION spravil väčšie zmeny, akou bola strata jedného člena. Snowy nikdy nebol stálym členom kapely. Robí čokoľvek, čo sa mu zachce. Dúfam, že sa v budúcnosti  vráti  a odohrá s nami ešte nejaké koncerty. A ešte čo sa týka Snowyho odchodu. Skutočne sa mi nezdá vhodné vyjadrovať sa k tomu, pretože pojem THERION je omnoho väčší a silnejší, ako ktorýkoľvek z nás v skupine. Dokonca to platí aj o Christoferovi  Johnssonovi! Turné bolo úspešné a strávili sme počas neho skvelé chvíle.
„The Rock Opera“ je momentálne v  rozvoji, ale doteraz je to len v rukách Christofera. Ako som už povedal, trochu som sa trápil nad Snowyho odchodom, ale aby som bol úprimný, neveril som v úspech albumu „Les Fleurs du Mal“. Nemám nič proti hudbe, ale nemohol som pochopiť aký album sme nahrali. A navyše spievať vo francúzštine? Vtedy sa mi predstava nahrať práve takýto album zdala veľmi čudná a zvláštna. Navyše tento album nechcelo vydať ani naše vydavateľstvo…, dôvodom bolo to, že tomu vôbec neverili. Christofer chcel skutočne spraviť niečo čudné a zvláštne a v tom čase si uvedomoval, že je veľkým riskom vytvoriť taký album k 25. výročiu kapely. Ale on to neriešil a za to ho obdivujem. Kto iný by to ešte spravil? Nikto!!! Všetci chcú hrať naisto a podľa pravidiel, ale Christofer nie. Myslím, že je to fantastické. Keď sa pozriem späť, tak vidím, že väčšine fanúšikov sa album páči.

Mohol by si nám prezradiť svoje plány na tento rok a na akých ďalších projektoch pracuješ?
Pracujem na basových častiach pre sólo album Matsa Lévena. Taktiež budem robiť nejaké skladby pre VINDICTIV BAND a pre Paola Vallerga z Talianska, ktorý spravil  krátky film „011-an Adventure with THERION“ a taktiež spravil stolovú hru Therion. Paolo vydáva album nazvaný „Experiment No. Q“. Bol som pred nejakým časom v Taliansku a začali sme s nahrávaním. Mám tiež plány robiť nejaké veci s Thomasom a Linnéou z THERIONU. 

Je o Tebe známe, že si veľkým fanúšikom skupiny KISS. Je to skupina tvojej mladosti? Aké sú Tvoje ďalšie obľúbené kapely? Ktoré songy od THERIONU máš rád? A poznáš aj nejaké české či slovenské skupiny?
Som fanúšikom skupiny KISS od roku 1975 a som aj zberateľom ich vecí. Milujem ich. Sú pre mňa žijúce rozprávkové postavy.  Svet okolo nich je fantáziou. Sú zábavní, dobrí a robia ma šťastným. Zbožňujem to bláznovstvo okolo nich!  DEEP PURPLE s Ianom Gillianom sú tiež mojou obľúbenou kapelou a „Deep Purple in Rock“ z roku 1970 je mojím obľúbeným albumom. AC/DC tiež patria medzi moje Top 10 kapely všetkých čias. Od THERIONU mám rád albumy „Secrets Of The Runes“ a „Gothic Kabbalah“. Jeden z mojich obľúbených songov je „Ginnungagap“, ktorý je pre mňa veľmi heavy. Práve táto skladba reprezentuje to, čo si myslím o THERIONE a všetko okolo tejto skupiny. Žiaľ, nepoznám žiadne české ani slovenské kapely.

Aké sú  najdôležitejšie veci v tvojom živote?
Najdôležitejšia vec je cítiť sa dobre, byť zdravý a šťastný! Potom budeš schopný robiť hocičo čo chceš.

Čo by si na záver odkázal vašim THERION fanúšikom žijúcich u nás?
Naozaj dúfam, že čoskoro prídeme k vám hrať a že vás spoznáme.

Viac informácií o pripravovanom albume ROYAL MESS sa dovziete TU.


Autor: Pavol Urbanič