WHITESNAKE V BRATISLAVE: LEGENDA PREDVIEDLA KVALITNÚ ŠOU

Uplynulú nedeľu sa po 19 rokoch, vďaka agentúre Vagaboond, predstavila v Bratislave legendárna hard rocková skupina WHITESNAKE na čele s charizmatickým spevákom Davidom Coverdaleom v rámci turné „Year of the Snake“. Práve týmto turné oslavuje kapela 35. výročie! V NTC Aegon Aréne sa v roli predskokana predstavila slovenská kapela GREXABAT.
Už pred koncertom sa pred NTC zhromažďovalo množstvo fanúšikov tejto legendy. Pred halou sme postretávali rôznorodé publikum. Veru, na WHITESNAKE boli zvedaví mladí i starší fanúšikovia. Hneď v úvode musím pochváliť agentúru Vagaboond za vynikajúco zvládnutú organizáciu koncertu a naozaj profesionálny prístup k novinárom a fotografom.

Začiatok koncertu bol naplánovaný na 19:30, no úvodné tóny predkapely GREXABAT sme začuli pred halou o 15 minút skôr. Priznám sa, že nie som veľkým fanúšikom tejto kapely, tak ich vystúpenie som sledoval z opodiaľ. Frontman Marián Greksa sa snažil hecovať publikum a vidieť, že je na pódiu naozaj doma. Už nejaký čas pôsobí v GREXABATE aj talentovaný 21 – ročný gitarista Adam Mičinec z Kremnice, ktorý je aj členom skupiny SUNITY. A dovolím si tvrdiť, že práve Adam je ťahúňom celej kapely. Jednotlivé songy ozaj nepoznám, publikum však na ne reagovalo pozitívne a GREXABAT vkusne naladili fanúšikov na hlavnú hviezdu večera. Kapela sa rozlúčila s fanúšikmi hitom „Dokedy, vy hajzli“.



Po krátkej pauze už bolo všetko pripravené na hlavné hviezdy večera. Za obrovských ovácií publika vyšli a za úvodných tónov intra „My Generation“ vyšla postupne na pódium celá kapela. Koncert odpálili peckou „Give Me All Your Love“. Hneď od úvodu bolo vidieť, že celá skupina je výborne naladená. David Coverdale od úvodu nešetril úsmevmi, grimasami a jeho neodmysliteľnými pohybmi. Do kapely sa predčasom vrátil bubeník Tommy Aldridge, ktorý sa počas koncertu blysol aj zaujímavým sólom. Svoju „chvíľku“ slávy si pri sólach užili aj obaja gitaristi Reb Beach a Doug Aldrich. Obzvlášť zábavné bolo sledovať najmä blonďatého Douga Aldricha, ktorý si dosť často vyhadzoval sám pre seba trsátko, ale nechytil ho ani raz. Coverdale bavil publikum, nielen výborným spevom, ale aj medzi skladbami a aj toto je dôkazom toho, že si kapela vystúpenie naozaj užívala. Apropó, ešte, keď som pri frontmanovi WHITESNAKE. Ak som správne narátal, tak počas koncertu sa trikrát prezliekol. Ale klobúk dole pred jeho výkonom, najmä, keď vezmete do úvahy, že v septembri bude mať už 62 rokov.

Publikum, mojim odhadom bolo na koncerte približne 2500 ľudí, sa samozrejme najviac chytilo na najznámejšie hity. Hneď v úvode koncertu odznel slaďák „Is This Love“, na záver pred prídavkami došlo aj na „Here I Go Again“.  Veľmi sa mi páčilo, ako aktívne sa do šou zapojili práve fanúšikovia. Keď ich Coverdale vyzval na spievanie, spievali a bavili sa počas celého koncertu. Jednoducho, fungovala povestná chémia medzi kapelou a publikom. Ako prvý prídavok zvolila kapela cover „Aint No Love In the Hearth of the City“, potom si Coverdale vložil spevácke sólo v deeppurplovskej „Soldier of Fortune“ a na záver odznela „Still of the Night“, počas ktorej David predstavil celú kapelu.

Musím uznať, že WHITESNAKE predviedli naozaj zaujímavý koncert a použijem slová speváka Maya Petranina (ONE SECOND HOTEL), s ktorým som sa nachvíľu stretol po koncerte. Jednoducho, milý koncert. Jediné, čo bolo trošku nepríjemné, bolo obrovské teplo v hale, ale je to dosť pochopiteľné, keďže momentálne u nás vládne tropické počasie.

PLUSY:
Bavila sa kapela aj diváci, kvalitná organizácia, príjemná šou
MÍNUSY:
Veľké teplo v NTC

Playlist WHITESNAKE: „Intro (My Generation)“, Give Me All Your Love“, „Can You Heart the Wind Blow“, „Dont Break My Heart Again“, „Is This Love“, „Gambler“, „Love Will Set You Free“, „Pistols at Dawn“, „Steal Your Heart Away“, „Forevermore“, „Best Years/Bad Boys/Children of the Night“, „Fool For You Loving“, „Here I Go Again“ – „Aint No Love In the Heart of the City“, „Soldier of Fortune“, „Still of the Night“, „Outro (We Wish You Well)“.

Autor: Stillborn

Foto: Rybka

WHITESNAKE