PRIEKOPNÍCI PROGRESSIVE METALU FATES WARNING V BRATISLAVE!

FATES WARNING (Usa)
DIVIDED MULTITUDE (Nor)

Štvrtok 17. októbra, Bratislava – Randal Club

Štart: 20:00, Vstupné: 20 €

Fanúšikovia aj žurnalisti často prisudzujú DREAM THEATER zásluhy za vytváranie progresívneho metalu koncom 80. a začiatkom 90. rokov, … pravdou ale je, že FATES WARNING to robili roky pred nami.“  Mike Portnoy.
.

Deväť rokov, presne taká časová priepasť delí pionierov progresívneho metalu FATES WARNING (Usa) od ich ostatného albumu „X“. Teraz je nahrávacej odmlke koniec. FATES WARNING sa v apríli vybrali do štúdia zaznamenať skladby na nový album, ktorý sa na jeseň vybrali  podporiť rozsiahlou koncertnou šnúrou. Novinku predstavia aj v bratislavskom Randale 17. okóbra 2013.

V rámci hudobného štýlu „progressive metal“  sú spoločne s krajanmi  DREAM THEATER a QUEENSRYCHE považovaní za jeho popredných priekopníkov a propagátorov. S DREAM THEATER ich v poslednom období spája oveľa viac, ako len žánrová príbuznosť. Je to meno ich niekdajšieho člena Kevina Moora, ktorý sa podieľal na dvoch z ich ostatných albumov producentsky a hráčsky. Naviac si s FATES WARNING niekoľkokrát zahral aj ich priateľ a fanúšik Mike Portnoy, nakoľko technicky sofistikovaný, precízny a osobitý bubeník  Mark Zonder s touto kapelou už dlhšie nepôsobí.



Odvážni metaloví experimentátori s presahmi do iných žánrov a skvelí hudobníci, využívajúci neštandardné kompozičné postupy, prešli ako väčšina hudobných telies personálnymi obmenami. Výnimkou je len gitarista Jim Matheos, ktorý stál pri založení kapely a má výrazný vplyv na „rukopis“ FATES WARNING. Jeho smerom sa patrí dodať aj takú žánrovú anomáliu, že gitarové sóla primiešava do skladieb skôr poskromne, nepúšťa sa do nekonečných sól, ale sústreďuje sa na dokreslenie nosných melódii do najmenších detailov, často sa zaujímavým spôsobom pohráva s rytmikou skladby a experimentuje s atmosférou skladieb. 

Od roku 1997 najprv pohostinsky, neskôr ako plnohodnotný člen, prijal členstvo v kapele známy basgitarista  Joey Vera  (ANTHRAX, OSI, ARMORED SAINT). Vera účinkuje aj v spoločnom projekte OSI s Moorom,  Matheosom a Portnoyom a v ARCH/MATHEOS. Za bicie si aj na tomto turné bude sadať cenený technik Bobby Jarzombek. Zostavu do Bratislavy privedie skvelý spevák a frontman Ray Alder . Franka Arestiho na turné zaskakuje Michael Abdow.

FATES WARNING doposiaľ nahrali desať štúdiových albumov, dva koncertné záznamy a jednu kompiláciu.  Album Disconnected (2000) produkoval slávny Terry Brown (RUSH, THE ROLLING STONES, THE WHO, JOE COCKER, JIMI HENDRIX, EAGLES).

Aktuálna zostava: Ray Alder – spev, Jim Matheos – gitara, Frank  Aresti – gitara, Joey Vera – basgitara, Bobby Jarzombek – bicie.

Štúdiové albumy:
Night on Bröcken – 1984
The Spectre Within – 1985
Awaken the Guardian – 1986
No Exit – 1988
Perfect Symmetry – 1989
Parallels – 1991
Inside Out – 1994
A Pleasant Shade of Gray – 1997
Disconnected – 2000
FWX – 2004

Koncertné nahrávky:
Still Life – 1998
Live in Athens – 2005 – DVD

Tlačová správa