Turisas – Turisas2013

Fínska folk metalová formácia TURISAS vydala koncom leta svoj štvrtý štúdiový album. S názvom si muzikanti ťažkú hlavu nerobili, album „Turisas2013“ prichádza po dvojročnej odmlke od predchádzajúceho výborného albumu „Stand Up and Fight“.
Na tento album som sa naozaj tešil, keďže jeho predchodca „Stand Up and Fight“ je zatiaľ jediným albumom, ktorý odo mňa na Valhalle dostal plný počet bodov. Ten album mi dodnes rezonuje v pamäti a aj v ušiach, keďže ho stále mám zaradený v stálom playliste. Bol som teda zvedavý, ako páni (a dáma), z krajiny tisícich jazier nadviažu na predchádzajúci album.

Nová nahrávka začína skladbou „For Your Own Good“, ktorej intro, aj keď je pozvoľnejšie, dáva tušiť naplnenie hymnických prvkov, ako tomu bolo aj na predchádzajúcom albume. Musím sa ale priznať, že z úvodu sú moje pocity rozpačité. Nástup na tú správnu nôtu je akýsi nemastný-neslaný. A trvá to dlho.

Koncepcia albumu sa za dva roky neposunula nikam. To však rozhodne nie je výčitka, keďže posledný album bol naozaj maximálne vydarený. Aj keď folkové prvky sú oproti predchádzajúcemu albumu trochu v úzadí a do popredia sa dostáva viac gitarových riffov spolu s elektronickými prvkami, základné rysy kapely sú jasné. Medzi tie hlavné patrí hlavne hymnickosť skladieb. Ďalším spoločným faktorom je vo väčšine pomalé intro, melodická prvá sloha a refrén s blackovým nádychom, často sprevádzaný viacerými vokálmi.



Výnimkou je skladba „Into The Free“, kde to páni rozbalia hneď od úvodu. Môže sa síce zdať, že šliapu na plný plyn, no v takom prípade treba povedať, že na albume „Stand Up and Fight“ mali po celý čas zapnuté aj nitro.

Hlavne v prvej polovici je rozdiel. Kým na „Stand Up and Fight“ ma skladby „brali“ hneď na prvé počutie, tým na albume „Turisas2013“ je treba dať čas. Len úvodnej pesničke „For Your Own Good“ som prichádzal na chuť asi týždeň. Ťažko povedať, čo tomu chýba, ale myslím, že to vystihuje text soundtracku známeho seriálu „Priatelia“ od kapely THE REMBRANDTS: „Its like you are always stuck in second gear“. Turisas sa síce zasekli možno až na päťke, ale pri sedemrýchlostnej prevodovke to cítiť.

Ako som už spomenul, hymnickosť albumu nechýba, ale nahrávke „Turisas2013“ chýba doplňujúci prvok, akým na albume predtým bola neskutočná bojovnosť a vyburcovanie.

Na veselšiu tému dostáva tento počin skladba „Run Bhang-Eater, Run!“, kde sa konečne do popredia hneď z úvodu dostávajú folkové prvky a vyzerá to na veľkú tancovačku. V refréne príde klasický Warlordov „nářez“ ako sa patrí a keď si myslíte, že príde brutálne vystupňovanie, tak namiesto neho sa dočkáte len takmer dvojminútového POMALÉHO sóla až do konca skladby.



Treba ale uznať, že druhá polovica je o niečo živšia. Albumom sa striedajú rôzne nálady. Spomínaná bojovnosť a poriadne vyburcovanie však chýba. Naopak, skladba „Greek Fire“ znie, akoby sa títo bojovníci vracali z prehratého boja. Predpokladám, že v konečnom dôsledku to bolo aj cieľom kapely, takto vyskladať celý album, no folk by sa mal spájať s väčšou melodickosťou.

Tú našťastie TURISAS predvádzajú v predposlednej skladbe „No Good Story Ever Starts With Drinking Tea“. Ako už názov napovedá, je to poriadna alkoholická vyspevovačka do rytmu, ktorá náramne pripomína tvorbu ALESTORM. Krátka vykrádačka, ale určite nikomu nezaškodí, na odľahčenie tak „vážneho“ albumu dokonca prišla viac než vhod. Navyše je v tejto skladbe po prvom refréne pekne a vtipne skrytý odkaz na song „The March of the Varangian Guard.“ 

Zoskupenie okolo Mathiasa „Warlorda“ Nygarda malo pred sebou náročnú úlohu a to zdvihnúť latku priam skvostného hudobného výkonu spred dvoch rokov. To sa im bohužiaľ nepodarilo. TURISAS zbytočne neexperimentujú, držia sa svojho štýlu, za čo im patrí pochvala, stále to vedia. Ťažko povedať, či nastal problém pri skladaní textov, hudby, alebo sa z kapely vytratila chémia. „Turisas2013“ nie je zlý album, len sa ho akosi nepodarilo dochutiť správnymi ingredienciami. Často, ak album nie je veľmi vydarený píšem, že poteší hlavne skalných fanúšikov. V tomto prípade je to trochu výnimka – „Turisas2013“ sa bude páčiť hlavne tým, ktorí kapelu dodnes nepočuli. A práve tým odporúčam ísť v diskografii odzadu. 

Žáner: folk/symphonic metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 23.8.2013
Web: www.turisas.com
Zostava:
Mathias „Warlord“ Nygard – vokály, perkusie,
Jussi Wickstrom – gitara
Jesper Anastasiadis – basgitara
Jaakko Jakku – bicie, perkusie
Olli Vänskä – viola
Robert Engstrand – klávesy
Diskografia:
Battle Metal – 2004
The Varangian Way – 2007
Stand Up and Fight – 2011
Turisas2013 – 2013
Tracklist:
For Your Own Good (4:34)
Ten More Miles (4:16)
Piece by Piece (5:37)
Into the Free (3:50)
Run Bhang-Eater, Run! (4:43)
Greek Fire (4:51)
The Days Passed (4:33)
No Good Story Ever Starts with Drinking Tea (2:51)
Definitíva:
„Turisas2013“ sám o sebe pôsobí ako vydarený album.
Avšak, až do momentu, kým si nespomeniete
 na jeho predchodcu. Novinka púta svojou hymnickosťou,
no zápasí s náladovosťou a chýba jej bojovnosť a burcovanie predošlého albumu. Za vypočutie však určite stojí.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 6 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla