KREATOR – London Apocalypticon – Live at the Roundhouse

Od posledného vydaného koncertného materiálu nemeckých legiend KREATOR síce neubehlo veľa času, najnovšej nádielke nesúcej názov „London Apocalypticon – Live at the Roundhouse“ to aj tak nebráni priniesť ďalšie po okraj napratané disky plné thrash metalu.

Spúšťačom bolo dozaista vrelé prijatie poslednej radovky „Gods of Violence“ a tým jej prirodzený komerčný úspech. Mille s partiou unášaní na vlne tejto priazne sa vydali na siahodlhé turné čítajúce dokopy viac ako 150 zastávok naprieč takmer všetkými kontinentmi.

KREATOR – London Apocalypticon – Live at the Roundhouse

Ťažiskovým záznamom „živáku“ je vystúpenie v londýnskej hale Roundhouse. Bývala opravovňa železničných motorov sa pred päťdesiatimi rokmi transformovala na miesto koncertných, artistických či iných kultúrnych vystúpení. Svojím industriálnym zjavom prispieva k špecifikám nejedného podujatia. KREATOR nenechali však nič na náhodu a pódium ošetrili rekvizitami zodpovedajúcimi artworku poslednej štúdiovky a s umiestnenými štyrmi projekciami príhodne dopĺňajú hrané skladby.

Kruhový pôdorys spoločne s balkónmi máličko pripomínajúci gladiátorskú arénu sú zaplnené do poslednej hlavy. Stále „pajedný“ Mille štvavo ženie prítomné publikum k neutíchajúcej živočíšnosti, neprestávajúcemu „circle pitu“ a „crowd surfingu“. Bodavé svetlá, dynamický a rýchly strih, vrstvené obrazy, čierno-biele filtre, dojem škrabancov či zrnitého obrazu, umocňujú tento audiovizuálny masaker.

Skúsená a ostrieľaná zostava predvádza koncert ako z partesu. Ventor diabolsky a hlavne neúnavne podkuruje svojou artilériou, nenápadný Christian Giesler (basgitara) poctivo rytmicky sekunduje, severan Sami (gitary) potvrdzuje svoju virtuozitu. Nenecháva si ujsť čo i len jediný tón. Vyžíva sa v siahodlhých sólových výpadoch hlavne v piesňach poslednej radovky a striedmym úsmevom so sústredenou koncentráciou dokazuje pohodu počas celého vystúpenia.

Mille Petrozza

Naopak, Milleho typický jedovatý vokál spojený s jeho nenávistným kukučom neprestajne búši do divákov, sipí cez slová skladieb sociálnu kritiku a výčitky. Trhá svojimi zúrivými riffmi na franforce a zdarne dopĺňa sólovú gitaru pichľavými a bodavými výpadmi kontrastujúcimi so Samiho melodickou hrou.

Koncertný setlist neprináša žiadne prekvapenia, očakávane sa hrá hlavne z „Gods of Violence“ a okrem jej titulného kúska odznie aj „Satan is Real“, „Hail to the Hordes“, „Fallen Brother“. Prítomné sú tradičné šlágre „People of the Lie“, „Phobia“ či „Violent Revolution“. Povinné „old schoolové“ jazdy „Flag of Hate“ alebo „Pleasure to Kill“ sú doplnené „Awaking of the Gods“, pred úvodom ktorej Mille ako thrash metalový Mojžiš rozdelí obecenstvo na dve časti a spustí nekompromisnú melu ľudských tiel.

Earbook verzia a jej blue-ray disk obsahuje okrem už spomenutého vystúpenia aj koncert v Santiagu, Movistar aréne a záznam z letného festivalu na českom Masters of Rock. Obe podujatia síce strácajú na vizuálnom prevedení zato to ale kompenzujú opäť suverénnym inštrumentálnym prejavom. To v čilskej metropole samozrejme pridáva kusisko juhoamerického temperamentu, keď „circle pit“ začatý úvodnými tónmi bez prestávky pretrvá až do úplného záveru. Ponúknutý setlist sa takmer zhoduje s tým londýnskym.

Koncert KREATOR z Londýna

Naopak, hodinu a pol trvajúce vystúpenie na Masters of Rock ponúkne riffovú mordu z prvej radovky „Total Death“, epicky mrazivú jazdu „From Flood Into Fire“, nátlakovú „World War Now“ a tak širším záberom piesní kompenzuje o čosi uniformnejší festivalový strih, kúsok menej kvalitný obraz a nie úplne optimálna kamera.

Disk je už dnes povinne doplnený aj promo videami. Všetky tri prítomné koncertné záznamy síce ponúkajú rozdielny zážitok, ale spoločným prvkom je vydarená forma KREATOR, inštrumentálne majstrovstvo, ktoré učaruje gitarovými sólami majúcimi popínavý a heavy metalový nádych – hlavne u skladieb z poslednej radovky, a samozrejme prvotne thrash metalovú animalitu.

Materiál možno poňať aj ako rozlúčku Christiana Gieslera s KREATOR, ktorý stál za basgitarou tohto gigantu od polovice deväťdesiatych rokov.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 14.02.2020
Web: https://kreator-terrorzone.de
Zostava:
Mille Petrozza – vokál, gitara
Sami Yli-Sirniö – gitara
Christian Giesler – basgitara
Jürgen „Ventor“ Reil – bicie

Tracklist:
The Four Horsemen/Choir Of The Damned
Enemy of God
Hail to the Hordes
Awakening of the Gods
People of the Lie
Gods of Violence
Satan Is Real
Mars Mantra
Phantom Antichrist
Fallen Brother
Flag of Hate
Phobia
Hordes of Chaos
The Patriarch
Violent Revolution
Pleasure to Kill
Apocalypticon

Fallen Brother (official video)
Hail to the Hordes (official video)
Gods of Violence (official video)
Satan is real (official video)
Totalitarian Chaos (official video)

Videografia:
Extreme Aggression Tour 1989/’90 (Live in East Berlin) – 1990
Hallucinative Comas – 1991
Live Kreation – Revisioned Glory – 2003
At the Pulse of Kapitulation – Live in East Berlin 1990 – 2008
Dying Alive – 2013
London Apocalypticon – Live at the Roundhouse – 2020
Definitíva:
Thrash metalové ikony KREATOR rekapitulujú úspešné koncertné pustošenie prezentujúce predchádzajúcu radovku. „London Apocalypticon – Live at the Roundhouse“ prináša nekompromisne príťažlivý audiovizuálny zážitok s divokou a živelnou atmosférou, úžasnými inštrumentálnymi kúskami a legendárne jedovatým vokálom.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla