Maggee z kapely MARTUROS: O budúcnosť metalu sa vôbec nebojím

Ponúkame vám uvoľnený krátky rozhovor s líderkou slovenskej skupiny MARTUROS.

PRIEVIDZA. V čele slovenskej heavy metalovej formácie MARTUROS z Prievidze stojí sympatická speváčka Maggee. Kapela má na svojom konte zatiaľ jednu štúdiovku nazvanú „Nameless“, ktorá je v obehu už približne rok.

MARTUROS odohrali viacero koncertov, avšak súčasná situácia s pandémiou nového koronavírusu zastavila aj ich. To však neznamená, že kapela nič nerobí. Ako nám Maggee prezradila v rozhovore, pracujú na nových piesňach.

Maggee počas koncertu MARTUROS v bratislavskom Kulturáku. Foto: Werdza Photography

Maggee ahoj. Začneme súčasnou situáciou. Ako tráviš obmedzené chvíle v týchto časoch?
Moja denná rutina vyzerá zhruba takto. Ráno, okolo deviatej, sa snažím vykotúľať z postele a prebrať sa kávičkou, čo vlastne nikdy nepomáha, ale tá vôňa a chuť pôsobí aspoň trošku motivačne. Pozriem sa na svoj „to do list“, kde mám zapísané všetky pracovné, školské a kapelné povinnosti. Trošku spanikárim, keď vidím čo všetko nestíham a závidím všetkým spoluobčanom v karanténe, ktorí majú čas sa nudiť. Snažím sa splniť aspoň 1-2 veci zo zoznamu. Píšem práce do školy, cvičím na husle, sem-tam stihnem aj ďalšie hobby a prechádzku v lese. V kapele je stále na čom robiť. A ak je pracovný deň, poobede učím decká cez videohovor, keďže robím v ZUŠ.

Akú hudbu práve počúvaš?
Stále ma neopúšťa vášeň ku GHOST, aj keď som každú pieseň počula už asi tristokrát. Od nášho basáka Maňa som sa dozvedela o veľmi záhadnej a zaujímavej speváčke Poppy, ktorá posledným albumom dosť zašla do tvrdších štýlov kombinovaných s jej roztomilosťou. Taký americký baby metal. Veľmi ma baví. Sem-tam oprášim aj MY CHEMICAL ROMANCE. Veľmi som sa tešila na ich comebackové turné, no žiaľ bude zrejme celé zrušené. Niekedy si doma zatrsáme na Swedish hits goes metal. Ten týpek neskutočne čisto spieva a metalovú ABBU musí mať rád snáď každý. Ak niekto čakal poriadnu tvrďárinu, tak tá sa veru nekoná a celkovo na počúvanie hudby veľa času nemám.

Aká je tvoja najobľúbenejšia kapela?
Momentálne spomínaná topka sú GHOST. Moje klasiky, ktoré mám rada sú ARCH ENEMY, AVATAR, MUSE, MCR.

A čo tvoje prvé cd, ktoré si mala?
Fuu, tak dobrú pamäť nemám, ale zrejme LINKIN PARK alebo SLIPKNOT. Ale zrejme to bude asi to, ktoré som nahrala so školským spevokolom na prvom stupni ZŠ.

Maggee z MARTUROS. Foto: Andrea Zerola

Aký bol tvoj prvý koncert, ktorý si navštívila?
Toto si náhodou pamätám úplne presne! Prvý metalový koncert, na ktorom som bola s mojou naj kamoškou na základnej a našimi otcami, bol STRATOVARIUS v bratislavskom PKO. Bol to pre mňa brutálny zážitok a ešte k tomu, ako sme si tak sedeli na balkóne (nebolo nás tam veľa), priamo nám zakýval ich bubeník Jörg Michael. Takéto zážitky som vždy na koncertoch milovala.

Už je to nejaký čas, čo vyšiel tvojej kapele MARTUROS debutový album „Nameless“. Zhodnoť s odstupom času, ako sa mu darí? 
Keďže nám jeho príprava trvala dosť dlho, bol už nedočkavo očakávaný. Hneď ako vyšiel, sa predával ako teplé rožky našim kamarátom, známym, fanúšikom. Prešlo už vyše roka od jeho krstu, vyšlo niekoľko recenzií, užil si úspech aj kritiku, a tak to má byť. Na koncertoch sa samozrejme predával najviac, preto momentálne v tomto období viac kvasí v skúšobni, než by putoval k novému majiteľovi. Po menších opletačkách sme ho nedávno znova dostali na Spotify, Apple music a spol., takže sa z pohodlia domova môže zakúpiť aj v digitálnej podobe alebo pustiť cez streamovacie služby. A keď už spomínam internet, čoskoro vychádza nový singel z produkcie Ľubomíra Mazáka a to je teda riadna pecka, vám poviem! S Ľubom budeme pracovať aj na ostatných skladbách z pripravovaného albumu, tak sa máte na čo tešiť! Vypočujte a bude vám jasne o čom hovorím. (úsmev)

Si jediná žena v kapele. Takže, počúvajú ťa chalani?
Ale jasné! Ba priam by som povedala, že v momentálnej zostave sa pekne dopĺňame a pracuje sa úplne výborne. A keď si chceme vynadať, je jedno či si žena alebo muž (smiech).

Prezraď nám tvoj pohľad na metalovú hudbu v roku 2020…
Jediný album z tohto roku, ktorý počúvam je „I Disagree“ od Poppy. Nedávno sme náhodou natrafili na novinku od IGORRR. Tieto dve formácie sú veľká sranda a nie každý tomu príde na chuť, ale myslím, že kreativita a originálnosť sa cení stále viac a viac. O budúcnosť metalu sa vôbec nebojím. Stále bude kopa skvelého matrošu.

MARTUROS