Top albumy Mareka Matejova z RUST2DUST

Bratislavský hudobník Marek Matejov, ktorý je aj vášnivým fanúšikom a zberateľom, sa podelil s našimi čitateľmi o svoje Top albumy.

BRATISLAVA. Marek Matejov, bubeník bratislavskej formácie RUST2DUST, má muziku v krvi a je pre neho nesmierne dôležitá. Ako sám hovorí, nevie si bez nej predstaviť svoju existenciu. Navyše, neustále veľmi rád vyhľadáva novú hudbu a kupuje si kvantum nosičov. Zameriava sa najmä na platne.

Marek Matejov pri svojej zbierke cd a platní. Foto: archív M. Matejova

Veľký pohoďák nám ochotne prezradil jeho Top albumy, teda nahrávky, na ktoré nedá dopustiť.

„Je toho naozaj veľa, čo mám rád. Niektoré albumy boli však výnimočné a sprevádzajú ma dlhé roky. S každým z nižšie uvedených mám spojené určité spomienky. Podľa tohto kritéria som vybral zopár albumov, ktoré sú pre mňa veľmi obľúbené už dlhé roky. Je ich samozrejme ešte viacej, ale to by sme museli mať väčší priestor,“ povedal Marek Matejov o svojom výbere.

„Držte sa a nech vám hudba robí radosť na každom kroku, tak ako mne,“ dodal.

Top albumy:

METALLICA – … and Justice for All (1988)

METALLICA – … and Justice for All

Tento album je pre mňa proste základ. Jasné, mali skvelé nahrávky, od prvého po Čierny album sú to skvosty. Každý sme trafili iný album od týchto velikánov, je jedno ktorý, všetky sú skvelé, nadčasové, a ja mám „… and Justice for All „spojený s prvým walkmanom z roku 1988 a „originálkou“ z Poľska, ktorú som si tam kúpil v tábore a drvil som to dookola stále. Naživo som METALLICU videl veľakrát, samozrejme aj na neslávnych Pasienkoch v roku 1993, ale bol to zážitok, a na druhý deň FAITH NO MORE. Krásne spomienky.

RAGE AGAINST THE MACHINE – Rage Against the Machine (1992)

RAGE AGAINST THE MACHINE – Rage Against the Machine

Tento album mám spojený s cvičením na bicie v detskej izbe. Veža na plné gule a ja som si ho išiel dookola. Na tejto nahrávke sú zaujímavé jednoduché, ale groove bicie. Gitara ako z inej planéty, šialený Zack de la Rocha a výborná basa. Bohužiaľ, naživo mi ušli v roku 1994, Keď nás organizátor…, ehm. Vyplatili sme mu lístky, dopravu a on zmizol. Zobral peniaze a celý autobus fanúšikov ostal smutný pred ROH. A bohužiaľ to nevyšlo znova ani v roku 2020, kvôli koronavírusu, ale lístky sú odložené, tak snáď sa mi to podarí v roku 2021. Tento album je proste skvelý.

PANTERA – Far Beyond Driven (1994)

PANTERA – Far Beyond Driven

Už „Vulgar Display of Power“ bol pre mňa nenormálny album, ale „Far Beyond Drivem“ bol pre mňa úplný top. Bubeník Vinnie Paul hral úžasne. A ten dvojkopák v skladbe „Becoming“… Fúú. Som rád, že som si s ním mohol zahrať na jednom pódiu (už síce bol v HELLYEAH) a podať si s ním ruku. Ale späť ku PANTERE. Dimebag Darrell bol zas absolútny ďábel, jeho úžasné riffy a groove energia. Anselmo bol výborný frontman, škoda že už prepol… A ten ich zvuk. Mali ho tak typický, že raz keď sme hrali takú hru a púšťali sme si sekundové úryvky skladieb, hádali sme kapely. PANTERU som trafil vždy (úsmev). Toto je jedna z pár kapiel, čo ľutujem, že som nezažil naživo.

SUICIDAL TENDENCIES – The Art of Rebellion (1992)

SUICIDAL TENDENCIES – The Art of Rebellion

Raz na dovolenke za socíku v Juhoške som videl týpka v tričku SUICIDAL TENDENCIES. Hovorím si, čo je to za kapelu? Odvtedy ich počúvam nonstop. Jedna z mála skupín, od ktorých mám komplet diskografiu, a počúvam ich všetky albumy. A všetky sú výborné. Ťažko teda vybrať len jeden album, ale „The Art of Rebellion“ je trošku iný, no pre mňa veľmi zaujímavý a pestrý. Nechýba ich energia, ktorá je doplnená hudobníckym kumštom. Ich neuveriteľní basáci sú kapitolou samou o sebe. Cyco Miko Muir je úplný blázen, v dobrom slova zmysle. Takisto mám veľmi rád INFECTIOUS GROOVE, či jeho sólovky. SUICIDAL TENDENCIES sú skvelou kapelou aj naživo. Sranda bola, keď som sa dostal na stage na Nova Rocku, vtedy hral s nimi Dave Lombardo a podal mi paličku. Ja mu vravím, že však sa aj odfoťme, a počas toho mi paličku z kapsáčov vytiahol druhý týpek… Nemám ani fotku, ani paličku (smiech).

SYSTEM OF A DOWN – System of A Down (1998)

SYSTEM OF A DOWN – System of A Down

Po prvom albume KORN som si myslel, že už ma nič z nu-metalu nemôže dostať viac, ale potom som počul Arméncov SYSTEM OF A DOWN. A neveril som vlastným ušiam. Pustil mi to prvýkrát kamoš, že jeho otec si kúpil dáku novú kapelu, na to nezabudnem. A keď som to počul, bola to absolútna dokonalosť, súhra melódií, agresivity a národných motívov. Taktiež mám od nich komplet diskografiu, niekoľkokrát som bol na nich naživo a vždy to boli jedny z najlepších koncertov, aké som zažil. Serj Tankian aj Daron Malakian sa spolu výborne dopĺňajú. Od nich je výborný každý album, ale prvý je predsa len prvý.

Páčia sa vám naše články a rubriky? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

TYPE 0 NEGATIVE – Bloody Kisses (1993)

TYPE 0 NEGATIVE – Bloody Kisses

Tento album si už roky veľmi rád púšťam. Tá zvláštna atmosféra, ktorá z ich hudby vyžaruje, je fascinujúca. Boli iní, svojskí, a to sa mi páči. TYPE 0 NEGATIVE som mal vždy rád.

SEPULTURA – Chaos A.D. (1993)

SEPULTURA – Chaos A.D.

SEPULTURA a SLAYER boli mojou bránou do tvrdších a extrémnejších žánrov. Ťažko mi bolo vybrať jeden z ich albumov, ale na „Chaos A. D.“ je všetko a Igor dával strašné „knedle“ (úsmev).

IRON MAIDEN – Seventh Son of a Seventh Son (1988)

IRON MAIDEN – Seventh Son of a Seventh Son

Myslím, že spolu s DEEP PURPLE boli IRON MAIDEN asi mojou najväčšou a hlavnou kotvou k metalovej muzike. Na základnej škole sme nosili do školy kazeťák a cez prestávky púšťali tento album. Aj po 30. rokoch ho stále počúvam a spievam si „Can I Play with Madneeeess“. Trafili klinec po hlavičke, v jednoduchosti je krása a Bruce je týpek na správnom mieste.

BEASTIE BOYS – Ill Communication (1994)

BEASTIE BOYS – Ill Communication

Síce toto nie je metalový album, ani metalová skupina, ale BEASTIE BOYS sú jedineční, bavia ma počas celej ich bohatej kariéry. Ich energia, drzosť, groove, sú na každej jednej nahrávke dokonalé. Keď dali na „Lincensed To Ill“ featuring s Kerry Kingom, v tej dobe to bola šupa, pankáči (úsmev). Počúvam všetky ich nahrávky, ale zrejme najradšej mám túto.

ALICE IN CHAINS – Dirt (1992)

ALICE IN CHAINS – Dirt

Toto je spomienka na grunge obdobie na strednej škole. Bolo veľmi silné, všetky tie výborné nahrávky od PEARL JAM, NIRVANA, SOUNDGARDEN ma značne ovplyvnili a veľmi rád ich počúvam dodnes. „Dirt“ je silný album a česť pamiatke všetkým z tejto scény, ktorí to vzdali predčasne. Večná škoda, mohli sme mať ešte veľa dobrej muziky.

Top slovenský album:

RUST2DUST – Daymare (2011)

RUST2DUST – Daymare

Uff, ani som si nemyslel, aké bude náročné vybrať jeden slovenský album. U nás sa stvorilo veľa skvelých materiálov cez staré TUBLATANKY, BEL LADU A SKLADU, SLOBODNÁ EURÓPA, DAVOVÁ PSYCHÓZA, TESTIMONY, takto by som mohol pokračovať. Najdôležitejší album pre mňa je však album „Daymare“ od RUST2DUST. Vyjadruje celé úsilie, vzťah k hudbe a radosť z hrania, ktoré mám v sebe.

Neuverili by ste, že sa mi v zbierke nachádzajú albumy:

Keďže rád zbieram LP, samozrejme mám všetky možné vychytávky z pop music 80. rokov od Michaela Jacksona, Madonny, Falca až po EAV (úsmev). Mám napríklad aj zopár cd PINK a ešte veľa muziky.

Páčia sa vám naše články a rubriky? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.